Zo maak je de oren van je hond schoon

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

De oren van je hond schoonmaken is een belangrijk onderdeel van de verzorging. Moet je olijfolie gebruiken? Of babydoekjes? Wij vertellen je hoe je dit het beste aanpakt. Het verschilt per hond hoe vaak de oren moeten worden gereinigd, waarbij sommige honden (bijvoorbeeld honden die snel oorontstekingen krijgen) baat hebben bij regelmatige oorreiniging en andere honden zelden. Als je hond regelmatig naar een professionele trimsalon gaat, worden de oren daar waarschijnlijk ook gereinigd. Je kunt vragen of dit een standaard onderdeel is van de behandeling. Hoe dan ook, het is een goed idee om te weten hoe je de oren van je hond het beste kan schoonmaken.

Welke voorwerpen kan ik gebruiken om de oren van mijn hond schoon te maken?

Golden retriever bij dierenarts voor controleren van zijn orenHet goed schoonmaken van de oren van je hond begint met het klaarleggen van de juiste benodigdheden. Dit heb je nodig:

 • Oorreiniger. Zoek een oorreiniger speciaal voor huisdieren, vrij van irriterende stoffen zoals alcohol of waterstofperoxide. Als je niet zeker weet of iets geschikt is voor gebruik op huisdieren, vraag dan naar een geschikt product bij je dierenarts of hondentrimsalon. "Waar kan ik de oren van mijn hond mee schoonmaken?"
 • Wattenbolletjes of wattenschijfjes. Wattenstaafjes kun je gebruiken om de randen van het uitwendige oor schoon te maken, maar mogen nooit in de gehoorgang worden gestoken. Dit kan blijvende gehoorschade bij je hond veroorzaken.
 • Pincet. Deze zijn goed om bij de hand te hebben als je hond veel haar in zijn oren heeft.
 • Een handdoek. Deze kan je nodig hebben om viezigheid op te vangen, vooral omdat een hond vaak met zijn kop zal schudden als er iets in zijn oren komt.
 • Wat lekkers. Je hond verdient een lekkere snack als beloning wanneer je klaar bent.

Zo maak je de oren van je hond schoon

Voordat je begint, moet je even de tijd nemen om de oren van je hond te inspecteren. Als ze rood of ontstoken zijn, slecht ruiken, of als je hond tekenen van jeuk vertoont, stop dan met wat je doet en neem contact op met je dierenarts. Je hond kan een infectie of last van oormijt hebben, die beide behandeld moeten worden. Als je hond veel haar heeft, gebruik dan een pincet om het haar uit de gehoorgang te verwijderen. Zodra de oren schoon zijn en je bent niks geks tegen gekomen, pak dan het oorreinigingsmiddel en lees de instructies op de verpakking. Je kunt ook deze stappen volgen:

 1. Laat je hond zitten en beloon hem met wat lekkers. Laat hem snuffelen aan de fles met oorreiniger.
 2. Pak de oorflap of oorschelp vast en houd deze zo dat je de gehoorgang voorzichtig kunt vullen met reinigingsvloeistof.
 3. Houd de oorflap uit de weg en masseer zachtjes de basis van het oor ongeveer twintig seconden lang met je vingers.
 4. Laat het oor los en laat je hond zijn kop schudden als hij dat wil. Houd een handdoek over hun kop om te voorkomen dat het reinigingsmiddel overal heen vliegt.
 5. Gebruik een watje of wikkel een wattenschijfje om je wijsvinger en veeg voorzichtig het zichtbare deel van de gehoorgang en het buitenoor af. Gebruik alleen een wattenstaafje indien nodig en alleen op het zichtbare deel van het oor van je hond.
 6. Het ene oor is gedaan! Beloon je hond en volg dan dezelfde stappen voor het andere oor.

Tips & Tricks

De stappen voor het schoonmaken van de oren van je hond zijn niet moeilijk en met deze tips wordt het zeker een succes!

- Werk in een afgesloten ruimte, dan wordt het geen waterballet. Zet je hond in bad of neem hem mee naar buiten. Draag oude kleren of kleding waarbij het niet erg is als er wat oorreiniger op komt.

- Over oorreiniger gesproken, wees gul! De gehoorgang van je hond gaat veel dieper dan jij kan zien. Het is belangrijk om de hele gehoorgang te vullen met reiniger om zo het oor goed te kunnen schoonmaken. Je hond zal door met zijn kop te schudden de overtollige reiniger die niet is weggeveegd uit zijn oor schudden. Als de oren er na afloop nog vuil uitzien, kun je het oor nogmaals schoonmaken. Stop als je merkt dat het oor rood wordt of gaat bloeden of als je hond zich ongemakkelijk voelt.

Hoe vaak maak je de oren schoon?

Sommige honden, vooral die met korte oren en weinig haar, hoeven hun oren alleen af en toe te laten schoonmaken als ze vuil beginnen te worden. Honden met flaporen en honden met veel haar rond de oren moeten ten minste om de week een grondiger inspectie en reiniging krijgen.

Weten hoe je de oren van je hond moet schoonmaken is een onmisbaar onderdeel van de verzorging van je huisdier. Als je dit regelmatig doet, help je het gehoor van je hond beschermen en zorg je ervoor dat zijn oren zijn leven lang gezond blijven.

Wil je meer advies of tips? Vraag je dierenarts om raad. Op zoek naar een dierenarts in je buurt? Vul je postcode in en zie welke dierenartsen dichtbij zijn.

Over de auteur

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus is romanschrijver en huisdierenblogger. Ze woont in Tulsa, Oklahoma (VS), waar ze doorgaans schrijft onder supervisie van haar huisdieren.

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten