Checklist voor je huisdierenoppas: 7 essentiële dingen

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als je voor langere tijd van huis bent en je besloten hebt je huisdier niet onder te brengen in een honden- of kattenopvang, is het regelen van een dierenoppas een goede manier om ervoor te zorgen dat je pluizige vriend in goede handen is.

Als je eenmaal de perfecte oppas hebt gevonden, kun je een checklist voor oppassers opstellen om hen te vertellen wat ze moeten doen terwijl je weg bent. Probeer bij het inlichten van een oppas na te denken over de details van de routine van je huisdier die voor jou misschien tweede natuur zijn, maar die voor de oppas moet nieuw zijn.

Om je te helpen je hond of kat met een gerust hart bij een nieuw persoon achter te laten, is het handig om je oppas over de volgende zaken in te lichten.

Vrouw die op een stoel zit en een rossige cyperse kat vasthoudt waarbij ze zachtje haar neusje aanraakt

1. Belangrijke documenten

Verzamel de volgende informatie en documenten voor je oppas:

  • Je contactgegevens
  • Een tweede contactpersoon, voor het geval je zelf niet beschikbaar bent
  • Contactgegevens van je dierenarts en een 24-uurs spoedkliniek
  • Microchipgegevens, indien van toepassing (zorg ervoor dat de gegevens die zijn gekoppeld aan de microchip up-to-date is)
  • De medische gegevens van je huisdier, inclusief die over vaccinaties
  • Een recente foto van je huisdier waarop de kenmerken en markeringen duidelijk te zien zijn
  • Alle andere documenten die specifiek zijn voor je huisdier, zoals een verzekeringskaart voor huisdieren

Zelfs als je je oppas digitale kopieën van deze documenten hebt gestuurd, is het slim om papieren kopieën op een bekende plek in je huis neer te leggen. Op die manier heeft de oppas bij een noodgeval alle informatie die ze nodig hebben als de batterij van hun telefoon bijvoorbeeld leeg is.

2. Je noodplan

Je oppas moet voorbereid zijn op noodgevallen. Informeer waar de oppas kan schuilen in geval van een natuurramp, waar de reismand staat en hoe je je pluizige vriend in de reismand kunt lokken. Misschien helpt een beetje kattenkruid voor je angstige kat of is er een bepaald speeltje waarmee je hond op zijn gemak wordt gesteld.

Maak een eerstehulpdoos als je die nog niet hebt. Dit omvat zaken als gaasjes, niet-klevend verband en waterstofperoxide.

Zorg ervoor dat de oppas je noodprotocol volgt als je huisdier medische hulp nodig heeft.

3. Benodigdheden voor huisdieren

Sla dierenvoer en traktaties in, evenals vuilniszakken, schepjes en/of kattenbakvulling. Vergeet verzorgingsaccessoires zoals tandenborstels, borstels en kammen niet. Als je oppas je huisdier verzorgt, zorg er dan voor dat hij/zij getraind is en in staat is dit veilig te doen.

4. De medicijnen van je huisdier

Als je huisdier regelmatig medicijnen nodig heeft, laat je oppas dan precies zien hoe je die toedient, waarbij je benadrukt wat de dosering is en op welke bijwerkingen ze moeten letten. Zorg ervoor dat ze het belang inzien van het volgen van de doseerinstructies.

Je kunt je dierenartspraktijk ook vragen je dierenoppas de bevoegdheid te geven om herhaalrecepten op te halen of aan te vragen.

5. Informatie over hun voerplan

Het is belangrijk om een routine te handhaven voor de gezondheid van je huisdier, dus noteer het voerschema van je huisdier. Vermeld voertijden, -opties en -porties. Wees specifiek over de voedingsbehoeften van je huisdier.

6. Toiletgewoontes

Omdat katten hun behoefte doen in een kattenbak, hoeft je oppas er niet per se bij te zijn als je kat naar het toilet gaat, maar ze moeten de bak wel minstens één keer per dag schoonmaken (of minstens twee keer als je meerdere katten hebt). Honden zijn een ander verhaal. Als ze ouder zijn dan 30 weken, moeten ze drie tot vier keer per dag naar buiten, terwijl jonge puppy's tot 10 keer per dag naar buiten moeten.

7. Tips voor speeltijd

Je huisdier verrijken is een belangrijk onderdeel van het werk van een oppas. Geef je oppas ideeën om je hond in beweging te houden op basis van de favoriete activiteiten van je hond, of hij nu houdt van apporteren, powerwalken of tikkertje spelen, of ideeën voor kattenspelletjes, zoals verstoppertje doen of een voerpuzzel. Maak je oppas vertrouwd met de favoriete speeltjes en activiteiten van je huisdier, zodat je huisdier en oppas een band krijgen en je huisdier zich niet gaat vervelen.

Door je voor te bereiden op de dierenoppas met een checklist zoals deze zul je je meer op je gemak voelen wanneer je je geliefde pluizige viervoeter aan hen toevertrouwt.

Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., is een professioneel lid van de Cat Writers' Association (CWA), een STEAM-opleider en een toegewijde katteneigenaar. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten