Wat vertelt mijn puppy me met zijn gedrag?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Op het moment dat puppy's leren lopen en spelen en in aanraking komen met het gedrag van andere puppy's, leren ze ook praten. Nou ja, puppy's kunnen natuurlijk niet echt praten, maar communiceren hun gedachten en gevoelens via lichaamstaal en andere sprekende gedragingen. Als je de lichaamstaal van je pup begrijpt, wordt de communicatie met je pup een fluitje van een cent.

De lichaamstaal van je puppy leren begrijpen

Misschien maken de uitdrukkingen op de snoet van je pup je aan het lachen, maar de uitdrukking op die pluizige snoet is slechts één manier waaraan je kunt aflezen hoe hij zich voelt. Volgens de Amerikaanse website Spruce Pets praten pups met hun hele lijf, van kop tot staart. Huskypuppy kijkt omhoog naar baasje terwijl hij rondjes loopt in het gras

Ogen: Met de ogen knijpen en hangende ogen wijzen op blijheid of plezier, vooral tijdens een plezierige activiteit zoals aaien en knuffelen. Wijd geopende ogen duiden op oplettendheid. De blik afwenden of oogcontact vermijden duidt op onderdanigheid of spanning, terwijl staren juist een teken is van uitdaging en dominantie. Let ook goed op de pupillen. De pupillen van een agressieve pup verwijden zich voordat de pup tot de aanval overgaat.

Oren: Het formaal en de vorm van de oren hebben invloed op het gemak waarmee de taal die de oren spreken kan worden afgelezen, maar de oren van een alerte pup staan omhoog en zijn naar voren gericht. Als de oren in de nek liggen duidt dat op angst of onderdanigheid.

Bek: Een licht geopende bek waarbij de tong een beetje uitsteekt geeft aan dat je pup blij en ontspannen is. Likken of likkebaarden worden gezien als kalmerende signalen. Als een pup in of naar de bek van een andere hond hapt, duidt dit op dominantie. Deze gedragingen zijn vrij makkelijk te interpreteren, maar wat het laten zien van de tanden betekent, is niet altijd even duidelijk. Opgetrokken lippen waarbij de hoektanden zichtbaar zijn is een teken van dominantie en agressie, terwijl een vriendelijke grijns een teken van onderdanigheid is.

Houding: De houding van je pup spreekt boekdelen. Zelfverzekerde honden en honden die dominantie uit willen stralen lopen rechtop en maken zichzelf groot. Andere dominante gedragingen zijn: over andere honden of mensen heen gaan staan of hangen, of duwen. Puppy's die wat onzeker zijn, proberen zich klein te maken door de oren plat tegen de kop te leggen, de kop te laten hangen en de staart tussen de poten te knijpen. Het opheffen van een poot en het op de rug rollen duiden op onderdanigheid, maar kunnen er ook op wijzen dat de pup zich op zijn gemak voelt bij jou.

Vacht: Zelfs de vacht van je pup zegt iets over zijn gemoedstoestand. Een angstige of agressieve hond gaat borstelen (de vacht langs de ruggengraat gaat rechtop staan) als hij opgewonden is.

Staart: Misschien denk je dat een hond die met zijn staart kwispelt blij en vriendelijk is.  Maar afhankelijk van andere signalen, kan het kwispelen ook bij een andere gemoedstoestand horen, zegt The Spruce Pets. Als de heupen of het hele lijf van de pup meebewegen is dit zeker een teken dat hij blij en opgewonden is om je te zien. Maar langzaam kwispelen kan wijzen op onzekerheid en twijfel, terwijl een staart die recht omhoog staat en snel kwispelt met korte slagen wijst op angst of agressie.

Hoe het gedrag van puppy's verandert naarmate ze ouder worden

Bepaalde soorten puppygedrag horen bij de huidige ontwikkelingsfase van de hond.

Tanden krijgen: Wanneer puppy's ongeveer drie weken oud zijn, gaan ze happen en knagen. Dit is een teken dat de puppytanden groeien. Veel knagen en knauwen op de leeftijd van drie tot zes maanden wijst erop dat de puppytanden gaan uitvallen en plaats maken voor permanente volwassen tanden, zegt de Amerikaanse site voor huisdiereigenaren Cuteness.  Dit is een goed moment om je pup een kauwspeeltje te geven en schoenen en andere waardevolle spullen buiten zijn bereik te houden.Bruine puppy met zwarte snoet ligt in het gras en kauwt op een witte schoen.

Socialisatie: Als de puppy's ongeveer vier weken zijn worden ze nieuwsgierig en zijn ze moedig genoeg om wat verder weg van hun moeder en nestgenoten op ontdekkingstocht te gaan. Dit is een goed moment om ze te socialiseren door ze kennis te laten maken met nieuwe mensen en huisdieren en ze aan nieuwe ervaringen bloot te stellen.

Puberteit:  Als je pup ongeveer 12 weken is, zal hij gaan experimenteren met dominant gedrag en zal hij grenzen gaan aftasten om erachter te komen wat zijn plek in het gezin is.  Dit is het moment waarop je consequent moet zijn, maar de pup ook veel bevestiging moet geven. Als je pup zes maanden is zal hij weten wat zijn plek in het gezin is en zich in die positie ontwikkelen.

Geslachtsrijpheid: Hoewel het per ras iets kan verschillen, komen puppy's meestal rond de zes maanden in de puppyversie van de puberteit. Teefjes vertonen lichamelijke symptomen die lijken op de menstruatie bij vrouwen. Reutjes gaan in deze periode hun territorium afbakenen en willen verder van huis op ontdekkingstocht. Daarnaast rijden ze op zo'n beetje alles wat op hun pad komt, zegt de website de American Kennel Club. Zij zijn experts op het gebied van fokken, gezondheid en training van honden. Het laten castreren of steriliseren van je pup voorkomt ongewenste zwangerschappen en vermindert ongewenst gedrag.

Het is heel belangrijk voor alle hondeneigenaren om erachter te komen waarom een pup zich op een bepaalde manier gedraagt en wat de lichaamstaal van een pup je vertelt. Deze vaardigheden versterken niet alleen de band tussen jou en je pup, maar zorgen ook dat je beter kunt inspringen op de emotionele behoeften van je pup zodat deze kan opgroeien tot een gelukkige en evenwichtige hond.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus is huisdiereigenaar en huisdierblogger en komt uit Tulsa, Oklahoma, waar ze gewoonlijk schrijft onder het toezicht van een schoot vol pluizenbolletjes.

 

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Puppyvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development Large Breed Chicken is speciaal samengesteld voor een gezonde ontwikkeling van de botten bij pups van grote rassen. Met klinisch bewezen antioxidanten en optimale gehalten aan mineralen.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Puppyvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development Medium Chicken is samengesteld om de immuniteit en de mobiliteit te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Puppyvoer met Kip

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small& Miniature is samengesteld om de immuniteit te ondersteunen en voor een gezonde ontwikkeling van hersenen, spieren en botten.</p><p></p><p><strong></strong> </p><p></p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Puppyvoer met Lam & Rijst

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Develoment™ Lamb & Rice is samengesteld om het immuunsysteem en een gezonde spijsvertering te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten en optimale gehalten aan omega-3 en -6 vetzuren.