Wat wil je pup je vertellen met zijn gedrag?
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Op het moment dat pups leren lopen en spelen en in aanraking komen met het gedrag van andere puppy's, leren ze ook praten. Althans, puppy's kunnen natuurlijk niet echt praten, maar via hun lichaamstaal en andere sprekende gedragingen Als je de lichaamstaal van je pup begrijpt, wordt de communicatie met je pup een fluitje van een cent.
De lichaamstaal van je puppy leren begrijpen
Misschien maken de uitdrukkingen op de snoet van je pup je aan het lachen, maar de uitdrukking op die pluizige snoet is slechts één manier waaraan je kunt aflezen hoe je puppy zich voelt. Puppy’s ‘praten’ namelijk met hun hele lijf. Ontdek hieronder op welke manier je pup met je communiceert of je iets probeert te vertellen.
Ogen: Wanneer je pup met zijn ogen knijpt en zijn ogen hangen, dan wijst dat op blijheid of plezier, vooral tijdens een plezierige activiteit zoals aaien of knuffelen. Wijd geopende ogen daarentegen duiden op oplettendheid. De blik afwenden of oogcontact vermijden duidt op onderdanigheid of spanning, terwijl staren juist een teken is van uitdaging en dominantie.
Oren: Het formaat en de vorm van de oren hebben invloed op het gemak waarmee de taal die de oren spreken kan worden afgelezen, maar over het algemeen geldt dat wanneer je pup alert is, zijn oren omhoog staan en naar voren gericht zijn. Als je puppy zijn oren in zijn nek liggen, dan duidt dat op angst of neemt hij een onderdanige houding aan.
Bek: Een licht geopende bek waarbij de tong een beetje uitsteekt geeft aan dat je pup blij en ontspannen is. Likken of likkebaarden worden gezien als kalmerende signalen. Als een pup in of naar de bek van een andere hond hapt, dan duidt dit op dominantie.
Deze gedragingen zijn vrij makkelijk te interpreteren, maar wat het laten zien van de tanden betekent, is niet altijd even duidelijk. Opgetrokken lippen, waarbij de hoektanden zichtbaar zijn, is een teken van dominantie en agressie, terwijl een vriendelijke grijns een teken van onderdanigheid is.
Houding: De houding van je puppy spreekt boekdelen. Zelfverzekerde honden en honden die dominantie willen uitstralen, lopen rechtop en maken zichzelf groot. Duwen of over andere honden of mensen heen gaan staan of hangen, zijn andere voorbeelden van dominant gedrag. Puppy's die wat onzeker zijn, proberen zich klein te maken door de oren plat tegen de kop te leggen, de kop te laten hangen en de staart tussen de poten te knijpen. Het opheffen van een poot en het op de rug rollen duiden op onderdanigheid, maar kunnen er ook op wijzen dat de pup zich op zijn gemak voelt bij jou.
Vacht: Zelfs de vacht van je pup zegt iets over zijn gemoedstoestand. Een angstige of agressieve hond gaat ‘borstelen’. Hiermee wordt bedoeld dat de vacht langs zijn ruggengraat rechtop gaat staan en het is een teken van spanning.
Staart: Misschien denk je dat een hond die met zijn staart kwispelt blij en vriendelijk is, maar dit is niet altijd het geval. Afhankelijk van andere signalen kan het kwispelen ook bij een andere gemoedstoestand horen. Als je pup zijn heupen of zijn hele lijf meebewegen met zijn staart, dan is dit zeker een teken dat hij blij en opgewonden is om je te zien. Maar langzaam kwispelen kan wijzen op onzekerheid en twijfel, terwijl een staart die recht omhoog staat en snel kwispelt met korte slagen wijst op angst of agressie.
Hoe het gedrag van je pup verandert naarmate hij ouder wordt
Bepaalde soorten puppygedrag horen bij de leeftijd en bijbehorende ontwikkelingsfase van de hond.
Tanden krijgen: Wanneer puppy's ongeveer drie weken oud zijn, gaan ze happen en knagen. Dit is een teken dat de puppy tanden groeien. Dit is een goed moment om te starten met de verzorging van het gebit van je pup en je pup daaraan te laten wennen. Veel knagen en knauwen op de leeftijd van drie tot zes maanden wijst erop dat de puppy tanden gaan uitvallen en plaats maken voor permanente volwassen tanden. Dit is een goed moment om je pup een kauwspeeltje te geven en schoenen en andere waardevolle spullen buiten zijn bereik te houden.
Socialisatie: Als je pup ongeveer vier weken is, wordt hij nieuwsgierig en is hij moedig genoeg om wat verder weg van hun moeder en nestgenoten op ontdekkingstocht te gaan. Dit is een goed moment om je pup te socialiseren door ze kennis te laten maken met nieuwe mensen en huisdieren en ze aan nieuwe ervaringen bloot te stellen.
Puberteit: Als je pup ongeveer 6 maanden is, zal hij gaan experimenteren met dominant gedrag en zal hij grenzen gaan aftasten om erachter te komen wat zijn plek in het gezin is. Dit is het moment waarop je consequent moet zijn, maar je pup ook veel bevestiging moet geven.
Geslachtsrijpheid: Hoewel het per ras iets kan verschillen, komen puppy's meestal rond de zes maanden in de puberteit. Teefjes vertonen lichamelijke symptomen die lijken op de menstruatie bij vrouwen. Reutjes gaan in deze periode hun territorium afbakenen en willen verder van huis op ontdekkingstocht. Daarnaast rijden ze op zo'n beetje alles wat op hun pad komt. Het laten castreren of steriliseren van je pup op deze leeftijd kan een goede optie zijn. Dit voorkomt ongewenste zwangerschappen en kan het ongewenst gedrag verminderen. Lees hier meer over de voordelen van sterilisatie of castratie van je hond.
Waarom de lichaamstaal en het gedrag van je pup leren begrijpen?
Het is heel belangrijk voor alle hondeneigenaren om erachter te komen waarom een pup zich op een bepaalde manier gedraagt en wat de lichaamstaal van een puppy je vertelt. Deze vaardigheden versterken niet alleen de band tussen jou en je pup, maar zorgen ook dat je beter kunt inspringen op de emotionele behoeften van je puppy zodat deze kan opgroeien tot een gelukkige en evenwichtige hond.