Welke voedingsstoffen kunnen het immuunsysteem van een huisdier ondersteunen?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Iedereen wil zijn huisdier gezond houden. De juiste voeding kan een grote rol spelen om dat te laten gebeuren.

Net zoals mensen zijn honden en katten gevoelig voor hun eigen virussen en infecties. Daarom is het belangrijk om een honden- of kattenvoeding te kiezen die is samengesteld met voedingsstoffen die voor een proactieve ondersteuning van de natuurlijke immuunrespons zorgen. Als je het etiket van huisdiervoeding leest, zijn dit de topvoedingsstoffen om het immuunsysteem van je huisdier nu en in de toekomst sterk te houden.

De kracht van antioxidanten

Het lichaam van je huisdier - net zoals dat van jezelf -is constant aan het werk om toxische, geoxideerde moleculen uit zijn systeem te verwijderen. Indien dat niet onder controle is, hopen deze moleculen (bekend als 'vrije radicalen') zich op in cellen om oxidatieve stress te veroorzaken. Hoe meer stress een cel te verwerken krijgt, hoe moeilijker de cel het krijgt om zijn functie uit te oefenen of zichzelf te repareren.

Antioxidanten zijn een belangrijk middel dat het lichaam gebruikt om vrije radicalen te verwerken en oxidatieve stress te bestrijden voordat celstructuren en DNA van het lichaam worden aangetast.

De top drie van antioxidanten voor huisdieren

Vitamine E

Vitamine E bestaat uit een groep verbindingen (bekend als tocoferolen) die vrije radicalen inactiveren, en hen antioxidante effecten geven. Vitamine E is een antioxidant die de bloedsomloop verbetert en de genezing van weefsels bevordert.

Bij mensen kan vitamine E direct op de huid worden toegepast via oliën, orale supplementen, enz., maar het wordt gemakkelijk toegevoegd aan veel huisdiervoeding. Het is belangrijk om te onthouden dat vitamine E in vet oplosbaar is en in het lichaam kan blijven. Het is dus beter om een gebalanceerde huisdiervoeding te kiezen en volgens het voedingsadvies te geven, om ervoor te zorgen dat je huisdier de juiste hoeveelheid krijgt.

Vitamine C

Vitamine C is een belangrijke antioxidant die ook kan helpen ontsteking te verminderen en vitamine E te regenereren.

Interessant genoeg hebben honden en katten het vermogen om vitamine C zelf te synthetiseren als manier om noodzakelijke functies in hun lichaam te ondersteunen. Extra vitamine C toevoegen aan hun voeding - samen met een gebalanceerde hoeveelheid van andere belangrijke voedingsstoffen - kan helpen het immuunsysteem van huisdieren te versterken.

Orange cat eating from a bowl on wood floor

Vitamine C is ook in water oplosbaar, wat betekent dat wanneer huisdieren het krijgen, hun lichaam precies de hoeveelheid kan gebruiken die het nodig heeft, terwijl de rest uit het lichaam wordt verwijderd. Een complete en gebalanceerde voeding die ook vitamine C bevat is de beste manier om ervoor te zorgen dat ze een hoeveelheid krijgen die nuttig is, zonder dat hun lichaam meer werk moet verzetten dan nodig is.

Bètacaroteen

Net als andere antioxidanten voorkomt bètacaroteen de ophoping van vrije radicalen en de mogelijke schade die ze in gezonde cellen kunnen aanrichten. Bij huisdieren ondersteunt deze voedingsstof vitamine E en bevordert deze een sterkere immuunrespons.

Andere belangrijke stoffen in het immuunsysteem van je huisdier

Naast de populaire antioxidanten, kunnen taurine, selenium en het essentiële aminozuur methionine allemaal een cruciale rol spelen bij het natuurlijke afweersysteem van je huisdier.

Bovendien zijn omega 3-vetzuren populair geworden vanwege hun ontstekingsremmende eigenschappen. EPA en DHA zijn specifieke omega 3-vetzuren die gewoonlijk gevonden worden in visoliën van koudwatervissen. Linolzuur is een essentieel omega 3-vetzuur en ingrediënten zoals soja-olie en lijnzaad zijn rijke bronnen.

Huisdiervoeders die zorgvuldig zijn samengesteld met deze nuttige voedingsstoffen, maken het je gemakkelijk om je huisdier complete en gebalanceerde voeding te geven die is aangepast aan zijn leeftijd of jouw zorgen.

Het gaat bij een dagelijkse huisdiervoeding echter om meer dan alleen maar aanvinken van vakjes voor ingrediënten of voedingsstoffen. De levensfase, de grootte, het activiteitenniveau en eventuele speciale gezondheidsproblemen van je hond of kat spelen allemaal een rol bij het bepalen van wat je huisdier nodig heeft voor een lang en gezond leven. Je kunt dus het best met je dierenarts overleggen welke honden- en kattenvoer past bij de specifieke behoeften van je huisdier.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

Gerelateerde Producten