Scheidingsangst bij huisdieren, door de terugkeer naar werk en school

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Na een hele periode thuis in lockdown kan het voor zowel jezelf als jouw huisdier moeilijk zijn wanneer je weer naar het werk of naar school gaat. Jouw trouwe viervoeter heeft waarschijnlijk genoten van extra knuffels, speeltijd en misschien zelfs extra snacktijd!

Wanneer je weet hoe je verlatingsangst bij huisdieren kunt verlichten, kan dat de overgang vergemakkelijken. Vooral wanneer je voor langere tijd in quarantaine hebt gezeten, of voornamelijk vanuit huis hebt gewerkt. Zelfs de meest onafhankelijke kat of hond zal enige stress ervaren terwijl je weg bent; ze kunnen het misschien alleen goed verbergen. Hier zijn vijf tips om jouw hond alleen thuis te laten en jouw kat te helpen, wanneer je weer naar het werk of school gaat:

1. Stel een nieuw schema op

Wanneer je oude routine weer oppakt, is het handig om een nieuwe huisdierroutine te introduceren. Dit helpt om verlatingsangst bij huisdieren te verminderen, door jullie beiden de tijd te geven om aan het nieuwe schema te wennen. Ook voor alle huisdiereigenaren zal het weer even wennen zijn.

Start met een paar situaties waarbij je weggaat en snel weer terugkeert. Start jouw "afscheidsroutine" door een jas aan te trekken, koffie en sleutels te pakken en de deur te openen. Neem afscheid van jouw huisdier, ga even naar buiten in de hal, of leg een rugzak in de auto, en ga dan weer naar binnen. Deze korte momenten van weggaan en terugkomen laten jouw huisdier zien dat wanneer je de deur uitloopt, dit niet betekent dat je altijd voor een lange tijd weg bent.

Voor honden zegt de Association of Pet Behaviour Counsellors dat variabele schema's jouw huisdier kunnen helpen om te gaan met de overgang van een voorspelbare naar een onvoorspelbare routine.

Leer ze om "het onverwachte te verwachten" door bijvoorbeeld de eerste keer één minuut weg te gaan, dan twaalf minuten, dan drie minuten, zodat uw huisdier niet kan voorspellen hoe lang je als baasje weg zult zijn. Dit zal helpen om de angst van jouw hond te verminderen wanneer je het huis uit bent voor langere werkdagen.

2. Houd de emoties in bedwang

Als huisdiereigenaar is dit waarschijnlijk de moeilijkste gedragsverandering. Je wil een huisdier toch altijd evenveel aandacht geven? Maar volgens de deskundigen van het Battersea Dogs Home, kan het geven van overdreven veel aandacht aan een hond op deze momenten de verlatingsangst juist verergeren. Zij raden aan om met zo weinig mogelijk 'poespas' te vertrekken en jouw hond te laten zien dat dit normaal gedrag is - en niets om zich zorgen over te maken. Wanneer je terugkomt, raden ze aan rustig naar binnen te gaan en een huisdier kort aandacht te geven. Vrouw in gele trui die op een grijze bank zit en haar blonde labrador knuffelt. Het gaat misschien tegen jouw intuïtie in om nonchalant te doen wanneer je jouw huisdier ziet na heel wat uren. Maar blijf rustig en kalm in je emoties.

Dit zorgt voor een vlottere overgang. Maak je geen zorgen! Na ongeveer 20 of 30 minuten kan je zo lang als je wilt met jouw huisdier spelen.

3. Maak een nieuw voedingsschema

Een essentiële stap om verlatingsangst bij huisdieren te verminderen is het aanpassen van de maaltijdroutine. Als je vaak thuis bent, verval je gemakkelijk in de voedingsgewoonte van meer voermomenten en extra snacks. Maar wat gebeurt er als je weer meer weg bent?

Omdat honden en katten gewoontedieren zijn, kunnen abrupte veranderingen in etenstijden stress verergeren, dus probeer geleidelijk terug te keren naar een gestructureerd voedingspatroon. Over het algemeen zijn de eettijden van honden tweemaal per dag - eenmaal 's morgens en eenmaal s avonds. De maaltijdroutine van een kat hangt af van de manier waarop hij wordt gevoed; katten met voerautomaten zullen niet veel verandering nodig hebben, als dit al zo is, maar katten met een voedingsschema wel. Zoals met alle veranderingen in het dieet van een huisdier, is een langzame overgang het beste. Bespreek met jouw dierenarts hoe je de maaltijden van jouw huisdier kunt aanpassen met zo weinig mogelijk stress. Maak, voordat je weer aan het werk gaat of naar school gaat, een inventaris op van wat je in huis hebt en sla in wat je nodig hebt.

Zo voorkom je last-minute momenten van "het eten is op!" die jouw eigen stress kunnen vergroten.

4. Creëer een comfortzone

Wanneer je niet thuis bent, zullen jouw huisdieren plekjes opzoeken waar ze zich veilig en geborgen voelen. Heb je veel op de bank gelegen de laatste tijd? Een goede tip om jouw hond alleen thuis te laten en verlatingsangst te stoppen, is om die comfortabele plek te behouden terwijl je weg bent. De PDSA raadt ook aan een veilige ruimte voor een hond te creëren, met behulp van een bench of een afgesloten ruimte in een rustig deel van het huis waar de hond niet gestoord zal worden. Maak van hun ruimte een "hondenhol" met kussens en dekens, leg er hun favoriete speeltjes en lekkernijen in, en laat de deur open zodat ze zich niet "opgesloten" of gevangen voelen.

Katten houden ervan zich te verstoppen in kleine, donkere ruimtes, of hun baasjes nu thuis zijn of niet. Kasten en dozen zijn geweldige, veilige kattenforten. Verander deze ruimtes in een comfortabel kattenbed met dekens, kussens of handdoeken. Je kunt er ook een trui of een ander kledingstuk bij doen dat naar jezelf ruikt.

Man met baard knuffelt met een kat vlak bij zijn gezicht.

5. Zorg voor verrijking

Eén manier waarop huisdieren hun angst loslaten is door destructief gedrag.

Verveling terwijl ze alleen thuis zijn is een belangrijke aanleiding voor dit gedrag bij honden, zeggen onderzoekers van dierengedrag in het Verenigd Koninkrijk, niet alleen omdat ze hun mensen missen maar ook omdat ze gefrustreerd zijn. Deze frustratie leidt ertoe dat ze alles wat beschikbaar is opgraven, of er op kauwen. Veel katten zijn ook zo, en zij kunnen hun frustratie botvieren op de stof van de bank van hun baasje of op een rol toiletpapier.

De beste manier om verveling tegen te gaan is verrijkende activiteiten die jouw huisdier bezighouden terwijl je weg bent. Het afspelen van muziek en televisieprogramma's kan dieren troosten en hun gevoel van eenzaamheid verminderen. Het Battersea Dogs Home raadt hondenverrijkingsspeelgoed aan zoals snuffelmatten, traktatieballen en zoekspelletjes om honden een geschikte uitlaatklep voor hun mentale energie te geven. Je kan ook een ondiepe bak vullen (een klein zwembad of een voorraadbak) om een ballenbak te maken! Je kan een kat bezighouden met voedselpuzzels om hun nieuwsgierigheid te bevredigen, met kattenspeeltjes voor prooien of zelfs met apps om hun jachtinstinct te stimuleren - ze zijn dol op het najagen van elektronische vissen en muizen.

Huisdiereigenaren en huisdieren zullen tijd en geduld nodig hebben tijdens deze aanpassingsperiode. Maar met bovenstaande tips, kan je de overgang naar een "normaal" schema een stuk gemakkelijker maken.

Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., is schrijfster, leraar STEAM en een toegewijde huisdiereigenaar. Ze is een professioneel lid van de Cat Writers' Association (CWA) en heeft geschreven voor toonaangevende bedrijven en organisaties, waaronder What to Expect When You're Expecting en NIU STEM Read. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten