De levensfasen van katten: de beste zorg voor je kat op elke leeftijd

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Wanneer je aan de levensfasen van katten denkt, denk je misschien dat deze bestaan uit de kittentijd, de volwassenheid en de seniorenleeftijd. Je zou ook kunnen denken dat zodra een kat volwassen is, er niet veel verschil is tussen kattenverzorging bij volwassenen en jongere katten. Als dat het geval is, zul je verbaasd zijn te horen dat, volgens International CatCare, katten zes verschillende levensfasen doormaken, die allemaal hun eigen verzorging en voedingseisen vertonen. Lees verder om te leren in welke levensfase je kat zich bevindt, en hoe je je kat de beste verzorging en voeding kunt geven die past bij haar leeftijd. Houd er rekening mee dat sommige katten sneller volgroeid zijn dan andere, dus het is belangrijk om tijdens hun groei, bij je dierenarts na te gaan of ze de juiste voeding krijgen.

Kittenfase (nul tot zes maanden)

kleine roodbruine cyperse kitten slaapt op groene deken.

Een kitten is het kattenequivalent van een mensenbaby. Kittens groeien en ontwikkelen zich echter veel sneller dan mensen. Tijdens de eerste zes maanden van hun leven doorloopt een kitten vrij snel stadia die vergelijkbaar zijn met die van een mensenkind - van pasgeborene naar peuter naar kleuter naar groot kind.

  • Uiterlijk: kittens zijn makkelijk te herkennen. Ze lijken precies op wat ze zijn: kleine babykatjes. Ze beginnen met verkorte oren en een staart die, naarmate ze ouder worden, meer in verhouding met hun lichaam groeit.
  • Gedrag: kittens leren voortdurend en ontdekken de wereld om hen heen. In het begin zijn ze hulpeloos en vertrouwen ze volledig op hun moeder en hun menselijke helpers voor elk aspect van hun verzorging en bescherming. Naarmate ze groeien en de vaardigheden ontwikkelen om hun omgeving te verkennen, worden ze gedreven door nieuwsgierigheid. Tussen dat, een gebrek aan angst en een overvloed aan energie, kunnen kittens onstuimig zijn en vatbaar voor kattenkwaad.
  • Verzorging en training: tegen de tijd dat je een kitten adopteert, zijn ze meestal volledig gespeend van hun moeder en eten ze vast voedsel. Ze zijn ook beweeglijk en in staat om te klimmen, springen, spelen en zich in dingen te verdiepen, en zullen nog moeten leren dat sommige voorwerpen en activiteiten niet goed voor hen zijn. Kittens vereisen veel geduld en toezicht. Voordat je een kitten neemt, moet jeje huis kitten-proof maken. Sluit ventilatiegaten en andere gevaarlijke plaatsen waar ze in kan klimmen of kruipen af, leg snoeren en elektriciteitskabels buiten bereik, verplaats kamerplanten naar waar ze niet bij kan en beveilig raamhorren en hondenluiken, om te voorkomen dat ze ontsnapt.

In het algemeen moeten kittens hun eerste inentingen hebben gekregen tegen de tijd dat ze oud genoeg zijn om geadopteerd te worden, maar het kan zijn dat ze rond de leeftijd van vier maanden toe zijn aan een booster-injectie. Raadpleeg je dierenarts om te bespreken wat het beste moment is om je kitten te steriliseren of te castreren. Je dierenarts kan deze opties met je bespreken, evenals het vaccinatieschema, wanneer je haar meeneemt voor haareerste gezondheidsonderzoek. Je dierenarts kan ook helpen bepalen wat de beste methode is om vlooien en andere parasieten te bestrijden.

Je nieuwe kitten moet getraind worden met de kattenbak, maar het concept is zowel instinctief als iets wat ze van hun moeder leren, dus het trainen is vooral een kwestie van ze laten wennen aan de bak en ze er voorzichtig aan herinneren naar de kattenbak te gaan door ze erin te zetten als het erop lijkt dat ze moeten gaan. Anders is de training van kittens vooral gericht op het socialiseren met mensen en andere dieren, en op het vaststellen van huisregels en gedragsgrenzen.

  • Voedingsbehoeften: groeiende kittens hebben een passende hoeveelheid eiwitten nodig ter ondersteuning van hun groei en ontwikkeling. Anders kan hun groei belemmerd worden of kunnen ze gezondheidsproblemen ontwikkelen. Kittens moeten worden gevoerd met hoogwaardigkittenvoer dat speciaal is samengesteld om hun snelgroeiende lichaam te ondersteunen. Kittens kunnen ook gedurende de dag vaker kleinere maaltijden krijgen dan een volwassen kat, om hun snelle stofwisseling bij te houden. Denk er wel aan hun voedingsschema aan te passen naarmate ze groeien om problemen met overgewicht te vermijden.

Junior kattenfase (zes maanden tot twee jaar)

De junior levensfase is gelijk aan de menselijke adolescentie. In deze fase verliest de kat haar babyuiterlijk en wordt ze lichamelijk en seksueel volwassen. Ze ontgroeien ook hun kitten aard en krijgen hun ware karakter.

  • Uiterlijk: een jonge kat gaat soms door een wat ongemakkelijke fase wanneer ze uit de kittenfase komt, omdat ze groeispurten heeft, waardoor ze er lang en slungelig uitziet.
  • Gedrag: dit is een overgangsfase in het leven van de kat, waarin ze zich moet settelen, het onstuimige kittengedrag moet afleren en zich meer als een volwassen kat moet gaan gedragen. Tegen de tijd dat ze ongeveer 18 maanden oud zijn, zullen ze waarschijnlijk veel rustiger zijn.
  • Verzorging en training: het vaccinatieschema dat je met je dierenarts hebt opgesteld moet worden voortgezet. Naarmate je kat haar kittengedrag ontgroeit en volwassener wordt, zal ze minder toezicht nodig hebben. Training in deze fase gaat over het algemeen over het versterken van regels en grenzen en verdere socialisatie.
  • Voedingsbehoeften: als de kat een jaar oud is, is het tijd om over te stappen van kittenvoer naar voer voor volwassen katten. Of je nu brokken of natvoer gaat voeren, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Hoe dan ook, een standaardformule voor volwassen dieren zou aan al hun voedingsbehoeften moeten voldoen. Het is niet ongebruikelijk dat katten in deze fase extra aankomen nadat ze zijn gesteriliseerd of gecastreerd, dus ze moeten in de gaten gehouden worden, om ervoor te zorgen dat ze niet te veel voer krijgen. Je dierenarts kan je vertellen wat je na de ingreep kunt verwachten als je ervoor kiest je kat te laten castreren.

Jongvolwassen kattenfase (drie tot zes jaar)

In deze fase is je kat in de bloei van haar leven - ongeveer het equivalent van een mens in de twintig of dertig.

  • Uiterlijk: een kat in deze fase zou op het toppunt van gezondheid en lichamelijke fitheid moeten zijn. Ze zijn zo lang en groot als ze maar kunnen worden, en moeten vol maar niet te zwaar zijn, met een slank lichaam en een gezonde, glanzende vacht.
  • Gedrag: je kat zou nu volledig gewend moeten zijn aan haar natuurlijke volwassen karakter, dat van kat tot kat varieert. Uitgezonderd de ontwikkeling van gedragsveranderende ziektes of aandoeningen, is het karakter dat je kat nu vertoont het karakter dat ze de rest van haar leven zal hebben. Ze moeten actief en speels zijn, met hun routines en territorium goed vastgelegd.
  • Verzorging en training: ook al zijn ze kerngezond, toch moet de verzorging van volwassen katten in de bloei van hun leven gepaard gaan met regelmatige gezondheidscontroles. Op dit punt moet je kat volledig getraind zijn, hoewel ze van tijd tot tijd haar grenzen kan / zal testen en dan vriendelijk herinnerd moet worden aan de regels. Als een kat in deze fase problematisch gedrag nog niet ontgroeid is, kan het nodig zijn een professionele trainer in te schakelen, om te helpen bij het verbeteren van het gedrag, en je dierenarts te raadplegen om er zeker van te zijn dat het ongewenste gedrag geen onderliggende medische oorzaak heeft. Als je ervoor kiest om een volwassen kat te adopteren, kun jeze nog steeds trainen. Katten zijn, in tegenstelling tot honden, onafhankelijker van aard, dus het lijkt misschien moeilijk om je kat te trainen, maar het is zeker mogelijk, dus wees gewoon geduldig met ze.
  • Voedingsbehoeften: technisch gezien beschouwen we katten van 1 t/m 6 jaar als volwassen katten. Volwassen katten hebben de juiste hoeveelheid vetten en eiwitten in hun maaltijden nodig, en daarnaast andere voedingsstoffen zoals taurine. Het activiteitsniveau van je kat is belangrijk bij het kiezen van de juiste voeding. Ze heeft voldoende voeding nodig om haar dagelijkse activiteiten te doen. In deze fase geef je je kat voer voor volwassen katten, dat in haar specifieke voedingsbehoeften voorziet. Of je haar brokken of natvoer geeft is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Bespreek het activiteitsniveau van je kat met je dierenarts. Hij/zij kan je helpen bepalen of je kat meer of minder calorieën nodig heeft en welk voer voor haar het meest geschikt is.

Volwassen kattenfase (zeven tot tien jaar)

Een volwassen kat is ongeveer het equivalent van een mens van middelbare leeftijd in zijn of haar veertigste of vijftigste levensjaar.

Oudere Schotse vouwoorkat kijkt naar haar gekruiste poten op oude, gerafelde stoel.
  • Uiterlijk: van buiten lijkt je volwassen kat misschien niet anders dan een kat in de bloei van haar leven, vooral als ze nog steeds actief is. Katten in deze levensfase zijn echter vatbaarder voor gewichtstoename en zwaarlijvigheid, dus het is niet ongebruikelijk dat ze wat aankomen en dat hun vacht wat van zijn glans begint te verliezen.
  • Gedrag: hoewel sommige katten tot op hoge leeftijd actief en speels blijven, is het niet ongebruikelijk dat een volwassen kat het rustiger aan gaat doen en meer blijft zitten.
  • Verzorging en training: net als bij een jongere volwassen kat kan het nodig zijn de training van tijd tot tijd te versterken, maar niet vaak. De verzorging van katten in dit volwassen stadium houdt meer in, aangezien zij niet alleen een hoger risico lopen op zwaarlijvigheid en aan zwaarlijvigheid gerelateerde gezondheidsproblemen, zoals diabetes en hoge bloeddruk, ook het risico op kanker en andere ziekten zoals nier- of schildklieraandoeningen wordt groter. Je kat moet regelmatig door de dierenarts worden gecontroleerd en ook thuis goed in de gaten worden gehouden op tekenen van ziekte, zoals gewichtsverlies, ongewoon braken of diarree.
  • Voedingsbehoeften: volwassen katten hebben een hele reeks voedingsstoffen nodig om hun lichaam in topvorm te houden. Dit omvat vitamine C en E om haar immuunsysteem te stimuleren. Als ze geneigd is wat extra kilo's aan te komen, moet je haar voeding aanpassen aan haar activiteitenniveau of een voeding kiezen die speciaal voor inactieve katten is ontwikkeld.

Senioren- en geriatrische kattenfase (elf jaar en ouder)

Katten op gevorderde leeftijd worden in twee levensfasen onderverdeeld. Die van elf tot veertien jaar worden beschouwd als seniorkatten, wat ongeveer overeenkomt met een mens van zestig tot zeventig jaar. Bij leeftijden van vijftien jaar en ouder worden ze als geriatrische katten beschouwd.

  • Uiterlijk: oudere katten kunnen tekenen van veroudering vertonen, zoals meer wit in hun vacht en een minder glanzende vacht. Deze kenmerken kunnen meer gezien worden naarmate ze ouder worden.
  • Gedrag: katten in deze gevorderde levensfase lopen een verhoogd risico op de aandoeningen en ziekten die in het volwassen stadium al werden genoemd. Ook zijn katten in deze fase vatbaar voor mobiliteitsproblemen, als gevolg van artritis of andere gewrichtsproblemen. Hierdoor kan je kat aanzienlijk langzamer gaan lopen en het kan er ook toe leiden dat ze de kattenbak niet meer gebruikt. Vooral als deze hoge wanden heeft waar ze moeilijk overheen kan klimmen of als deze zich op een moeilijk bereikbare plaats bevindt.
  • Verzorging en training: de zorg voor oudere en geriatrische katten kan een uitdaging zijn. Je oudere kat moet regelmatig worden gecontroleerd op gezondheidsproblemen. In deze fase gaat het er vooral om om haar zo lang mogelijk comfortabel en zo gezond mogelijk te houden. Zorg ervoor dat ze gemakkelijk in en uit de kattenbak kan en dat ze gemakkelijk bij haar eten en drinken kan. Veel ouder wordende katten leven nog lang in hun oudere levensfase en kunnen behoorlijk actief zijn, maar hun speeltijd duurt alleen mogelijk niet meer zo lang. Het goede nieuws is dat ze misschien meer bereid is om te knuffelen, waardoor jullie band nog sterker wordt.
  • Voedingsbehoeften: als ze gezondheidsproblemen ontwikkelt, kan je dierenarts je kat op therapeutisch kattenvoer zetten als onderdeel van haar behandelplan. Verder zou een hoogwaardige voeding voor seniorenkatten aan al haar voedingsbehoeften moeten voldoen. Als je kat niet genoeg water drinkt, kan je dierenarts je aanraden over te schakelen op nat kattenvoer om haar te helpen gehydrateerd te blijven.

Zoals je ziet, maken katten in de loop van hun leven een aantal veranderingen door. Als je weet in welke levensfase je kat zich bevindt, kun je haar verzorging daarop afstemmen en haar een optimale gezondheid, voeding en levenskwaliteit bieden, zodat je samen de geneugten van het leven kunt ervaren.

Over de auteur

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus is romanschrijver en huisdierenblogger. Ze woont in Tulsa, Oklahoma (VS), waar ze doorgaans schrijft onder supervisie van haar huisdieren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

  • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult Kattenvoer met Kip

    <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw kat te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting.
  • HILL'S SCIENCE PLAN Urinary Health Adult Kattenvoer met Kip

    <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Urinary Health Sterilised Cat</strong> is een perfect gebalanceerde voeding die de gezonde urinewegen van uw kat helpt te beschermen voor een langer en gelukkiger leven. Met een unieke Gewichtscontroleformule om gecastreerde/gesteriliseerde katten fit en gezond te helpen houden. </p>
  • HILL'S SCIENCE PLAN Senior Vitality Adult 7+ Kattenvoer met Kip & Rijst

    <p>Science Plan™ Youthful Vitality werd wetenschappelijk ontwikkeld met een unieke voedingswetenschap om een voeding te leveren die de tekenen van veroudering helpt te bestrijden bij uw volwassen kat van 7 jaar en ouder.<br></p>
  • HILL'S SCIENCE PLAN Oral Care Adult Kattenvoer met Kip

    Hill's ™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Oral Care: klinisch bewezen tandplak en tandsteen te verminderen. Met antioxidanten en de geavanceerde 'oral care' technologie. Geschikt als dagelijkse voeding.