Hoe stress van invloed kan zijn op de fysieke gezondheid van je hond

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Een Duitse Herder krijgt aandacht van een familie in het park

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

We hebben het tegenwoordig allemaal steeds drukker. Het woord 'stress' wordt veel gebruikt als het gaat om mensen, maar stress kan ook een groot probleem zijn voor honden. Het kan zowel op de korte als de lange termijn een heleboel gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder spijsverteringsproblemen zoals diarree en colitis. Als je veranderingen opmerkt in de ontlasting van je hond, zoals slijm of bloed, of als je ziet dat hij steeds diarree heeft, dan kan het zijn dat stress hierbij een rol speelt. In dit artikel kijken we naar de oorzaken van stress bij honden, welke effecten het kan hebben en wat je eraan kan doen.

Oorzaken van stress bij honden

Er zijn veel dingen die stress kunnen veroorzaken bij honden. De meest gebruikelijke zijn:

  • Verlatingsangst.

  • Verblijf in een kennel.

  • Een nieuwe baby of familieleden die komen logeren.

  • Dat je op vakantie gaat. Alleen al het zien van koffers die van onder het bed tevoorschijn komen, kan stress veroorzaken.

     

  • Een traumatische gebeurtenis, zoals een gevecht met een andere hond.

  • Geluidsfobieën, zoals bij vuurwerk.

  • Ras. Sommige hondenrassen hebben meer aanleg voor stress.

  • Stress van de moeder. Trauma of stress van een drachtige hond is van invloed op hoeveel stress de puppy's in hun leven zullen ervaren.

Hondenrassen met aanleg voor stress

Stress kan voorkomen bij elk ras of gemengd ras, maar er zijn bepaalde hondenrassen die vatbaarder zijn voor angst en stress. In mijn praktijkervaring zijn het vaak de kleinere rassen en schoothondjes, zoals de Cavalier-kingcharlesspaniël, de Cockerspaniël en de Bichon Frise, maar ook grotere rassen, zoals Bordercollies of Duitse Herders, kunnen er last van hebben.

Hoe beïnvloedt stress het lichaam en de gezondheid van je hond?

Het zal je misschien verbazen om te horen dat stress essentieel is in het leven! De stressrespons kan ons redden als we in de problemen zitten. Acute stress, zoals bang zijn als je alleen in het donker loopt, zorgt ervoor dat er adrenaline vrijkomt. Zo ben je klaar om te vechten of te vluchten. Chronische of langetermijnstress is echter een andere zaak. Wanneer wij en andere dieren gedurende lange tijd gestrest zijn, komen er steroïde hormonen vrij. Steroïden zijn in kleine hoeveelheden essentieel en het zijn uitstekende ontstekingsremmers. Ze zijn echter ook van invloed op het immuunsysteem. Na een tijd wordt het immuunsysteem onderdrukt door de constante aanvoer van steroïden. Het lichaam wordt dan vatbaar voor infecties, om maar niet te spreken van andere nadelige gevolgen.

Recente studies hebben aangetoond dat er een ontzettend belangrijke connectie is tussen de darmen, het brein en het immuunsysteem. Als een dier gestrest, angstig of gedeprimeerd is, zal je dat vaak het eerst merken aan de darmen. Er kunnen allerlei spijsverteringsproblemen optreden, zoals overgeven, diarree, colitis en winderigheid - niet leuk voor jou en niet leuk voor je hond!

Op de langere termijn kan stress leiden tot lusteloosheid en een gebrek aan energie, problemen met de vacht en de huid en een verlies van eetlust. Ook wordt het lichaam zoals gezegd vatbaarder voor infecties.

Wat kan je doen om de stress van je hond te verminderen?

Voorkomen is beter dan genezen, dus probeer een hond te nemen die niet snel gestrest raakt! Honden die zijn opgegroeid bij families zijn goed gesocialiseerd en gewend. Honden met kalme moeders zijn later vaak goed in balans qua persoonlijkheid.

Als je een hond hebt waar je de achtergrond niet van kent, neem dan contact op met de dierenarts in het geval hij last heeft van stress. Er zijn medicijnen en feromoonverspreiders beschikbaar die kunnen helpen. Ook een goede gedragsspecialist kan nuttig zijn. Je kan ook subtiele veranderingen aanbrengen in huis, zodat je hond zich beter kan ontspannen.

Verrassend genoeg zijn er ook bepaalde soorten voer die kunnen helpen bij stress. Een zeer goed verteerbaar, gebalanceerd en compleet voer zal zeker helpen als je hond last heeft van zijn darmen vanwege stress, maar er zijn ook soorten voer met natuurlijke toevoegingsmiddelen die stress kunnen verminderen.

Stress bij honden kan vele oorzaken en gevolgen hebben, maar wanhoop niet - hoe meer we te weten komen over deze complexe dieren, hoe meer manieren we hebben om ze te helpen. Als je denkt dat je hond zich angstig voelt of last heeft van stress, neem dan contact op met de dierenarts. Hoe sneller je probeert de oorzaak te achterhalen, hoe sneller je hond zich weer gelukkig zal voelen.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA