Hoe uw kat te verzorgen en in bad te doen

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Alle kateigenaren weten dat katten zichzelf minutieus verzorgen. De meeste katten spenderen een groot deel van de dag aan zichzelf wassen en verzorgen maar soms hebben ze wat extra hulp nodig. Wanneer ze bijvoorbeeld gewond zijn geraakt of wanneer langer haar is gaan klitten. U zou uw kat er dus eigenlijk aan moeten laten wennen aangeraakt en geborsteld te worden (hoe eerder u start, hoe gemakkelijker het na een tijdje wordt).

 1. Het is het best om uw kat te borstelen wanneer ze moe en ontspannen is. Als uw kat het niet prettig lijkt te vinden om geborsteld te worden, start dan met iedere dag een korte sessie en ze zal er snel aan wennen. Wees extra lief en vol lof voor uw kat na iedere borstelsessie en ze zou deze momenten nog wel eens als extra verwennerij kunnen gaan zien!
 2. Als u een langharige kat heeft, gebruik dan een kam om haar te borstelen. Start op haar favoriete plekjes (meestal de kin en haar kopje) ga dan door met de rest van haar lijfje. Wanneer u klitten in de vacht tegenkomt, kunt u deze het best verwijderen met een schaar met botte punt.
 3. Als u een kortharige kat heeft kunt u haar met een rubberen borstel borstelen. Vergeet niet om de borstel vochtig te maken voor u start met borstelen. Dit helpt bij het vasthouden van losse haren en voorkomt dat deze door de kamer vliegen.
 4. Wanneer uw kat gewassen moet worden, zorg er dan voor dat u diervriendelijke shampoo gebruikt. Sluit alle ramen en deuren en zorg ervoor dat de ruimte lekker warm is.
 5. Als uw kat bang of overweldigd is door het formaat van uw ligbad, probeer het dan eens een in grote schaal of in de wasbak. Ongeveer 10 cm lauwwarm water is genoeg, net boven haar pootjes.
 6. Reinig eerst de oren van uw kat voor u haar in het water laat. Maak hiervor een wattenstaafje vochtig met warm water en haal dit door haar oren. Reinig alleen de zichbare delen van haar oor, probeer nooit haar oorkanaal schoon te maken.
 7. Borstel dan uw kat, voor u haar gaat wassen. Dit helpt bij het verwijderen van losse haren.
 8. Trek rubber handschoenen aan, pak uw kat zachtjes bij haar nekvel en plaats haar zachtjes in het water.
 9. Maak de rug, buik en pootjes van uw kat vochtig. U zou hiervoor een plastic bekertje of mok kunnen gebruiken. Let erop dat veel katten in paniek raken wanneer u hiervoor de douchekop gebruikt.
 10. Breng de shampoo aan en masseer dit zachtjes in om het zo goed over uw kat te verdelen voor u haar afspoelt. Gebruik niet teveel shampoo, dit maakt het alleen maar moeilijker om uw kat af te spoelen. Kattenshampoo is speciaal ontwikkeld om haar ogen en oren niet te irriteren, maar probeer toch om deze gebieden te vermijden.
 11. Zorg ervoor dat er na het afspoelen van uw kat, een warme droge handdoek klaarligt om uw kat mee af te drogen. Als uw kat niet bang is van het geluid, kunt u haar droog föhnen, of knuffel haar droog in haar handdoek.
 12. U hoeft niet verbaasd te zijn wanneer ze zichzelf meteen hierna weer begint te wassen, dit is gewoon haar manier om haar vacht te krijgen zoals zij het graag heeft.

Onthoud dat u uw kat niet te vaak in bad doet, dit kan de natuurlijke balans van oliën in haar huid en vacht verstoren. Af en toe een bad is prima, bijvoorbeeld wanneer ze in iets vies heeft gerold en zichzelf niet kan wassen.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten