Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Waarschijnlijk sta je niet dagelijks stil bij de stofwisseling van je hond. Maar dit proces is enorm belangrijk voor de gezondheid en het gewicht van je viervoeter. Hoe dat zit?
Over het stofwisselingsproces
De stofwisseling (of het ‘metabolisme’) is het complexe proces waarbij het lichaam voeding omzet in energie. Dit is een samenspel van het spijsverteringsstelsel, de spieren en het zenuwstelsel. Zelfs wanneer je slaapt of op de bank zit heeft je lichaam energie nodig. Bijvoorbeeld voor je ademhaling en bloedsomloop. En wist je dat wel 5% tot 15% van je dagelijkse energie naar je spijsvertering gaat?
De hoeveelheid calorieën die nodig is om deze belangrijke lichaamsfuncties draaiend te houden, is het zogenaamde ‘basismetabolisme’. Als je daar lichaamsbeweging bij optelt, gaat de caloriebehoefte omhoog. En dat werkt precies hetzelfde bij je hond.
3 manieren waarop de stofwisseling van je hond kan veranderen
Er zijn verschillende factoren die de stofwisseling van je hond kunnen beïnvloeden:
Afname van spiermassa
Spieren zijn de grootste aanjager van het metabolisme. Gezonde en sterke spieren zijn daarom heel belangrijk voor een goede stofwisseling. Maar bij oudere honden neemt de hoeveelheid spiermassa af. En als je hond osteo-artritis heeft, is beweging pijnlijk en wordt je maatje minder actief. Ook dit leidt tot een afname van spiermassa. En dat is een probleem.
Als je hond minder calorieën verbrandt, ligt het risico op overgewicht namelijk snel op de loer. En bij overgewicht in combinatie met spierverlies vertraagt de stofwisseling nóg verder. Raadpleeg in deze situatie dan ook altijd je dierenarts.
Hormonale afwijkingen
Ook hormonale afwijkingen kunnen het metabolisme beïnvloeden. Zoals de ziekte van Cushing, waarbij de bijnieren worden aangetast en extra cortisol wordt aangemaakt. Hierdoor krijgt je hond een grote eetlust en een vertraagde stofwisseling, waardoor het nog moeilijker wordt om af te vallen. Met een langzaam werkende schildklier kan je hond zelfs aankomen als hij hetzelfde (of minder) eet als eerst.
De genen
Net zoals bij mensen, spelen de genen van je hond een rol: als je hond van nature een langzamere stofwisseling heeft, is het dus lastiger om calorieën te verbranden. Dit geldt ook voor bepaalde rassen. Bespreek met je dierenarts wat een goed gewicht is voor jouw hond en hoe je je maatje op dat gewicht houdt.
Zo kan de juiste voeding helpen
Oudere honden en honden die kampen met hormonale afwijkingen en overgewicht kunnen flink opknappen van het juiste voer, waaronder speciaal dieetvoer. Deze maaltijden met minder calorieën en meer vezels kunnen de stofwisseling aanjagen.
Het is daarnaast belangrijk om het totale aantal calorieën te beperken. Maar om effectief vet en gewicht te verliezen, zijn goede voedingsstoffen nog steeds belangrijk voor behoud van spierweefsel en organen. Je dierenarts kan je helpen bij het kiezen van het juiste voer voor jouw hond.
Het zit ‘m dus in de combinatie van goede voeding en voldoende lichaamsbeweging. Met de juiste balans leeft je maatje nog lang, gezond en gelukkig.
Related Articles
-
Het belang van een gezond gewicht bij honden | Hill's
Ontdek wat de mogelijke oorzaken en tekenen van overgewicht zijn en welke rol voeding kan spelen bij gewichtsverlies van je hond.