Is het spel van mijn kat te agressief? Wanneer gaat agressie bij spelen te ver?

Gepubliceerd door Amy Shojai, CABC
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als kattenliefhebber heb je agressief spelen bij katten gezien en heb je de schrammen om het te bewijzen. Maar soms vraag je je af: is mijn kat te agressief?

Het kattenspel ziet er agressief uit. Katten gebruiken immers hun tanden en klauwen om speelgoed, speelkameraadjes en zelfs je enkels in bedwang te houden. Soms gaat onschuldig spelen over in agressie en kunnen spelletjes gevaarlijk worden, zelfs als je kat zich van geen kwaad bewust is. Leer hoe je verschillende soorten agressie bij katten kunt herkennen en hoe je kunt voorkomen dat hun scherpe klauwen verwondingen veroorzaken.

Hoe katten spelen

Kittens leren spelenderwijs veel over hoe ze kunnen omgaan met hun wereld, andere katten en mensen. Ze spelen ook om vaardigheden te oefenen die ze als volwassen kat nodig hebben, zoals jagen. Beweging houdt katten van alle leeftijden fit en spelen verlicht stress en verbrandt energie.

Kittens beginnen te spelen met voorwerpen, mensen en andere katten als ze ongeveer vier weken oud zijn. Hier zijn enkele veel voorkomende manieren waarop katten spelen:

 • Besluipen. Katten liggen op de loer in schuilplaatsen en hurken dicht bij de grond, klaar om vanuit het niets tevoorschijn te springen. Ze trappen vaak met hun achterpoten om "te versnellen" voor de sprongaanval.
 • Bespringen. Katten springen naar voren om een voorwerp (of je tenen) te vangen met hun voorpoten. Ze kunnen op één kant vallen en met hun voorpoten grijpen, terwijl ze met hun achterpoten "trappen" om het voorwerp in bedwang te houden.
 • Meppen en scheppen. Een gat nodigt uit om met de poten te verkennen en de verborgen schat eruit te vissen. Katten doen ook aan zwaartekrachtsexperimenten met hun pootjes om voorwerpen van tafels te stoten.
 • Op de tenen schuifelen. Hun haren staan overeind en hun staart is naar beneden gekruld, wat angstig of agressief gedrag weergeeft. Ze draaien hun oren naar achter, krommen hun rug en benaderen mensen, huisdieren of speelgoed zijdelings.
 • Speels vechten. Katten jagen, worstelen en bijten met ingetrokken nagels en tanden.

Het sociale spel bereikt zijn hoogtepunt als ze ongeveer drie maanden oud zijn en de nadruk verschuift dan naar het spelen met voorwerpen. Katten van vier tot negen maanden spelen het liefst een spel dat de jacht simuleert. Volwassen katten blijven spelen, maar vaak met minder intensiteit.

Is mijn kat agressief?Gestreepte kat bijt naar de hand van zijn baasje terwijl zij op schoot zit

Terwijl honden blaffen tijdens het spelen blijven katten stil. Geluiden van welke soort dan ook kunnen erop wijzen dat het spel te ver gaat. Zelfs ruw spel is geen probleem als beide katten rustig blijven.

Als je kat agressief begint te spelen, kun je één of meer van de volgende soorten gedrag zien:

 • Meppen of slaan met niet-ingetrokken nagels.
 • Sterk platgelegde oren.
 • Gekromde rug en een houding met stijve poten.
 • Pluizige vacht en staart.

Je kunt ook agressieve geluiden horen, zoals:

 • Spugen - als een katachtige zucht van verbazing.
 • Sissen - vaak een angstige, defensieve uitdrukking.
 • Knorren of grommen - een offensieve waarschuwing voor een aanstaande aanval.

Let op vocale signalen om te bepalen wanneer het spel de grens heeft overschreden. Wees bereid om in te grijpen en één of beide katten weg te halen of af te leiden.

Soorten agressie

Volgens het Battersea kattenasiel zijn katten van nature niet agressief. Agressie is een vorm van communicatie en een manier om uit te drukken hoe ze zich voelen. Veel voorkomende redenen zijn:

 • Territoriale agressie. Dit soort is gericht tegen een dier of persoon die de leefruimte van een kat binnendringt. Katten worden sociaal volwassen tussen twee en vier jaar oud en kunnen zich zelfverzekerd genoeg gaan voelen om belangrijke gebieden op te eisen, zelfs als ze voorheen goed met andere katten overweg konden. Katten zullen ook hun kerngebied verdedigen tegen onbekende katten.
 • Afgeleide agressie. Dit komt vaak voor wanneer een kat binnenshuis buiten een indringer ziet en niet in staat is deze te bereiken. Zij kunnen deze agressie uiteindelijk afreageren op jou of op andere katten in huis die hen benaderen wanneer zij in deze verhoogde emotionele toestand zijn.
 • Angst agressie. Ongewenste handelingen kunnen angst of irritatie opwekken en "laat me met rust" bijten uitlokken. Dit kan gebeuren wanneer je kat zich bedreigd of overprikkeld voelt, bijvoorbeeld doordat ze te veel wordt geaaid, vastgehouden, opgetild of in ongewenste houdingen wordt gedwongen.
 • Pijn of ziekte. Een kat die ziek is of pijn heeft, kan uitvallen in een poging zichzelf te beschermen of omdat ze veel pijn heeft. Ga op bezoek bij je dierenarts om je kat weer vriendelijk, blij en gezond te maken.

grijze kat speelt met speelgoed vogel aan een touw

Omgaan met de agressie van je kat

Wat de reden ook is, je moet weten hoe je met je kat moet omgaan als ze agressief gedrag vertoont.

Kittens leren tijdens het spelen met hun nestgenootjes belangrijk sociaal gedrag, zoals hoe hard ze kunnen bijten en slaan. Dus om het risico te verkleinen dat de agressie in het spel te ruw wordt, moet je ervoor zorgen dat je alleen kittens aanneemt die acht weken of ouder zijn. Het adopteren van twee kittens samen, kan elke kitten helpen om de bijt- en nagel etiquette te leren. Een goed gesocialiseerde volwassen kat kan ook puberkatten de juiste grenzen leren.

Als je met je kat speelt, gebruik dan niet je handen of voeten als speelgoed. Gooi een kattenspeeltje of gebruik speeltjes aan een vishengel om hun energie buiten bijtbereik te houden. Als het spel ruw wordt, pauzeer dan een paar minuten om je kat te laten kalmeren en probeer haar aandacht te verleggen door met de etensbak te rammelen.

Het Battersea kattenasiel raadt aan om fysieke correcties te vermijden, omdat dit de angst en frustratie van je kat juist kan vergroten, waardoor de agressie mogelijk verergert. Probeer in plaats daarvan haar aandacht te trekken door een smakkend geluid te maken of met je tong te klikken. Dit onderbreekt het gedrag, zodat je haar aandacht kunt richten op meer geschikte doelen. Andere snelle tips zijn:

 • Vermijd langdurig oogcontact, katten kunnen dit als bedreigend ervaren.
 • Let op de lichaamstaal van je kat en luister naar signalen die waarschuwen voor dreigende agressie. Stop met aaien zodra je tekenen ziet dat je kat zich niet op haar gemak voelt. Concentreer je op je ademhaling om kalm te blijven en wacht tot je kat zich ontspant. Lok haar met speelgoed of lekkers weg van meubels, trappen of gangen, zodat je er langs kunt.
 • Als katten niet met elkaar overweg kunnen, gebruik dan feromoonsprays en andere kalmerende producten om de spanning te verminderen. Creëer een huis van overvloed, met veel speelgoed, voederbakken, kattenbomen en kattenmanden en verspreid deze zo veel mogelijk, om conflicten te verminderen.
 • Stop luidruchtig spel tussen huisdieren, aangezien klachten (geluiden) van katten agressie voorspellen. Als katten blijven vechten, houd ze dan ten minste 24 uur uit elkaar, voordat je ze weer bij elkaar zet.

Katten die bloedende wonden veroorzaken, aan de vacht trekken, andere huisdieren terroriseren of je bang maken, hebben professionele hulp nodig. Vraag een diergeneeskundige gedragsspecialist om deskundige hulp. Het begrijpen en aanpakken van de oorzaak kan problemen voorkomen en ervoor zorgen dat jij en je kat weer een harmonieus leven samen kunnen leiden.

Over de auteur

Amy Shojai

Amy Shojai, CABC

Amy Shojai, CABC is een gecertificeerde gedragsconsulente voor dieren en een nationaal bekende autoriteit op het gebied van verzorging en gedrag van huisdieren. Ze begon haar carrière als dierenartsassistente en is de bekroonde auteur van meer dan 35 adviserende non-fictie boeken over huisdieren.

 

Gecontroleerd door Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten