Hoeveel natvoer moet je een kat geven?

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Er is een enorme keuze aan kattenvoer verkrijgbaar en dit kan best overweldigend zijn. Niet alleen is er nat- en droogvoer, maar er bestaat natvoer met verschillende texturen: van stoofpotjes tot zachte stukken in jus of paté in blik. Hoeveel natvoer moet je je kat eigenlijk geven? Het korte antwoord is dat dat helemaal van jou (en je kat!) afhangt.

Compleet en gebalanceerd

Het is erg belangrijk dat je kat een compleet en gebalanceerd voer krijgt. Dat betekent dat het alle voedingsstoffen bevat die je kat in haar levensfase nodigt heeft, in de juiste verhoudingen. Als je wilt, kan je je kat alleen droge brokken geven, zo lang ze compleet en gebalanceerd zijn en je ervoor zorgt dat er altijd ruim voldoende vers water beschikbaar is. Er zijn echter voordelen aan het geven van natvoer of een combinatie van nat- en droogvoer.

Gewend aan texturen

Katten zijn heel kieskeurige wezens. Daarom zijn we ook zo dol op ze! Dit geldt ook voor het voer dat ze krijgen. Al vroeg in het leven raken katten makkelijk gewend aan bepaalde voertexturen. Dat betekent dat een kat die van jongs af aan alleen nat- of droogvoer krijgt, later nooit meer iets anders zal willen eten. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar soms veranderen de omstandigheden en kan het nodig zijn dat je kat iets anders te eten krijgt. Als je kat bijvoorbeeld graag droogvoer eet, maar vervolgens een blaassteen krijgt, kan natvoer een groot verschil maken. Het is namelijk de eenvoudigste manier om een kat meer water te laten innemen. Aan de andere kant is natvoer duurder dan droogvoer, dus als je kat graag natvoer eet en je financiële situatie verandert, is het misschien nodig om op droogvoer over te stappen.

Probeer daarom je kat of kitten vanaf het begin een mix van nat- en droogvoer te geven, zodat ze zich haar hele leven lang kan blijven aanpassen.

De voordelen van natvoer

  • Waterinname. Zoals gezegd is het grootste voordeel van natvoer dat je kat meer water binnenkrijgt. Katten stammen af van Afrikaanse wilde katten uit de woestijn, dus ze kunnen heel goed vocht opslaan en hoeven niet zo veel te drinken. Waterinname is echter erg belangrijk, vooral bij bepaalde ziektes, zoals de hierboven genoemde blaasproblemen. Als de urine erg geconcentreerd is, ontstaan er sneller kristallen en stenen. Ook raakt een beschadigd blaasslijmvlies sneller geïrriteerd, wat tot cystitis kan leiden.

  • Smaak. Veel katten zien natvoer als een echte traktatie, dus het is een goede manier om de band met je kat te versterken zonder te veel snacks te geven.

  • Medicatie. Katten staan erom bekend dat ze moeilijk te medicineren zijn. Natvoer kan heel nuttig zijn om er medicijnen in te verbergen, vooral als je kat ze langdurig nodig heeft.

  • Variatie. Er bestaat een grote verscheidenheid aan texturen en smaken, dus natvoer is een eenvoudige manier om het voer van je kat interessant te houden.

Hoeveel natvoer moet je je kat eigenlijk geven?

Zoals gezegd, dat kan je helemaal zelf beslissen. Zolang het nat- en droogvoer dat je geeft allebei compleet en gebalanceerd is, kan je de verhoudingen naar wens aanpassen. Katten hebben graag kleine, maar frequente maaltijden. Je kan je kat twee keer per dag natvoer geven als traktatie en de rest van de dag een voerautomaat met timer gebruiken voor het droogvoer. Je kan 100% natvoer geven, of 0%, of iets daartussenin. Onthoud wel dat het makkelijker is om volledig naar de ene of de andere soort over te stappen als je altijd al een beetje van allebei hebt gegeven.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA