Chow Chows zijn meestal geen sociale, extraverte honden. Ze hebben de neiging om afstandelijk naar vreemden te zijn en kunnen agressief reageren op andere honden, maar ze zijn toegewijd en beschermend naar hun gezin.

 

Voer voor Chow Chow

Een specifiek ras zoals een Chow Chow vraagt ook om een specifieke soort hondenvoer, om aan hun dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen. Wanneer een Chow Chow gezond is raden we Hill's Science Plan Adult Large Breed, Hill's Vet Essentials Multi Benefit +Dental Adult 1+ Medium & Large Breed of Hill's Science Plan Adult Light Large Breed aan. Gaat het om een puppy, of juist om een oudere Chow Chow? Dit vraagt dan ook om een andere soort voeding. Bij specifieke gezondheidsproblemen kunt u bij uw dierenarts vragen naar Hill's Prescription Diet.


De Chow Chow in een notendop.
The Chow Chow Dog Breed

Chow Chows werden in China hoofdzakelijk op graan grootgebracht en hebben de neiging te zwaar te worden als ze te veel calorierijk voedsel krijgen.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 24-34 kg
Teef: 23-34 kg

Schofthoogte:

Reu: 40-50 cm

Teef: 40-50 cm

Eigenschappen:

brachycefaal (geplette snoet), hangende oogleden, opstaande oren (van nature), lichaamsplooien (rimpels)

Verwachtingen:

Energieniveau: relaxed
Levensduur: 10-12 jaar
Neiging tot kwijlen: Neiging tot snurken: gemiddeld tot hoog
Neiging tot blaffen: laag
Neiging tot graven

Fokdoel:

beschermhond, trekhond, jachthond

Vacht:

Lengte: kort, gemiddeld
Eigenschappen: dubbellaagse vacht, steil
Kleuren: rood, zwart, blauw, kaneelkleurig, crème
Totale behoefte aan verzorging: hoog

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

De Chow Chow is een hond van gemiddelde grootte die varieert in hoogte van 40 tot 50 cm en in gewicht van 24 tot 34 kg.

De Chow Chow is een vierkante hond met zuilachtige rechte poten. De rechte poten dragen bij aan een enigszins stijve tred.

De Chow Chow heeft rechtopstaande oren, een brede schedel en een staart die over de rug krult. Het meest karakteristieke kenmerk van de Chow Chow is natuurlijk zijn blauw/zwarte tong. De gelaatsrimpels (vaak verstopt onder haar) geven de Chow Chow een fronsende uitdrukking. Voor zijn omvang is de chow chow een sterke, stevige hond.

Hij heeft twee vachttypen. Het meest bekend is de ruwe of langere vacht. Dit is een steile, afstaande vacht, die de pup van de Chow Chow een donzig, teddybeerachtige uitstraling geeft. De gladde vacht is een kortere variant. Beide vachttypen hebben een dichtbehaarde onderlaag. De meest voorkomende kleuren van de Chow Chow zijn rood of zwart, maar iedere effen kleur is toegestaan.

Persoonlijkheid:

Chow Chows zijn meestal geen sociale, extraverte honden. Ze hebben de neiging om afstandelijk naar vreemden te zijn en kunnen agressief naar andere honden zijn. Dit past bij hun geschiedenis als waakhond voor huizen en vee. Vroege socialisatie naar andere honden, huisdieren en mensen is belangrijk. Chow Chows kunnen probleemblaffers worden als het blaffen bij onraad niet in de hand wordt gehouden.

Chow Chows zijn vrij intelligent, maar ze kunnen zowel onafhankelijke als koppig zijn, dus het kan een uitdaging zijn om ze te trainen. Om goed te presteren bij wedstrijden, hebben ze een strenge, geduldige trainer nodig die heel creatief is. Chow Chows zijn zeer beschermend en ze hebben training nodig om deze waakneiging onder controle te houden.

Verzorging:

Chow Chows zijn toegewijd en beschermend naar hun gezin. Om ze tot goede gezinshuisdieren te maken, hebben ze heel veel vroege socialisatie nodig en moeten ze worden blootgesteld aan kinderen. Chow Chows hebben training nodig om hun positie binnen het gezin helder te maken, anders kunnen ze dominant worden. Ondanks de uitdagingen in de training, doen sommige chow chows aan wedstrijden mee en doen ze het goed in gehoorzaamheid en behendigheid.

De verzorging varieert met het type vacht. Een ruwharige Chow Chow kan het best dagelijks verzorgd worden om hem vrij te houden van klitten. Honden met een gladde vacht kunnen een of twee keer per week kort verzorgd worden. Speciale aandacht gaat uit naar het schoonhouden van de ogen en de gezichtsplooien, omdat vuil en restjes gemakkelijk achterblijven in de overvloedige vacht.

Geschiedenis:

De Chow Chow is misschien wel het oudste Chinese hondenras. Het ras gaat duizenden jaren terug, en men heeft zich vaak afgevraagd of de Chow Chow zich ontwikkelde uit spitsachtige honden of dat spitsachtige honden zich hebben ontwikkeld uit de Chow Chow.

De Chow Chow was van meet af aan een hond met vele gezichten. Deze honden hebben gediend als sledehond, jachthond, kuddehond en, helaas voor hen, ook als voedsel. De naam Chow Chow zou kunnen komen van de Chinese “chou” dat eetbaar betekent, maar de meeste historici zijn van mening dat de naam jargon is voor 'curiositeiten', aangezien de Chow Chow zeker een Oriëntaalse curiositeit is.

De Chow Chow bereikte aan het eind van de 19e eeuw de Westerse wereld en werd steeds populairder, waardoor hij uiteindelijk belandde in de top 10 van Amerikaanse Kennel Club rassen. Het ras heeft het niet zo goed gedaan in het land van herkomst, waar veel Chow Chows werden gedood tijdens de culturele revolutie.

Gerelateerde artikelen

 • Sint-Bernard

  Dogs running De Sint Bernard staat bekend om zijn indrukwekkende omvang. Ze zijn grote, sterke en gespierde honden. Het uiterlijk staat in contrast met het karakter, want Sint Bernard honden zijn liefdevol, zachtaardig en tolerant.
 • Fox Terriër (Draadhaar)

  De Fox Terriër heeft tomeloze energie. Deze terriër wil graag plezieren en wordt graag betrokken bij actieve spelletjes. Dit ras reageert goed op training.
 • Basset Hound

  Dogs running De Basset Hound is een vriendelijke en makkelijke hond. Ze kunnen over het algemeen goed met andere honden en huisdieren opschieten.
 • Maltezer

  Dogs running De Maltezer is een kleine hond, die bekend staat als vriendelijk, aanhankelijk, intelligent, volgzaam en vertrouwend. Hij is een goede gezinshond.
 • Engelse Springer Spaniël

  Dogs running De Engelse Springer Spaniël is een sterke, energieke en tamelijk intelligente hond die extravert en vriendelijk is. Veel beweging is goed voor dit ras.
 • Duitse Staande Hond (Draadhaar)

  Dogs running De Duitse Staande Hond (Draadhaar) heeft dagelijks intensieve beweging nodig en is niet geschikt om in een appartement of klein huis te wonen. De hond wordt beschouwd als gelijkmoedig en loyaal naar zijn gezin toe en hij kan goed met kinderen opschieten.