Maak de tuin veilig voor je hond: Veiligheidstips voor in de tuin

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

De tuin hoort een veilige, fijne plek te zijn voor de hele familie, ook voor de hond. Hier kan je spelen met je hond en kan hij op ontdekking gaan wanneer jij bezig bent. Hier kan iedereen zich ontspannen, genieten van rustige momenten en de wereld aan zich laten voorbijgaan. De tuin kan echter ook een mijnenveld vol gevaren zijn voor een nieuwsgierige hond, dus zorg ervoor dat her er veilig is. Laten we eens kijken welke gevaren er op de loer liggen en hoe je de tuin veilig kan maken voor je hond.

Gevaren in de tuin

De belangrijkste gevaren voor honden in de tuin zijn planten, chemicaliën, gereedschap, schuren of kassen, waterelementen en hekken. Laten we ze een voor een bekijken.

Planten

Veel doodgewone planten kunnen giftig of zelfs fataal zijn voor honden. Als je hond zich bijvoorbeeld laat verleiden om een bol op te graven en ervan begint te eten, houd hem dan tegen. Bollen zijn erg gevaarlijk. Hier volgen enkele andere planten die giftig zijn voor honden, in sommige gevallen zelfs erg giftig: vingerhoedskruid, sleutelbloem, taxus, klimop, rabarber, blauweregen, lupine, zoete erwt, klaproos, chrysant en goudenregen. Je kunt meer informatie over giftige planten vinden op de website van het LICG.

Zorg ervoor dat je weet hoe deze planten eruitzien en verwijder ze of scherm ze af met hekken van goede kwaliteit die berekend zijn op de grootte van je hond. Als je vreemd gedrag of bepaalde tekenen ziet wanneer je hond in de tuin is geweest, bel dan de dierenarts. Enkele belangrijke tekenen zijn overgeven, waggelen, kwijlen en toevallen.

Chemicaliën

We willen graag dat onze tuin er prachtig uitziet, zonder ongedierte en met fraaie tuinmeubels en omheiningen. Je realiseert je misschien niet dat veelgebruikte tuinproducten gevaarlijk en zelfs fataal kunnen zijn voor honden. Slakkenkorrels en knaagdiergif zijn bijzonder giftig, net als sommige insecticiden en onkruidverdelgers. Lees de instructies zorgvuldig en houd deze producten altijd ver buiten het bereik van je hond. Wees ook extreem voorzichtig met dingen als houtbeschermingsmiddelen. Houd je hond binnen tot alles goed droog is en maak goed schoon waar je gemorst hebt. Neem onmiddellijk contact op met de dierenarts als je hond de pech heeft gehad om in contact te komen met iets dat schadelijk voor hem is - of als je dit vermoedt.

Gereedschap, schuren en kassen

Gebruik nooit een grasmaaier of trimmer wanneer je hond in de tuin aan het spelen is. Ze kunnen ernstige verwondingen veroorzaken. Laat nooit gereedschap met scherpe kanten en punten rondslingeren; als je hond erop stapt, kan hij ernstig gewond raken. Laat ook de tuinslang niet liggen, zodat hij niet helemaal nat wordt wanneer hij erop kauwt!

Houd schuren en kassen altijd dicht wanneer je hond in de tuin is. De dingen die het gevaarlijkst zijn voor huisdieren bergen we meestal op in de schuur of de garage. Honden sluipen graag de kas binnen, omdat het er zo heerlijk warm is; als ze er echter vast komen te zitten, kunnen ze een zonnesteek krijgen, die al snel fataal kan zijn - net zoals wanneer ze op een warme dag in de auto worden achtergelaten.

Waterelementen

Zorg ervoor dat waterelementen en vijvers afgedekt zijn, vooral als je hond nog jong is. Hij kan moeite hebben om zelfs uit ondiep water te komen en zich verwonden of verdrinken. Groene algen groeien vaak in vijvers en zijn een mogelijke bron van ziekte voor honden die wat willen drinken of even in de vijver willen liggen. Zorg er altijd voor dat er genoeg vers drinkwater beschikbaar is wanneer je hond in de tuin is.

Hekken

Het is belangrijk om te controleren of de omheiningen in de tuin goed genoeg zijn vóórdat je hond de tuin ingaat of - beter nog - bij jullie in huis komt. Het laatste wat je wilt is dat je hond verdwaald raakt of gewond raakt op straat. Hekken van goede kwaliteit zijn essentieel voor een tuin die veilig is voor honden. Honden - en vooral kleine honden - kunnen zich door verrassend kleine gaten heen wurmen! Een robuust hek is ononderbroken en hoog genoeg dat je hond er niet overheen kan springen. Ze kunnen heel goed springen als ze alleen op avontuur willen gaan! Er zijn een heleboel bedrijven die gespecialiseerd zijn in hekken speciaal voor huisdieren. Zo houd je je hond binnen, maar houd je ook andere dieren buiten die misschien met je hond willen vechten en hem kunnen verwonden. Gebruik geen elektrische hekken of halsbanden die je hond een schok geven. Zo doe je je hond alleen maar pijn en maak je hem bang. Jullie vriendschap zal hiervan het slachtoffer worden.

En tot slot ...

Maak je niet te veel zorgen! Het klinkt misschien alsof de dood in de tuin overal op de loer ligt, maar met een beetje planning en inspanning maak je van de tuin een veilig paradijs waar je samen met je hond veel plezier kan beleven. Geniet ervan!

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS