Deze kattenrassen zijn ideaal als je in een appartement woont

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Je huis delen met een kat: er is niets gezelliger. Gelukkig kan dat ook prima als je in een appartement woont. Zolang je maar zeker weet dat je kat past bij je leefstijl en omgeving. We zetten een aantal kattenrassen voor je op een rij die uitstekende flatgenoten zijn.

Kleine woning

Deel je met je kat een vrij klein huis? Dat hoeft geen probleem te zijn. Sommige katten doen het namelijk heel goed in kleinere woonruimtes. En de grootte van de kat is hierbij niet altijd de bepalende factor! Het is wel belangrijk om bij een kleinere woning een ras te kiezen met een gemakkelijk temperament dat van nature graag bij je in de buurt blijft. 

ragdoll kat met heldere blauwe ogen

Zoals de Perzische kat. De Pers staat bekend als een uitstekende huiskat dankzij zijn meegaande en flexibele karakter. Krijg je vaak mensen over de vloer? Dat is voor de Pers geen probleem. Maar het ras heeft wel een prijskaartje. Als je graag een Perzische kat wil, zal je dus een bovengemiddeld budget moeten vrijmaken. 

De Ragdoll is ook een uitstekende keuze. Hoewel dit kattenras wat groter uitvalt, heeft de Ragdoll een erg zacht en sociaal karakter. Het is een gezellige kat die zich thuisvoelt in een huiselijke omgeving en graag bij je is. Wie wil dat nou niet?

Net als de Ragdoll, heeft ook de Burmese kat een fijn karakter. De vacht van de Burmese kat is daarentegen niet zo lang en dik als dat van een Pers. De Burmees kan ontzettend goed opschieten met kinderen en honden.

Middelgrote tot grote woning

Heb je iets meer ruimte? Dan kan je een actievere kat overwegen. Katten die veel energie kwijt moeten, hebben immers meer ruimte nodig om rond te kunnen rennen. Maar ook katten die wat meer op zichzelf zijn geven de voorkeur aan een grotere woonruimte. Zo kunnen ze een eigen plekje claimen waar ze voldoende tijd alleen kunnen doorbrengen.

Een leuk kattenras dat bekendstaat om zijn trouwe karakter is de Siamese kat. Maar pas op: de Siamees heeft de hardnekkige gewoonte overal aan te willen krabben. Geef je Siamees dus direct een krabpaal (of ga zelf aan de slag met deze doe-het-zelf krabpaal-ideetjes). Omdat het een bijzonder aanwezige kat is, is een grote ruimte écht een must als je de rust in huis wil bewaren.

Andere actieve rassen die voldoende ruimte nodig hebben en dus goed gedijen in grote(re) ruimtes zijn de Blauwe rus - een speelse kat die erg van actie en apporteerspelletjes houdt - en de Bengaalse kat; een 'praatgrage' en energieke kat met luipaardachtige looks. Ook de speelse, extreem loyale en liefdevolle Brits Korthaar gedijt goed in grotere ruimtes.

Een kat adopteren uit een dierenasiel

Nu je weet wat de mogelijkheden zijn, raden we je aan om eens bij het dierenasiel in jouw buurt te gaan kijken. Zo kan je zelf zien welke verschillende kattenrassen ze hebben. En hoewel het temperament van een raszuivere kat soms makkelijker te voorspellen is, brengt het adopteren van een gemengd ras ook voordelen met zich mee; zoals een verlaagde kans op genetische overdraagbare ziekten.

Een kat van een gemengd ras zal eerder de fysieke en gedragskenmerken van het meest dominante ras uit de kruising vertonen. Maar het unieke karakter van de kat (en of hij of zij behoefte heeft aan extra ruimte en vrijheid) wordt altijd pas na verloop van tijd duidelijk.

Toch kan je tijdens je bezoek aan het asiel wel een goed idee krijgen van hoeveel ruimte je kat nodig heeft. Katten die dicht tegen de muur zitten of zich verstoppen en beschutte plekjes opzoeken, zijn waarschijnlijk katten die zich ook echt prettiger voelen in een kleinere woonruimte. Een kat die continu rondrent en overal op klimt, is dan weer minder geschikt voor een kleine woning. Het speelse en avontuurlijke karakter vraagt immers om extra ruimte.

Russische blauwe kat met groene ogen ligt op zij.

De juiste voorzieningen treffen voor de komst van je kat

Door een goede voorbereiding en in te spelen op de behoeften van je kat, kan je het aanpassingsproces in elke leefruimte, soepel laten verlopen:

Het is belangrijk dat je kat één of meerdere plekjes heeft waar niemand hem of haar kan storen. Veel katten verstoppen zich graag in een kartonnen doos, die je strategisch in een hoek van de kast of onder een tafel of bed kan plaatsen. Ze zijn immers dol op kleine ruimtes waarin ze zich veilig kunnen opkrullen.

Zorg voor ten minste 1 kattenbak, 2 drinkbakjes, 1 eetbakje en plaats die niet allemaal samen. Vooral belangrijk: plaats de kattenbak niet naast het drinkbakje en het eetbakje.

Niet geheel onbelangrijk: zorg voor een goede voeding. Je kat hoogwaardige, goed gebalanceerde voeding geven is een van de beste dingen die je kunt doen om je kat te helpen lang en gelukkig te leven.

Zorg dat je kat op een veilige manier naar buiten kan kijken, het liefst vanaf een vensterbank. Een balkon- of terrasdeur is ook een geweldige ruimte voor katten. Beveilig wel de vensters en terrasdeuren om een val of ontsnapping te voorkomen.

En het is heel mooi meegenomen als jouw ramen uitkijken op een drukke straat of een groen veld vol bomen, bloemen en vogels — uren staarplezier verzekerd!

Creëer voldoende zachte en rustige slaapplekjes in huis. Zo kan je een mandje of stoel met ruim zitvlak uitkiezen en er een heerlijk donzig dekentje in leggen. Grote kans dat je kat ook bij je in bed zal willen liggen, om lekker dicht bij je te kunnen zijn. Daarvoor kan je een aantal grote pluizige kussens en dekens op je bed leggen.

Huurappartement? Check je huurcontract op de kleine lettertjes over het houden van huisdieren. Soms zijn huisdieren helemaal niet toegestaan of vereist de verhuurder een extra "huisdierenborg" voor eventuele ongelukjes. Licht je verhuurder in ieder geval altijd in, zodat je niet voor plotselinge verrassingen komt te staan.

Je kan aan de slag! Met deze voorbereiding en voorzieningen laat je je leefomgeving perfect aansluiten bij de behoeften van je kat. Veel geluk samen.

Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

 

Christine O'Brien is een schrijfster, mama en al jarenlang het trotse baasje van twee Blauwe Rus katten die koning te rijk zijn in hun huisje. Haar werk verschijnt ook in What to Expect Word of Mom, xoJane, Fit Pregnancy en Care.com, waar ze schrijft over huisdieren en het gezinsleven. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien

 

Gerelateerde artikels

Gerelateerde Producten

  • z/d Kattenvoer Origineel

    <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> z/d™ Feline is special samengesteld om huid- en spijsverteringssymptomen, veroorzaakt door voedingsallergieën, te helpen verminderen.</p>
  • c/d Multicare Stress + Metabolic Kattenvoer met Kip

    <p> <br></p><p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> Metabolic+Urinary Stress Feline</strong> is een voeding waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het de terugkeer van de meest voorkomende symptomen van een urinewegaandoening vermindert én het lichaamsgewicht met 11% vermindert in 60 dagen.</p>
  • Sterilised Cat Adult Kattenvoer met Tonijn

    <p> Gesteriliseerde katten hebben drie keer meer kans op het ontwikkelen van overgewicht en urinewegproblemen. Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Sterilised Cat Young Adult  is speciaal samengesteld om aan de behoeften van gesteriliseerde/gecastreerde katten te voldoen. Samengesteld met klinisch bewezen antioxidanten en een unieke gewichtscontroleformule.</p><p> </p>
  • c/d Multicare Stress Maaltijdzakje voor Katten met Zalm

    <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> c/d™ Feline Urinary Stress met Zalm is een klinisch bewezen voeding die het risico op recidieven van FIC- symptomen vermindert en het bevat ingrediënten die stress beperken, een gekende risicofactor voor FIC. (Feline Idiopathische Cystitis).</P> <P><STRONG>