Alles wat je altijd al wilde weten over hondenpoep
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Hondenpoep is misschien niet een onderwerp waar je het graag over hebt, maar gezonde hondenpoep is vaak wel een teken dat je hond gezond is. Door een oogje te houden op de ontlasting van je hond kun je zijn gezondheid in de gaten houden. Laten we eens bekijken hoe gezonde en ongezonde poep eruitziet, want afwijkende ontlasting kan een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen.
Hoe ziet de perfecte poep eruit?
Hondenpoep heeft vier hoofdkenmerken: kleur, inhoud, structuur en buitenlaag. De kleur heeft alles te maken met de ingrediënten in de voeding van je huisdier en kan variëren van goudbruin tot donkerbruin. Het controleren van de inhoud is een 'vies' klusje dat je beter aan de dierenarts kunt overlaten. De meeste mensen kunnen weinig zien in poep zonder een microscoop. Gezonde hondenpoep heeft een stevige structuur, te vergelijken met boetseerklei. Het mooiste is een cilindervormige drol met kleine inkepingen waar, als je de poep zou rollen, deze in kleine stukjes zou breken. Om gezonde poep zit geen slijmlaag. Dus als je hond een stevige, chocoladebruine ontlasting heeft waar niets raars uitsteekt en waar geen laagje omheen zit, is alles prima in orde. De volgende tekenen kunnen er echter op wijzen dat er iets mis is met de gezondheid van je hond.
Wanneer moet je je zorgen maken over de poep van je hond
Let op de vier eerdergenoemde punten. Ze helpen je om erachter te komen of je hond iets mankeert. Hoewel het niet het aangenaamste klusje is, kan je de poep van je hond het beste bekijken als deze vers is, want vooral dan vallen afwijkingen meteen op.
Problemen met de inhoud
Wormen: Ze kunnen lang en dun zijn of eruitzien als kleine rijstkorrels. Nogmaals, dit is alleen iets om je zorgen over te maken als je ze in verse poep aantreft. Als ontlasting een tijdje buiten ligt, kunnen wormen er hun intrek in nemen.
Vacht: Grote plukken haar in de poep kunnen wijzen op overmatig likken, allergieën of huidproblemen. Houd bij hoe vaak je plukken haar in de poep aantreft en bespreek dit met de dierenarts.
Vreemde voorwerpen: Je kan soms gras, plastic, stenen, stof of zelfs geld vinden in de ontlasting van je hond. Honden kunnen immers de vreemdste dingen opeten. Wat je hond eet komt er meestal vanzelf weer uit, maar als je opmerkt dat er iets vreemds in de poep van je hond zit, neem dan contact op met de dierenarts. Misschien is het nodig om je hond te onderzoeken of een röntgenfoto te maken. Het komt zo nu en dan voor dat een vreemd voorwerp vast blijft zitten in de maag of de darmen van een hond. Het voorwerp moet in dat geval operatief verwijderd worden. Daarom kun je het beste meteen contact opnemen met de dierenarts als je stukjes stof of plastic aantreft in de poep van je hond.
Wat de buitenlaag je vertelt
Als je de poep van je hond uit het gras haalt, hoort er niets achter te blijven. Als er slijm om de poep zit, wijst dit meestal op een darminfectie. Dit gaat meestal gepaard met diarree. Als er langer dan een dag slijm bij de poep van je hond zit, neem dan contact op met de dierenarts om te bespreken wat je moet doen.
Kleurengids
Hieronder volgt een simpele gids om te bepalen of de poep van je hond er gezond uitziet of niet, gebaseerd op de kleur.
Bruin: De ontlasting van een gezonde hond heeft een chocoladebruine kleur.
Groen: Groene ontlasting duidt erop dat je hond gras eet. Gras eten is normaal gedrag voor honden, maar als ze meer dan normaal eten kan dat erop duiden dat ze proberen hun maagproblemen te verlichten.
Zwart of roodbruin: Dit kan een teken zijn van een maagbloeding of een bloeding in de dunne darm.
Rode strepen: Ook dit wijst op een bloeding, waarschijnlijk aan het einde van het maagdarmkanaal of de dikke darm.
Geel: Gele poep kan veel verschillende oorzaken hebben, zoals slijm in de poep, slechte spijsvertering of het eten van vreemde dingen.
Grijzig: Dit kan een teken zijn van problemen met de alvleesklier of galblaas als bepaalde voedingsstoffen niet verteerd worden.
Witte vlekjes: Als je witte vlekjes in de ontlasting van je hond ziet, heeft hij misschien wormen.
Structuur
De dierenarts kan voor het evalueren van de structuur van ontlasting een schaal van één tot vijf gebruiken: één is een hele losse, vloeibare ontlasting en vijf is een stevige, cilindervormige ontlasting. Ontlasting met een optimale structuur is een stevig en cilindervormig. Maak je echter niet ongerust als de poep van je hond een keertje wat dunner is. Houd goed in de gaten of de poep dunner wordt en bewaar een aantal monsters in de koelkast voor het geval de dierenarts ze wil onderzoeken.
Als je met je hond naar de dierenarts gaat voor algemeen onderzoek, is het handig om een gezond poepmonster mee te nemen. Mocht je hond ooit problemen met de ontlasting krijgen, dan heeft de dierenarts vergelijkingsmateriaal. Als de poep van je hond gezond oogt, maar hij vertoont andere tekenen die erop wijzen dat hij zich niet lekker voelt (niet eten, braken, sloom enz.), is het toch een goed idee om een monster mee te nemen wanneer je naar de dierenarts gaat. Vaak kan er informatie verkregen worden door het poepmonster onder een microscoop te bekijken of ander tests uit te voeren.
Een monster van de ontlasting nemen
Je ruimt poep in de tuin of tijdens de wandeling waarschijnlijk op verschillende manieren op. Van poepschepjes tot biologisch afbreekbare zakjes: er zijn een heleboel hulpmiddelen voor het opruimen van hondenpoep. Als je een gezond (of een ongezond) monster wilt meenemen naar de dierenarts, pak het dan voorzichtig op met een schoon zakje en leg het in een ondiep plastic bakje met een deksel. Leg het monster in de koelkast totdat je het naar de dierenarts kunt brengen. Als de poep te waterig is om op te rapen, neem dan een paar foto's met je smartphone om de structuur te laten zien. Je kunt ook proberen om een beetje van de natte poep in het bakje te scheppen met een schoon ijsstokje of een plastic lepel. Neem nooit een monster van poep die al een tijdje in de warmte of in het gras ligt. Deze monsters kunnen viezigheid of parasieten bevatten die geen deel uitmaakten van de ontlasting. Nog één laatste opmerking: het is ook voor de gezondheid van je hond van belang dat je de poep meteen opruimt. Als je teveel poep in de achtertuin hebt liggen, kan je hond zijn eigen poep beginnen op te eten. Daarbij kan het een gevaar voor de volksgezondheid opleveren als hondenpoep in het grondwater terechtkomt en het water vervuilt. Het is ook belangrijk dat je je handen wast nadat je poep hebt opgepakt, ook als je handschoenen droeg of het zakje over je hand heen had - gewoon voor de zekerheid.
Laatste poepweetjes
Onthoud dat de ontlasting van je hond je een hoop kan vertellen over zijn gezondheid. Volg deze tips om meer inzicht te krijgen in je hond en zijn gezondheid:
Controleer de poep van je hond meteen nadat hij gepoept heeft op de volgende vier punten: kleur, inhoud, structuur en buitenlaag.
Neem altijd verse poepmonsters mee bij elk dierenartsbezoek.
Ruim hondenpoep meteen op, zowel tijdens het wandelen als in de tuin.
Als je hond een ongelukje in huis heeft, neem hem dan meteen mee naar buiten en leer hem op een positieve manier hoe het wel moet.
Neem meteen contact op met je dierenarts als de poep van je hond drastisch verandert of als je hond zijn eigen poep opeet, vaak ongelukjes in huis heeft of meer dan 24 uur niet poept.
Hondenpoep is een onderwerp waar we niet graag over praten, maar het kan een goede indicator zijn van de gezondheid van je hond. Als je er vroeg bij bent, houd je hem makkelijker gezond.
Over de auteur
Chrissie Klinger
Chrissie Klinger deelt haar huis met haar viervoeters, twee kinderen en haar man. Chrissie brengt graag tijd door met al haar familieleden als ze niet aan het lesgeven, schrijven of bloggen is. Chrissie streeft ernaar om artikelen te schrijven die baasjes helpen een actiever en zinvoller leven te leiden.