Seizoensgebonden advies

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Een gezonde kitten in een veilige omgeving, het hele jaar door

Met het wisselen van de seizoenen wordt uw kitten telkens geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, maar ook met bepaalde gevaren. Wanneer u de onderstaande adviezen ter hand neemt, zal zij net zo van de seizoenen genieten als u.

 

Een vrolijk kerstfeest voor iedereen

Doe uw voordeel met deze tips voor een veilige kerst.

 

 • Uw kerstboom is bijzonder interessant voor uw kitten! Zorg dat hij stevig op zijn voet staat, zodat ze hem niet om kan gooien.
 • Kerstballen en andere decoraties kunnen levensgevaarlijk zijn. Probeer onbreekbare en niet te kleine ballen te gebruiken.
 • Hang geen chocoladekransjes in uw kerstboom, dat is veel te verleidelijk voor uw kitten. Onthoud dat chocolade erg slecht voor haar is.
 • Hulst, maretak en taxus zijn giftig.
 • Christmas crackers, party poppers en champagneflessen maken allemaal een hoop lawaai. Uw kitten kan hier van schrikken.

 

Een koele zomer voor een 'coole' kat

Is het u wel eens opgevallen hoezeer uw kitten van warmte houdt? Hoe ze altijd het zonnigste en meest knusse plekje weet te vinden om in te dommelen? Neem de volgende tips in acht om haar te beschermen tijdens een lange, hete zomer.

 

 • Katten staan er niet om bekend dat ze 'verstandig' met de zon omgaan. Uw kitten loopt op een mooie zomerdag waarschijnlijk linea recta naar het zonnigste plekje in uw tuin. Let er dus op dat ze geen zonnesteek oploopt. Probeer haar zo ver te krijgen dat ze op het heetst van de dag de schaduw opzoekt.
 • Kassen en serres kunnen echt gevaarlijk zijn voor uw kitten. Ze zou er naar binnen kunnen wandelen en opgesloten kunnen worden wanneer de deur per ongeluk achter haar wordt dicht gedaan.
 • Niet alleen mensen verbranden in de zon. Als uw kitten wit is of een bleke neus en oren heeft, moet u haar misschien insmeren met een sunblock. Vraag advies aan uw dierenarts.

 

Niet iedereen houdt van vuurwerk

U vindt vuurwerk misschien geweldig... maar uw kitten houdt er absoluut niet van. Doe uw voordeel met deze tips voor een veilige oud & nieuw.

 • Zelfs als uw kitten normaal gesproken naar buiten mag, is oudejaarsnacht een moment waarop ze beslist binnen moet worden gehouden.
 • De herrie van het vuurwerk kan doodeng zijn voor uw kitten. Houd haar er zo ver mogelijk bij vandaan. Het is een goed idee om de radio of tv aan te laten en haar zo wat af te leiden.
 • Doe de gordijnen dicht. Het is beter dat uw kitten het vuurwerk niet ziet!

 

Wees voorzichtig met lelies

Lelies kunnen dodelijk zijn voor katten. Alle onderdelen van deze plant zijn giftig voor ze. Een kat hoeft er niet eens van te hebben gegeten om er toch ziek van te worden. Als ze met haar vacht tegen een lelie aanschuurt en het stuifmeel wordt daarna van haar vacht geborsteld, dan kan het nog steeds een bedreiging vormen. Uw kitten kan er blind van worden of van gaan braken. De nierfunctie kan uitvallen, ze kan verlamd raken en zelfs overlijden. Als u vermoedt dat uw kitten in aanraking is gekomen met een lelie, breng haar dan onmiddellijk naar de dierenarts.

U kunt echt beter geen lelies in huis halen. Als ze toch in een boeket zitten, zet de vaas dan op een plek waar uw kitten er niet bij kan. Ruim gevallen stuifmeel en bloemblaadjes veilig op en was uw handen goed voordat u uw kitten aanraakt.

Nationale Maand van de Gebitscontrole bij Huisdieren

Februari is de Maand van de Gebitscontrole bij Huisdieren. Deze is opgericht ter bevordering van de Veterinaire Tandheelkunde. Voor zowel u als uw kitten is het belangrijk om gezonde tanden te hebben. U kunt de tanden van uw kitten gratis laten controleren bij alle deelnemende dierenartspraktijken.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten