Spelen met uw hond

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Net zoals goede voeding en een liefdevolle thuisbasis, is tijd om samen te spelen belangrijk voor uw hond. Speeltijd is voor hem een belangrijke gelegenheid om te bewegen, te genieten van de geestelijke stimulatie en om een band met u op te bouwen. Vooral wanneer uw hond een langere periode alleen is geweest, is speeltijd belangrijk. Sommige honden kunnen er niet goed tegen gescheiden te zijn van hun baasje en worden hier ongelukkig van. Soms uit dit verdriet zich zelfs in vernielzuchtig kauwgedrag.

Geef uw hond in dit geval voldoende aandacht om uw afwezigheid te compenseren.

Simpele spelletjes

Het zal u verbazen hoe blij uw hond zal worden van de meest simpele spelletjes. Apporteren is één van de spelletjes waar honden van houden. Ze beleven veel plezier aan apporteren met een tennisbal, een frisbee of zacht gevuld speelgoed (vooral wanneer dit speelgoed piept!) Misschien houdt uw hond wel van apporteren met een voetbal, en deze bal terugrollen met zijn neus, of misschien vindt hij het leuk om u achterna te zitten!

Apporteren kan ook in en rond het water, afhankelijk van het ras van uw hond en of hij zich op zijn gemak voelt in en om het water. Wanneer u een bal gebruikt, let dan op het formaat van de bal. Zorg ervoor dat de bal klein genoeg is om met de bek opgepakt te worden, maar niet zo klein dat uw hond de bal per ongeluk zou kunnen inslikken.

Beperk het aantal speeltjes voor uw hond tot een aantal favorieten. Het hebben van veel speeltjes kan een hond in verwarring brengen over wat nu wel en wat nu niet zijn speelgoed is.

Stimulerende spelletjes

Misschien wilt u eens een spel met uw hond spelen wat zijn probleemoplossend vermogen stimuleert. Plaats dan een snack in een kartonnen doos en laat uw hond zijn weg naar de snack vinden. Gebruik eerst een doos waar uw hond de snack gemakkelijk kan bereiken en gebruik een steeds dichtere doos naarmate uw hond succesvoller wordt. Na het spel zult u waarschijnlijk wel wat kartonnen snippers moeten opruimen.

Honden spelen ook graag verstoppertje. Begin gemakkelijk. Verstop een snack in een andere kamer maar op een voor de hand liggende plek. Laat uw hond in de kamer, complimenteer hem wanneer hij de snack vindt en beloon hem. Dit spel kan zowel binnen als buitenshuis worden gespeeld.

U kunt zelf ook meespelen als u het niet vervelend vindt om gek te doen. Ga zo dicht mogelijk bij uw hond op handen en knieën zitten. Buig uw ellebogen, verlaag uw hoofd en doe uw beste blaf- imitatie! Uw hond zal zijn hoofd schuin houden en u verbaasd aankijken. Blaf nog een keer en wie weet blaft hij terug. Ren een stukje en keer weer terug naar uw hond, buig voorover en blaf nogmaals naar hem. Uw hond zal uw voorbeeld volgen en het loopt vast en zeker uit op een leuke, speelse activiteit samen.

Houd in gedachten dat u niet het enige speelvriendje van uw hond hoeft te zijn. Een sociale hond vindt het leuk om andere honden te ontmoeten en met hen te spelen. Dit kan samen stoeien, rondspringen, op open vlaktes rondrennen en verkennen omvatten. 

Tips bij het spelen

  • Wanneer u uw pup of hond een tijdje alleen laat, ga dan vooraf met hem lopen of speel met hem zodat hij zijn energie kwijt kan.
  • Training kan in de vorm van een spel. U kunt een hond aanleren te komen als u hem roept. Honden leren gemakkelijk trucs omdat ze dit zien als een spel.
  • Gebruik nooit persoonlijke of huishoudelijke spullen als speelgoed. Honden zien het verschil niet tussen die ene oude sneaker en het nieuwe paar schoenen dat u vorige week kocht.
  • Het is belangrijk altijd rekening te houden met de behoeften van uw hond, inclusief speeltijd. Als u dit niet lukt vraag dan aan een familielid of aan vrienden of zij u misschien kunnen helpen.

Onderschat de impact van aandacht en speeltijd niet. Geestelijke stimulatie verbrand overtollige energie bij uw hond en helpt hem kalmeren. Het resultaat is een speelse, vrolijke hond.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten