Labels van kattenvoer lezen

Gepubliceerd door CHRISSIE KLINGER
medical badge Gecontroleerd door MONIKA VÁVROVÁ .
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Voeding speelt een belangrijke rol bij de gezondheid en het welzijn van je kat, dus het is belangrijk om het juiste kattenvoer voor jouw kat te kiezen. Het kan echter zowel voor nieuwe als ervaren huisdiereigenaren best lastig zijn om te begrijpen wat de informatie op kattenvoerlabels nu eigenlijk precies betekent. Lees verder om erachter te komen hoe je kattenvoerlabels kunt lezen, zodat je het juiste kattenvoer voor jouw kat kunt selecteren.

Dit staat er op een kattenvoerlabel

De informatie op kattenvoerlabels wordt door de Food Standards Agency (FSA) gereguleerd. Het is wettelijk verplicht dat het product bepaalde informatie moet bevatten (dit wordt ook wel een statutaire verklaring of afgifteplicht genoemd) die feitelijk en juist is. Kattenvoerlabels mogen klanten niet misleiden over de aard, inhoud of kwaliteit van het product. Verplichte informatie omvat:

  • Productnaam en beschrijving. Dit omvat de dierensoort, levensfase en mogelijke specifieke behoeften waarvoor het product is bedoeld, evenals het type diervoeding ('volledig' of 'aanvullend'). Bijvoorbeeld: 'Volledige diervoeding voor volwassen katten'. 

    • 'Volledig' betekent dat, mits het volgens de instructies wordt gegeven, het diervoeding alle voedingstoffen biedt die je kat elke dag nodig heeft.

    • 'Aanvullend' wil zeggen dat het voer is bedoeld om met ander voer vermengd te worden, of dat het als snack of traktatie gegeven kan worden.

  • Samenstelling (ingrediëntenlijst). De ingrediënten horen vermeld te worden in de afnemende hoeveelheid gewicht (van hoogst naar laagst). Afhankelijk van de locatie, kunnen sommige producenten van diervoeding ingrediënten op één van de twee manieren vermelden: op categorienaam (bijv. vlees en dierlijke bijproducten, groenten, granen, mineralen, enz.) of op losse ingrediënten (bijv. pluimveemeel, tonijnmeel, wortelen, tarwe, rijst, enz.). Omdat er meestal een lange lijst mineralen aanwezig is, kunnen deze in één mineralencategorie op het label worden gegroepeerd, ook als de andere ingrediënten afzonderlijk worden vermeld. Als de producent een specifiek ingrediënt op het label benadrukt, moet de ingrediëntenlijst de hoeveelheid van dit ingrediënt vermelden. 

  • Toevoegingsmiddelen. Ingrediënten worden beschouwd als voedermiddelen (bijv. kippenlever, tonijnmeel, wortelen, enz.) of als toevoegingsmiddelen (bijv. vitamine A, vitamine E, bètacaroteen, spoorelementen, aminozuren, enz.). Veel toevoegingsmiddelen die in diervoeding worden gebruikt, worden ook in menselijke voeding gebruikt en zijn essentieel om de volledige voedingswaarde van het product te garanderen.

    Britse en Europese wetgeving omvat een zeer streng proces om te verzekeren dat alle toevoegingsmiddelen veilig en goedgekeurd zijn voor gebruik in dierenvoer, en producenten moeten het gebruik van bepaalde toevoegingsmiddelen op het label vermelden. Het woord 'toevoegingsmiddelen' wordt gevolgd door de categorieën, namen en/of identificatienummers en hoeveelheden. Vitaminen en pro-vitaminen kunnen onder deze categorie worden vermeld met hun toegevoegde hoeveelheid, of op de lijst met analytische bestanddelen met de hoeveelheid die het diervoeding minimaal aan het einde van de houdbaarheid moet bevatten. 

  • Analytische bestanddelen. Net als de voedingsinformatie op labels van menselijke voeding, moeten producenten van diervoeding het aandeel vermelden van:

    • Ruwe eiwitten.

    • Vet.

    • Ruwe vezels.

    • Ruwe as.

    • Vocht voor producten die meer dan 14% vocht bevatten.

  • Termen zoals 'ruw' en 'as' kunnen verwarrend zijn. 'Ruw' verwijst naar een geschatte hoeveelheid en dit geeft alleen de hoeveelheid van het voedingsstof aan. In plaats van dat het aangeeft dat as is toegevoegd aan de diervoeding, verwijst 'as' naar het restproduct van de methoden die gebruikt worden om het product in het laboratorium te analyseren. Dit kan ook worden vermeld als 'asrest' of 'anorganisch materiaal'.

  • Voeradvies en gebruiksinstructies. Het voerlabel moet aanbevelingen omvatten over hoeveel en hoe vaak je je kat moet voeren. Houd er rekening mee dat het voedingsadvies voor een gemiddeld huisdier is ontwikkeld, dus sta altijd even stil bij de grootte, leeftijd en de activiteiten van jouw kat. Begin met het voeren van de aangeraden hoeveelheid en houd het gewicht en lichaam van je kat in de gaten, en pas vervolgens eventueel de hoeveelheid voer of de frequentie van het voeren aan.

  • Bewaarinstructies. Deze instructies geven aan hoe je het voer bewaart, zodat het vers en veilig blijft. Ze kunnen aanwijzingen omvatten zoals 'bewaar in een droge, koele plek' of 'bewaar ongebruikte porties in de koelkast'.

  • Netto hoeveelheden. Net als bij menselijke voeding, moet het nettogewicht van het diervoeding op de verpakking worden aangegeven.

  •  

  • Houdbaarheidsdatum. Een datum met de indeling MM/JJ of DD/MM/JJ (voor microbiologisch beperkt houdbaar diervoeding) geeft de houdbaarheid van het product aan. 

  • Vestigingsadres. Het label moet de naam en het adres van de exploitant van het bedrijf bevatten die verantwoordelijk is voor het label.

  •  

  • Contactgegevens. Je kunt ook de contactgegevens op het label vinden, zoals een gratis telefoonnummer, e-mailadres, website of andere manieren waarop je contact met de producent/distributeur kunt opnemen.

  • Batch- en goedkeuringsnummer van de fabriek. De batch- en goedkeuringsnummers die bij de productievestiging horen, worden traceerinstrumenten genoemd. Deze moeten op het label worden gedrukt om ervoor te zorgen dat het product getraceerd kan worden.

Het is belangrijk te onthouden dat elke individuele kat haar eigen unieke voedingsbehoeften heeft. Je dierenarts kan advies geven over welke specifieke ingrediënten en voedingsstoffen jouw kat nodig heeft aan de hand van haar leeftijd, gezondheidsstatus, omgeving, levensstijl en ras.

Prachtige cyperse kat die naast een etensbak op de vloer zit te eten bij het raam van de woonkamer.

Ingrediënten versus voedingsstoffen: Waar je op labels op moet letten

Zijn ingrediënten en voedingsstoffen hetzelfde? Zowel voor jou als je kat is het antwoord nee. Ingrediënten zijn de grondstoffen die in diervoeding worden gebruikt om de voedingstoffen te leveren die je huisdier nodig heeft. Met andere woorden, ingrediënten zijn de bestelwagens die voedingsstoffen bezorgen.

Ingrediënten en voedingsstoffen zijn allebei belangrijk voor kattenvoer. Elk ingrediënt bevat een unieke set voedingsstoffen voor kattenvoer, en de combinatie van ingrediënten zorgt voor volledige en gebalanceerde voeding die alle benodigde voedingsstoffen in de juiste verhouding levert. Bespreek met je dierenarts de essentiële voedingsstoffen en aangeraden ingrediënten voor jouw kat.

Door de trend voor eiwitrijke diëten kunnen sommige katteneigenaren het idee krijgen dat ze kattenvoer met extra eiwitten moeten kopen. Hoewel eiwit echter een belangrijke voedingstof voor je kat is, zijn meer eiwitten niet per se een goed iets (tenzij je dierenarts je vertelt dat je huisdier een eiwitrijk dieet nodig heeft). Net als met andere ingrediënten en voedingsstoffen moet je kat het in de juiste hoeveelheden binnenkrijgen.

Je kan heeft naast eiwitten ook andere voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Het beste kattenvoer bevat een gebalanceerd mengsel aan essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Het kattenvoer van Hill's is bijvoorbeeld volledig en goed gebalanceerd om de gezondheid en het welzijn van je kat te ondersteunen.

Ben je iets vreemds op het label van je kattenvoer tegengekomen? Soms worden de wetenschappelijke termen voor ingrediënten gebruikt, wat verwarrend of zorgwekkend kan overkomen als je ze op de ingrediëntenlijst tegenkomt, maar deze zijn echter zeer belangrijk voor de gezondheid van je kat. Als je twijfelt over een ingrediënt op het label van je kattenvoer, neem dan contact op met je dierenarts. Dierenartsen zijn een geweldige informatiebron en kunnen je helpen begrijpen welke rol elk ingrediënt speelt bij de gezondheid van je kat.

Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de producent van je dierenvoer met vragen over specifieke producten.

Het juiste voer voor je kat kiezen

Bekijk een aantal verschillende labels en vraag je dierenarts naar zijn/haar mening. Je dierenarts weet alles over de unieke behoeften van jouw kat en kan een onderbouwde aanbeveling geven over het beste voer. Koop eerst een kleine hoeveelheid kattenvoer, controleer of je kat het lekker vindt, en stap geleidelijk over op het nieuwe voer om te voorkomen dat je kat last van haar buik krijgt. Hoewel veel katten een bepaald voer erg lekker kunnen vinden, kunnen sommige katten er moeilijk over doen (net als kinderen). Hill's biedt een 100% geld-terug-garantie, dus als je kat haar nieuwe voer niet lekker vindt, krijg je je geld terug.

Tot slot, gezond kattenvoer is voer waarover jij en je dierenarts het eens zijn dat het voldoet aan de voedingsbehoeften van jouw unieke kat. Alleen omdat je je kat jarenlang een bepaald soort voer hebt gegeven, wil dat niet zeggen dat het de beste keuze voor jouw kat is. Na verloop van tijd ontwikkelen sommige katten aanvullende voedingsbehoeften op basis van hun leeftijd, levensstijl of genetica, en kunnen ze bepaald dieetvoer nodig hebben. 

Regelmatige dierenartscontroles en regelmatig het dieet en gedrag van je kat in de gaten houden, vormen belangrijke taken van een verantwoordelijke katteneigenaar, net zoals weten hoe je labels van dierenvoer moet lezen. Nu je beter weet waar je naar kijkt, kun je de volgende keer dat je een kattenvoerlabel leest een goed aankoopbesluit nemen. Als je specifieke vragen hebt over kattenvoer van Hill's, kun je contact met ons opnemen of met ons chatten op www.HillsPet.nl

Over de auteur

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger is een huisdiereigenaar die haar huis deelt met haar viervoeters, twee kinderen en man. Chrissie brengt graag tijd door met haar familieleden als ze niet aan het lesgeven, schrijven of bloggen is. Chrissie streeft ernaar om artikelen te schrijven die huisdiereigenaren helpen een actiever en zinvoller leven te leiden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

  • Adult Natvoer Kat Kip & met Kalkoen

    Perfect gebalanceerde voeding in twee heerlijke smaken om tegemoet te komen aan de energiebehoeften van katten in de bloei van hun leven
  • Hill's SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult Kattenvoer met Kip

    <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw kat te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting.
  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

    <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
  • HILL'S SCIENCE PLAN Urinary Health Adult Kattenvoer met Kip

    <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Urinary Health Sterilised Cat</strong> is een perfect gebalanceerde voeding die de gezonde urinewegen van uw kat helpt te beschermen voor een langer en gelukkiger leven. Met een unieke Gewichtscontroleformule om gecastreerde/gesteriliseerde katten fit en gezond te helpen houden. </p>