Oogverzorging bij katten: 6 oogproblemen herkennen en voorkomen

Geschreven door Jean Marie Bauhaus
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Je kat ‘knipoogt’ steeds naar je en wrijft wel erg vaak met de pootjes over de ogen. Misschien heeft je maatje last van allergieën. Of is er toch meer aan de hand? Als je weet waar je op moet letten, kan je (ernstige) oogproblemen voorkomen. Onze dierenarts legt uit.

De bekendste oogproblemen bij katten

Hoewel katten minder gevoelig zijn voor oogaandoeningen dan honden, hebben ze wel vaker last van chronische oogproblemen. Daarbij komen de volgende aandoeningen het vaakst voor:


1. Bindvliesontsteking

Bindvliesontsteking (of ‘conjunctivitis’) treedt op wanneer de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de oogleden ontsteekt. Deze aandoening is heel besmettelijk en wordt van kat op kat overgedragen.

Oorzaken

Bindvliesontsteking komt voornamelijk door een virale of bacteriële infectie van de bovenste luchtwegen.

Verschijnselen en symptomen

  • Traanogen: waterig tot zelfs grijs, geel, groen of roestbruin van kleur
  • De binnenkant van een of beide ogen kan opgezet en/of rood zijn
  • Niezen of een snotneus

Behandeling

Bindvliesontsteking wordt behandeld met oogdruppels of -zalf. Als er ook sprake is van een ontsteking van de bovenste luchtwegen, zal je dierenarts die meebehandelen. 

Als de ontsteking wordt veroorzaakt door FHV-1 (het feline herpesvirus) kan eventueel verdere behandeling worden voorgeschreven. Zo kan je de infectie onder controle krijgen en voorkomen dat het virus blijft terugkomen.


2. Overige ooginfecties

Er zijn verschillende andere oogaandoeningen die ontstaan door infectie van de bovenste luchtwegen en zich verspreidt naar de ogen.

Oorzaken

Ooginfecties kunnen veroorzaakt worden door een aantal boosdoeners. Zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

Verschijnselen en symptomen

  • Met de ogen knijpen en erin wrijven
  • Roodheid, zwelling, uitvloeiing, niezen en een snotneus

Behandeling

Meestal zal je dierenarts de onderliggende infectie behandelen die het oogprobleem veroorzaakt. Bij milde klachten is de behandeling meestal gericht op symptoombestrijding. Denk aan rust, het schoonhouden van de ogen en oogleden, gezonde voeding en voldoende water. Ernstige infecties worden behandeld met oogdruppels of -zalf en tabletten.

3. Irritatie

Irriterende stoffen in de omgeving kunnen ook oogproblemen veroorzaken.

Oorzaken

Sterke geurstoffen, zoals parfum, chemische stoffen in schoonmaakmiddelen, tabaksrook en stof.

Verschijnselen en symptomen

  • Ogen dichtknijpen en in de ogen wrijven
  • Roodheid en uitvloeiing

Behandeling

Als je kat het toelaat, kan je de ogen schoonmaken met een oogreinigingsoplossing. Maar omdat symptomen van irritatie erg kunnen lijken op die van ernstigere aandoeningen, kun je het best altijd je dierenarts raadplegen. Zodra je erachter bent wat de irritatie veroorzaakt, is het te adviseren om deze ‘boosdoener’ uit de omgeving van je kat te verwijderen.

Veterinary placing a few drops of eye drops cat

4. Hoornvlieszweren

Hoornvlieszweren zijn open zweren aan het oppervlak van het oog. Op de plek van de zweer kan het oog er grijsblauw uitzien.

Oorzaken

Oogletsel, chronisch droge ogen of anatomische afwijkingen. Hoornvlieszweren kunnen ook ontstaan door (onbehandelde) ooginfecties.

Verschijnselen en symptomen

  • Grijsblauwe verkleuring van de (beschadigde) ogen
  • Wrijven en knijpen met de ogen
  • Waarneembare pijn, roodheid en ooguitvloeiing

Behandeling

Oppervlakkige zweren helen meestal nadat de onderliggende oorzaak is behandeld. Je dierenarts kan ook antibioticumhoudende oogdruppels of -zalf en pijnmedicatie voorschrijven.

Met de juiste behandeling zijn hoornvlieszweren meestal goed te genezen, al is voor diepe oogzweren mogelijk een operatie nodig. Onbehandeld kunnen ze echter leiden tot blindheid en misvorming.


5. Glaucoom

Glaucoom is het gevolg van een verhoogde oogboldruk die wordt veroorzaakt doordat kamerwater niet goed wordt afgevoerd. Deze ernstige aandoening moet zo snel mogelijk worden behandeld om blindheid of misvorming te voorkomen.

Oorzaken

Anatomische afwijkingen, ooginfecties, ontsteking, oogletsel en oogtumoren kunnen glaucoom veroorzaken. Sommige katten hebben een genetische aanleg voor deze afwijking; in dit geval zijn vaak beide ogen aangedaan.

Verschijnselen en symptomen

  • In de ogen wrijven, de ogen dichtknijpen
  • Terugtrekken en miauwen
  • Een zichtbare waas over het oog
  • Een tranend of rood oog
  • Opgezette oogbal (in ernstige gevallen)

Behandeling

Maak zo snel mogelijk een afspraak met de dierenarts. Hoe sneller het vocht wordt afgevoerd, hoe groter de kans dat het oog gered kan worden.
In milde gevallen geneest glaucoom vanzelf wanneer het onderliggende probleem is opgelost. Bij ernstigere gevallen is blijvende behandeling nodig om ophoping van vocht te voorkomen. In het ergste geval is het oog niet meer te redden en moet het oog operatief worden verwijderd.

6. Cataract (staar)

Staar is een vertroebeling van de lens van het oog waardoor licht de achterkant van het oog niet meer bereikt. Staar is vaak pas zichtbaar als het in een vergevorderd stadium is en het ‘t zichtvermogen heeft aangetast. Het leidt in sommige gevallen zelfs tot blindheid.

Oorzaken

Hoewel staar vaak het gevolg is van ouderdom, wordt het ook veroorzaakt door suikerziekte of een infectie van het druifvlies. Of door een elektrische schok of blootstelling aan straling of een giftige stof. Staar kan ook een teken van calciumgebrek zijn.

Verschijnselen en symptomen

  • Een grijzige (en later witte) waas over het oog
  • Je kat zal tegen dingen aan lopen of langzaam en voorzichtig bewegen, vooral in ’t donker
  • Als suikerziekte de oorzaak is, is het mogelijk dat je kat vermagert, veel drinkt en vaak plast

Behandeling

Maak een afspraak met je dierenarts om de verschillende oorzaken uit te sluiten. Deze moeten zo nodig afzonderlijk worden behandeld.

Het is gelukkig wel mogelijk om staar met een operatie op te lossen en het gezichtsvermogen te herstellen.

Voorkomen en beschermen 

Een goede verzorging van de ogen van je kat kan oogproblemen helpen voorkomen. Een aantal tips:

  • Geef hoogwaardige kattenvoeding met vlees 

  • Laat je kat op tijd en volgens schema inenten 

  • Zorg dat je kat zo min mogelijk in aanraking komt met vreemde katten die ziektes kunnen (over)dragen. 

En natuurlijk zijn een goede algemene gezondheid en een goede kwaliteit van leven essentieel.

Bij twijfel: altijd naar de dierenarts

Omdat de symptomen van verschillende aandoeningen erg op elkaar lijken, is het onmogelijk om de oorzaak van oogproblemen te achterhalen zonder de kat te onderzoeken. Snel handelen is dus altijd belangrijk.  Merk je dat je kat oogproblemen heeft? Maak dan altijd direct een afspraak bij je dierenarts.

 

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus Contributor Photo

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus is romanschrijfster. Zij werkt als freelance schrijfster en editor en woont in Tulsa, Oklahoma. Thuis schrijft ze vaak over huisdieren en de gezondheid van huisdieren. Haar harige baby's liggen bij haar op schoot en helpen een handje.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

    <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
  • Adult Natvoer Kat Kip, met Zeevis & met Rund

    Perfect gebalanceerde voeding in twee heerlijke smaken om tegemoet te komen aan de energiebehoeften van katten in de bloei van hun leven
  • Adult Natvoer Kat Kip & met Kalkoen

    Perfect gebalanceerde voeding in twee heerlijke smaken om tegemoet te komen aan de energiebehoeften van katten in de bloei van hun leven
  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Tonijn

    <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.