Mogen katten tonijn eten?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Je hebt misschien talloze verhalen gezien of gehoord over katten die van vis houden, maar is het echt een goed idee dat katten tonijn eten? En mogen katten tonijn eten die bedoeld is voor menselijke consumptie?

Dit zijn de redenen waarom je misschien je favoriete tonijn in blik niet langer met je kat moet delen.

Mogen katten tonijn eten?

Het eenvoudige antwoord is dat katten dol zijn op tonijn. Ze houden van de krachtige geur en de robuuste smaak van deze vis en het is bekend dat ze medicijnen gemakkelijker eten als deze vermengd zijn met tonijn.

Maar hoewel tonijn niet op de lijst van giftige voedingsmiddelen voor katten staat, kan tonijn die bedoeld is voor mensen gezondheidsproblemen veroorzaken bij katten. Hoewel een enkel hapje geen kwaad kan, is het beter als ze helemaal geen tonijn eten.

Hoe tonijn van invloed kan zijn op de voeding van katten

Een goed uitgebalanceerd maaltijdplan voor katten bevat eiwitten, essentiële vetzuren, vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. Wanneer je kat te weinig of te veel van bepaalde voedingsstoffen eet, kunnen er gezondheidscomplicaties ontstaan.

Tonijn alleen is niet evenwichtig qua voedingswaarde. Tonijn bevat bijvoorbeeld te veel onverzadigde vetten, maar geen vitamine E of andere antioxidanten. Daarom mag tonijn niet de primaire voedingsbron van je kat zijn.

Als tonijn deel uitmaakt van het maaltijdplan van je kat en je merkt dat ze zich vreemd gedraagt, overweeg dan om een bezoekje aan de dierenarts te brengen - het is altijd een goed idee om er zeker van te zijn dat er niets ernstigs aan de hand is.

Waarom katten die tonijn eten zwaarder kunnen worden

De meeste binnenkatten zijn niet erg actief en hebben niet veel calorieën nodig - wat betekent dat gewichtstoename altijd op de loer ligt. Een kat van 5 kg moet ongeveer 290 calorieën per dag binnenkrijgen.

Grijswitte kat bij een bord met een vis erop
Wanneer calorieën in voedsel voor mensen worden omgerekend naar kattencalorieën, is het gemakkelijk te zien dat voedsel voor mensen veel te veel calorieën bevat voor katten. Een kleine hoeveelheid tonijn in water uit blik kan bijna 100 calorieën bevatten; dat is meer dan een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën voor veel katten.

Te veel tonijn kan er zo voor zorgen dat je kat aanzienlijk in gewicht toeneemt, vooral wanneer het naast het normale kattenvoer wordt gegeven. Net als bij mensen kan obesitas bij katten leiden tot gezondheidsproblemen, zoals diabetes, blaasproblemen, artritis en kanker.

Het is heel belangrijk voor de gezondheid van je kat dat je toezicht houdt op wat ze eet. Nu steeds meer fabrikanten informatie over het caloriegehalte op de etiketten van diervoeding vermelden, is het gemakkelijker bij te houden hoeveel calorieën je je huisdier per dag voert. Dit is geweldig nieuws voor kattenbaasjes, want meer informatie kan leiden tot beter geïnformeerde beslissingen over voeding en uiteindelijk tot een betere gezondheid voor hun kat.

Niet alle katten kunnen goed tegen tonijn

Katten kunnen ook allergisch zijn voor vis. Vis is een van de meest voorkomende oorzaken van voedselallergieën en voedselintolerantie bij katten. Gebruikelijke tekenen van een allergische reactie zijn jeuk, haaruitval en een rode, ontstoken huid. Katten met een voedselallergie kunnen ook overgeven en last krijgen van diarree, winderigheid en een gebrek aan eetlust als ze een ingrediënt binnenkrijgen waar ze gevoelig voor zijn. Als je een van deze symptomen opmerkt, bel dan meteen de dierenarts om de oorzaken te achterhalen en een behandelingsplan op te stellen.

Tonijn bevat veel kwik

Tonijn bevat veel kwik, een giftig metaal. Veelvuldige consumptie van tonijn kan ook leiden tot kwikvergiftiging. Symptomen van kwikvergiftiging zijn duizeligheid en verlies van coördinatie en evenwicht. Met name witte tonijn kun je beter uit de buurt van katten houden, omdat het een grotere tonijnsoort is met een bijna drie keer zo hoog kwikgehalte.

Dus, mogen katten tonijn eten? Tonijn is uit voedingsoogpunt niet evenwichtig en mag geen groot deel uitmaken van het maaltijdplan van je kat. Zelfs tonijn uit blik als traktatie kan leiden tot gezondheidsproblemen, vooral als ze het in grote hoeveelheden of vaak krijgen. Om ervoor te zorgen dat je kat de evenwichtige voeding krijgt die ze nodig heeft, zonder extra calorieën of giftige metalen, kies je voor een gezond kattenvoer dat tonijn bevat op een manier die aan haar voedingsbehoeften voldoet, terwijl ook haar smaakpapillen niet vergeten worden.

Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien is schrijfster en moeder en heeft al heel lang katten. Haar twee Russische Blues zijn de baas in huis. Ze schrijft ook voor Care.com, What to Expect en Fit Pregnancy, waar ze over huisdieren, zwangerschap en het gezinsleven schrijft. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten