5 gevaarlijke etenswaren voor je kat

Published by
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als het over je kat gaat, wil je ze natuurlijk het beste kattenvoer geven om aan al hun voedingsbehoeften te voldoen. Af en toe kan het verleidelijk zijn om je kat iets van je eigen eten, of iets lekkers te geven. Houd er rekening mee dat sommige etenswaren echter giftig kunnen zijn voor ze.

Hier vind je een overzicht van de giftigste etenswaren voor katten.

Ui en knoflook

Uien, knoflook, sjalotten en lente-uitjes kunnen schade veroorzaken aan de rode bloedcellen van je kat, wat kan leiden tot bloedarmoede. Deze etenswaren zijn normaal gesproken giftig als ze er veel van eten, maar blootstellling aan geconcentreerde versies van ui of knoflook (zoals uiensoep of knoflookpoeder) kan ook giftig zijn.

Als je kat symptonen vertoont zoals lusteloosheid, zwakheid, verminderde trek, bleek tandvlees en oranje tot donkerrode urine, moet je onmiddellijk een bezoek brengen aan je dierenarts.

 

Rauwe eieren, rauw vlees en botten

Net als mensen kunnen katten door het eten van rauwe eieren of vleeswaren ziek worden door salmonella of e.coli. De symptonen hiervan zijn niet altijd hetzelfde, maar kunnen bestaan uit braken, diarree en lusteloosheid. Rauwe eieren bevatten ook een enzym waar katten huid- en vachtproblemen door kunnen oplopen.

Salmonella en e.coli kunnen ook worden overgedragen op mensen, dus was altijd je handen na het koken en houd je katten uit de buurt van deze rauwe etenswaren.

Zorg ervoor dat je kat geen rauwe botten eet, omdat ze hier in kan stikken en haar spijsverteringskanaal of haar tanden mee kan beschadigen.

Chocolade en cafeïnehoudende dranken

We weten allemaal dat chocolade dodelijk kan zijn voor honden, maar het is net zo goed gevaarlijk voor katten. Chocolade bevat deeltjes die methylxanthines heten. Deze deeltjes kunnen leiden tot braken en diarree, hoge lichaamstemperatuur, spierrillingen, ongewoon hartritme, buikpijn, dorst en beroertes. Cafeïnehoudende dranken bevatten ook methylxanthines en dienen daarom worden te vermeden. Breng een bezoek aan de dierenarts als je kat één van deze symptonen vertoont. Meestal is pure chocolade gevaarlijker dan de witte en melkvariant.

Alcohol en rauw deeg

Alcoholische dranken en etenswaren die alcohol bevatten, kunnen gevaarlijk zijn voor je kat. Het inslikken ervan kan leiden tot braken, diarree, trillingen, desoriëntatie, ademhalingsproblemen, coma en zelfs tot overlijden. Het is ook belangrijk om je kat uit de buurt te houden van rauw deeg, omdat dit kan uitzetten, of alcohol in de maag kan aanmaken. Als je denkt dat je kat ook maar een kleine hoeveelheid alcohol heeft ingeslikt, breng dan onmiddellijk een bezoek aan de dierenarts.

Melk en zuivelproducten

Je kat mag melk dan wel lekker vinden, het is niet per se goed voor haar. Katten hebben moeite om de lactose in melk te verteren, wat kan leiden tot maagpijn of diarree. De meeste katten krijgen alleen lactose binnen wanneer ze als kitten bij hun moeder drinken. Omdat kittens slechts voor enkele weken melk drinken bij hun moeder, is hun spijsverteringskanaal niet geschikt om later opnieuw om te gaan met lactose. Hoewel sommige katten geen moeite hebben met melk, wordt het dus vanwege het risico op spijsverteringsproblemen niet aangeraden dat kittens iets anders drinken dan moedermelk.

Druiven en rozijnen

We weten niet precies waarom, maar zelfs een kleine hoeveelheid druiven of rozijnen kan tot ernstige ziektes en zelfs nierfalen leiden bij je kat.

Herhaaldelijk braken en hyperactiviteit zijn de eerste tekenen die 12 uur na het inslikken plaatsvinden. Andere tekenen die binnen 24 uur kunnen voorkomen zijn lusteloosheid, diarree, verminderde trek, buikpijn en minder vaak plassen.

Hoewel sommige katten geen symptonen vertonen, kun je je kat beter geen druiven en rozijnen geven en deze niet neerleggen op het aanrecht, tafels of andere plekken waar je kat kan komen. Als je denkt dat je kat druiven of rozijnen heeft gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Hondenvoer

Hondenvoer is niet giftig voor katten, maar is op de lange termijn niet geschikt als kattenvoer. The Animal Trust legt uit dat honden en katten zeer verschillende voedingsbehoeften hebben, waarbij katten meer eiwitten en aminozuren zoals taurine en arginine nodig hebben. Als ze hondenvoer eten, krijgen ze niet genoeg van deze noodzakelijke voedingsstoffen binnen, wat in de loop van tijd kan leiden tot voedingsstoffentekorten en gezondheidsproblemen.

Voorkomen dat je kat gevaarlijke etenswaren binnenkrijgt

Het leven en de welzijn van je kat zijn afhankelijk van het soort voedsel dat ze eet. Je draagt bij aan de gezondheid van je kat door giftige en gevaarlijke etenswaren uit haar buurt te houden en ervoor te zorgen dat ze een gebalanceerd dieet volgt.

Hier vind je enkele tips waarmee je kunt voorkomen dat je kat gevaarlijke en giftige etenswaren opeet.

  • Bewaar etenswaren buiten bereik van je kat. Door sloten op kastjes te monteren kun je voorkomen dat nieuwsgierige katten de deurtjes openen.
  • Voorkom dat je kat op het aanrecht of de eettafel komt, terwijl je aan het koken of eten bent.
  • Voer ze geen restjes van je eigen eten.
    Het is vooral belangrijk goed op te lettenl tijdens vakanties. Tijdens vakanties is er waarschijnlijk meer menseneten te vinden in huis waar je kat buikpijn van kan krijgen of ziek van kan worden.

Als je merkt of vermoedt dat je kat een van deze etenswaren heeft gegeten, ga dan onmiddellijk naar je dierenarts. Hoewel sommige van deze etenswaren slechts tot vervelende pijntjes voor je kat kunnen leiden, kunnen andere ervoor zorgen dat ze flink ziek worden. Neem contact op met je dierenarts als je ergens over twijfelt.

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten