De Ragdoll is een forse kat met een lang lijf. Ze kan goed met mensen opschieten en kan een ideaal huisdier zijn voor mensen die in een appartement wonen.

 

De Ragdoll in een notendop
The Ragdoll Cat Breed

De vacht van de Ragdoll is zacht en zijdeachtig en kan variëren in lengte van halflang tot lang.

Gewichtsklasse:

Katers: groot: > 5 kg 
Poezen: groot: >5 kg

Oogkleur:

blauw

Verwachtingen:

Levensduur: 7-12 jaar.
Sociale/aandachtsbehoeften: gemiddeld
Neiging tot verharen: hoog

Vacht:

Lengte: lang
Eigenschappen: zijdezacht
Kleuren: ijsblauw, blauw, chocoladebruin, donkerbruin, rood, lila, blauw-crème, crème
Patroon: tweekleurig, points (donkere snoet, poten, staart en oren), mitted (witte voetjes)
Minder allergeen: nee
Totale behoefte aan verzorging: gemiddeld, hoog

Officieel erkend:

Erkend kattenras
NKFV, FNK, NRKV 
Gangbaarheid: matig

De Ragdoll is een grote kat met een lang lijf. Ze is zwaar gebouwd, met een lange staart en een pluizige vacht.

De Ragdoll lijkt groter dan ze is.

De Ragdoll heeft een gemiddeld grote kop, maar de vacht maakt dat haar snoet er groter uitziet. De oren zijn ook gemiddeld van grootte en zitten aan de zijkant van de kop, zodat ze de lijn van de wigvormige snoet volgen. De poten zijn lang en sterk. De kin is goed ontwikkeld en de ovale ogen zijn blauw.

De Ragdoll komt voor in verschillende kleurpatronen. Een Ragdoll met een colourpoint-patroon heeft een lichte kleur op het lijf en een contrasterende, donkere kleur op de ledematen, snoet en oren. De tweekleurige Ragdoll heeft ook points (donkere snoet, poten, staart en oren), maar met een omgekeerde, witte 'V' op het voorhoofd, vier witte pootjes en een witte buik en borst. De mitted Ragdoll heeft ook points (donkere snoet, poten, staart en oren), maar bij dit kleurpatroon zijn de voeten wit, net als de kin.

De vacht kan variëren in lengte van halflang tot lang. Het haar is zacht, pluizig en zijdeachtig.

Persoonlijkheid:

De Ragdoll is een rustige kat, maar wordt niet echt slap als jeu haar vasthoudt. Ze heeft een gelijkmatig temperament en kan goed met alle gezinsleden opschieten. Veranderingen in routine maken haar over het algemeen niet van streek. Ze is ideaal gezelschap voor mensen die in een appartement wonen.

Verzorging:

De Ragdoll heeft meestal een vetkussentje op de onderbuik. Hoewel dit vetkussen acceptabel is bij dit ras, is het geen excuus om haar te dik te laten worden of uit conditie te laten raken. De voeding van een Ragdoll moet zorgvuldig gedoseerd worden.

De Ragdoll heeft, behalve speelruimte, ook interactieve beweging nodig om haar in vorm te houden. Indien nodig, moet haar baasje iedere dag een bepaald aantal minuten met haar te spelen.

Hoewel de vacht er indrukwekkend uitziet, is deze makkelijker te verzorgen dan op het eerste gezicht lijkt. De vacht dient dagelijks geborsteld te worden, maar dat zou voldoende moeten zijn om de knopen en klitten uit de vacht te houden.

Geschiedenis:

Ondanks de kleurrijke en totaal ongeloofwaardige legende over de herkomst van de Ragdoll, is deze mooie kat een van de populairste katten onder kattenliefhebbers. Wat wel zeker is, is dat het ras in de jaren zestig in Californië is ontstaan. De Ragdoll zou heel goed een mix kunnen zijn tussen een Burmees, een Heilige Birmaan en een Pers, maar de kat van wie wordt beweerd dat zij de oorspronkelijke Ragdoll is, is een witte kat genaamd Josephine. Om deze reden worden Ragdolls ook wel 'de dochters van Josephine' genoemd.

De schepper van de Ragdoll, Ann Baker, vond dat haar kat Josephine zo slap werd als een lappenpop als ze werd vastgehouden. Hier komt de naam 'ragdoll' (lappenpop) vandaan. De naam is door Ann Baker vastgelegd en mag alleen worden gebruikt voor katten van dit ras.

Voor de Ragdoll gelden enorm strenge normen als het gaat om kleurplaatsing en het ras mag niet met andere rassen worden gekruist. Er worden echter nieuwe kleuren in het ras geïntroduceerd, dus de huidige Ragdolls zijn nog kleurrijker dan vroeger.

Gerelateerde artikelen

 • Turkse Angora

  Deze elegante kat is lief, altijd op haar hoede, actief en trots op zichzelf. Een stabiele omgeving is voor een Turkse Angora belangrijk.
 • Tiffany / Chantilly

  154502253 De Tiffany kat, ook wel Chantilly genoemd, is van gemiddelde grootte. Je kunt dit ras herkennen aan haar ver uit elkaar staande oren. Ze is aanhankelijk, in wat zich uit in dat ze liever bij jou is dan alleen.
 • Burmees

  De Burmees is een actieve en nieuwsgierige kat. Ze is van gemiddelde grootte en vindt aandacht fijn. Qua persoonlijkheid kan ze niet altijd goed overweg met andere raskatten.
 • Brits Korthaar

  154502253 De Brits korthaar is een veel gewilde kat. Ze is speels, aanhankelijk en enorm loyaal. Ze heeft wel specifieke eisen wat betreft haar verzorging.
 • Manx kattenras feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Manx is een van de oudste kattenrassen. Ze is liefdevol gezelschap en gek op mensen. Ze lijkt nergens gestresst van te worden.
 • Burmilla

  Op zoek naar een zeldzaam ras? Ontdek dan de Burmilla. Een rustige en lieve kat met een dikke vacht die graag door haar baasje vertroeteld wordt.