Alles wat je altijd al wilde weten over hondenpoep

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Hondenpoep: is misschien niet een onderwerp waar je het graag over hebt, maar gezonde hondenpoep is vaak wel een teken dat je pup gezond is. Door een oogje te houden op de drolletjes van je hond, kun je zijn gezondheid in de gaten houden. Laten we eens bekijken hoe gezonde en ongezonde poep eruitziet, want afwijkende ontlasting kan een teken zijn van gezondheidsproblemen.

Hoe ziet de perfecte drol eruit?

Bij hondenpoep moet je op vier dingen letten: kleur, inhoud, structuur en buitenlaag. De kleur heeft alles te maken met de ingrediënten in de voeding van je huisdier en kan variëren van goudbruin tot donkerbruin. Het controleren van de inhoud is een 'vies' klusje wat je beter aan de dierenarts kunt overlaten. Zonder microscoop kun je er sowieso geen chocola van maken. Gezonde hondenpoep heeft een stevige structuur, te vergelijken met boetseerklei.  Het mooiste is een cilindervormig drolletje met kleine inkepingen erin waar, als je de poep zou rollen, deze in kleine stukjes zou breken. Om gezonde poep zit geen slijmlaag. Dus als je viervoeter een stevig, chocoladebruin poepje doet waar niets raars uitsteekt en waar geen laagje omheen zit, is alles prima in orde. De volgende tekenen kunnen erop wijzen dat er iets mis is met de gezondheid van je hond.

Wanneer moet je je zorgen maken over de poep van je hondOwner cleaning up after the dog with plastic bag

Let op de vier eerder genoemde punten. Ze helpen je om erachter te komen of je hond iets mankeert. Hoewel het niet het aangenaamste klusje is, kun je de poep van je hond het beste bekijken als die vers is, want vooral dan vallen afwijkingen meteen op.

Problemen met de inhoud

 • Wormen: Deze zijn lang en dun of kunnen op rijstkorrels lijken.  Nogmaals, dit is alleen iets om je zorgen over te maken als je ze in verse poep aantreft. Als poep al even ligt, kunnen er ook wormen in terechtkomen.
 • Haar: Grote plukken haar in de poep kunnen wijzen op overmatig likken, allergieën of huidproblemen. Houd bij hoe vaak je plukken haar in de poep aantreft en bespreek dit met je dierenarts.
 • Vreemde voorwerpen: Je kunt gras, plastic, stenen, stukjes stof en zelfs geld aantreffen in hondenpoep. Honden eten soms de vreemdste dingen. Wat je hond eet komt er meestal vanzelf weer uit, maar als je opmerkt dat er iets vreemds in de poep van je hond zit, neem dan contact op met je dierenarts. Misschien is het nodig om je hond te onderzoeken of een röntgenfoto te maken. Het komt zo nu en dan voor dat een vreemd voorwerp vast blijft zitten in de maag of de darmen van een hond. Het voorwerp moet in dat geval operatief verwijderd worden. Daarom kun je het beste meteen contact opnemen met je dierenarts als je stukjes stof of plastic aantreft in de poep van je hond.

Wat het omhulsel je vertelt

Als je de poep van je hond uit het gras haalt, hoort er niets achter te blijven. Als er slijm om de poep zit, wijst dit meestal op een darminfectie. Dit gaat meestal gepaard met diarree. Als je langer dan een dag opmerkt dat er slijm bij de poep van je hond zit, neem dan contact op met de dierenarts om te bespreken wat je moet doen. 

Kleur

Hieronder zie je welke kleur gezonde hondenpoep heeft en welke kleuren een indicatie zijn van minder gezonde poep.

 • Bruin: De poep van een gezonde poep is chocoladebruin.
 • Groen: Groene poep kan een teken zijn dat je hond gras eet. Soms doen honden dit wanneer ze buikpijn hebben.
 • Zwart of roodbruin: Dit kan een teken zijn van een maagbloeding of een bloeding in de dunne darm.
 • Rode strepen: Ook dit wijst op een bloeding, waarschijnlijk aan het einde van het maagdarmkanaal of de dikke darm.
 • Geel: Gele poep kan wijzen op problemen met de lever, alvleesklier of galblaas.
 • Witte stipjes: Als je witte stipjes in de poep van je pup ziet, kan dit wijzen op wormen.

Structuur

Een dierenarts kant voor het evalueren van de structuur van ontlasting een schaal van één tot vijf gebruiken: één is een hele losse, vloeibare ontlasting en vijf is een stevige, cilindervormige ontlasting.  Ontlasting met een optimale structuur is een stevige cilindervormige ontlasting.  Maar maak je niet ongerust als de poep van je hond een keertje wat dunner is. Houd goed in de gaten of de poep dunner wordt en bewaar een aantal monsters in de koelkast voor het geval je dierenarts ze wil onderzoeken.

Als je met jouw hond naar de dierenarts gaat voor algemeen onderzoek, is het handig om een gezond poepmonster mee te nemen. Mocht je hond ooit problemen met de ontlasting krijgen, dan heeft de dierenarts vergelijkingsmateriaal. Als de poep van je hond gezond oogt, maar je hond vertoont andere tekenen die erop wijzen dat hij zich niet lekker voelt (niet eten, braken, sloom enz.), is het toch een goed idee om een monster mee te nemen wanneer je naar de dierenarts gaat. Als de ontlasting onder een microscoop wordt bekeken, kan het heel goed zijn dat de dierenarts er toch wat informatie uithaalt.

Een monster van de ontlasting nemen

Je ruimt poep in de tuin of tijdens de wandeling waarschijnlijk op verschillende manieren op. Van poepschepjes tot biologisch afbreekbare zakjes: er zijn een heleboel hulpmiddelen voor het opruimen van hondenpoep. Als je een gezond (of een ongezond) monster wilt meenemen naar de dierenarts, pak het monster dan voorzichtig op met een schoon zakje en leg het in een ondiep plastic bakje met een deksel. Zet het bakje in de koelkast tot je naar de dierenarts gaat. Als de poep te waterig is om op te rapen, neem dan een paar foto's met je smartphone om de structuur te laten zien. Je kunt ook proberen om en beetje van de natte poep in het bakje te scheppen met een schoon ijsstokje of een plastic lepel. Neem nooit een monster van poep die al een tijd in de warmte of in het gras ligt. Deze monsters kunnen vuil of parasieten bevatten die er eerder niet op aanwezig waren. Nog één laatste opmerking: het is voor de gezondheid van je hond van belang dat je de poep meteen opruimt. Als er te veel poep in de tuin ligt, kan je hond zijn eigen poep op gaan eten. Daarbij kan het een gevaar voor de volksgezondheid opleveren als hondenpoep in het grondwater terechtkomt en het water vervuilt. En vergeet vooral niet je handen te wassen nadat je hondenpoep hebt opgeraapt, ook als je dit met handschoenen aan of met een zakje over je handen doet.

Laatste poepweetjes

Vergeet niet dat poep je heel veel kan vertellen over de gezondheid van je hond. Volg deze tips om meer inzicht te krijgen in je hond en zijn gezondheid:

 • Controleer de poep van je hond meteen nadat hij gepoept heeft op de volgende vier punten:  kleur, inhoud, structuur en buitenlaag.
 • Neem altijd verse poepmonsters mee naar je dierenarts.
 • Ruim hondenpoep meteen op, zowel tijdens het wandelen als in de tuin.
 • Als je hond een ongelukje in huis heeft, neem hem dan meteen mee naar buiten en leer hem op een positieve manier hoe het wel moet.
 • Neem meteen contact op met je dierenarts als de poep van je hond drastisch verandert, je hond zijn eigen poep opeet, vaak ongelukjes in huis heeft of meer dan 24 uur niet poept

Hondenpoep is niet een onderwerp waar we graag over praten, maar we kunnen er wel veel uit afleiden over de gezondheid van je hond. Als je de tekenen herkent, kun je gezondheidsproblemen snel aanpakken.

Contributor Bio

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger is huisdierbaasje en heeft twee kinderen en een man. Als Chrissie niet voor de klas staat, schrijft of blogt, vindt het heerlijk om tijd door te brengen met haar gezin. Ze schrijft artikelen die huisdiereigenaren helpen om hun huisdieren een actiever en prettiger leven te geven

Dit vind je misschien ook interessant

 • Overgewicht bij honden door hypothyreoïdie

  Futloos, moe, slechte vacht of aankomen in gewicht? Je hond kan last hebben van hypothyreoïdie, een trage schildklier. Lees hier wat te doen.
 • Wat zijn de oorzaken van gewichtstoename?

  Dogs running Heeft jouw hond last van overgewicht? Lees verder om te ontdekken wat mogelijke oorzaken van gewichtstoename kunnen zijn en hoe je overgewicht kan herkennen.
 • Zwangerschap bij honden

  Leer hoe je kunt zien of je hond drachtig is, wat je kunt doen om haar de beste zorg te geven en hoe je je kunt voorbereiden op het nieuwe nest puppy's.
 • Zo houd je je pup op een gezond gewicht

  Ontdek wat een ideaal gewicht is voor je pup en hoe je erachter kunt komen of hij te zwaar is. Naast deze inzichten geven we je tips voor een goed voedingsplan.

Gerelateerde Producten