De Siberische Husky, de klassieke poolhond, is vriendelijk en intelligent maar ook wat onafhankelijk en koppig. Siberische Husky's zijn dol op het gezelschap van mensen, maar als pup hebben ze een duidelijke, maar vriendelijke opvoeding nodig.

 

Voer voor Husky

Een specifiek ras zoals een Husky vraagt ook om een specifieke soort hondenvoer, om aan hun dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen. Wanneer een Husky gezond is raden we Hill's Science Plan Adult Large Breed, Hill's Science Plan Performance Adult of Hill's Vet Essentials Multi Benefit + Dental Adult 1+ Medium & Large Breed aan. Gaat het om een puppy, of juist om een oudere Husky? Dit vraagt dan ook om een andere soort voeding. Bij specifieke gezondheidsproblemen kunt u bij uw dierenarts vragen naar Hill's Prescription Diet.


De Siberische Husky in een notendop
The Siberian Husky Dog Breed

Vooral bij warm weer kunnen Siberische Husky's echte gravers zijn omdat ze graag een koele plaats creëren om in te liggen.

Eigenschappen:

opstaande oren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: gemiddeld
Levensduur: 11-13 jaar
Neiging tot kwijlen: laag Neiging tot snurken: laag
Neiging tot blaffen: gemiddeld
Neiging tot graven: Sociale/Aandachtsbehoeften: gemiddeld

Fokdoel:

sledehond

Vacht:

Lengte: gemiddeld
Eigenschappen: dubbellaagse vacht, steil 
Kleuren: alle kleuren van zwart tot puur wit
Totale behoefte aan verzorging: gemiddeld

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

De Siberische Husky is een hond van gemiddelde grootte, en is iets langer dan hij hoog is. De hoogte varieert van 50 tot 60 cm en het gewicht van 20 tot 35 kg.

De Siberische Husky heeft rechtopstaande oren en bruine tot blauwe ogen of misschien zelfs één van elke kleur.

De nek is recht en de ruglijn loopt recht. De staart met veel vacht wordt als een sikkel gedragen of soms recht naar achteren.

Siberische Husky's hebben een dichtbehaarde, pluizige vacht met verschillende onderlagen. Een kleine kraag rond de nek, maar geen lange franjes op de poten of de staart. De kleuren variëren van zwart tot wit en alles daar tussen in. De meeste honden hebben witte aftekeningen, vooral op de borst en de poten.

Persoonlijkheid:

Siberische Husky's zijn klassieke poolhonden. Ze zijn intelligent, maar soms was onafhankelijk en koppig. Siberische Husky's zijn dol op het gezelschap van mensen, maar als pup hebben ze een duidelijke, maar vriendelijke opvoeding nodig. Deze honden zijn gefokt om te rennen, en hun liefde voor rennen kan soms sterker zijn dan hun liefde voor hun baasje. Siberische Husky's zijn over het algemeen vriendelijk naar mensen, inclusief kinderen.

De meeste Siberische Husky's kunnen goed overweg met andere honden, vooral die waarmee ze samen opgegroeid zijn. Ze hebben een sterke jaagdrang en kunnen achter katten en vee aanrennen. Vooral bij warm weer kunnen Siberische Husky's echte gravers zijn omdat ze graag een koele plaats creëren om in te liggen. Meestal blaffen ze niet maar ze janken wel.

Verzorging:

Siberische Husky's hebben zich onder moeilijke omstandigheden ontwikkeld en het zal dus niemand verbazen dat ze makkelijk te houden zijn. Ze kunnen makkelijk te dik worden als ze overvoerd worden of te weinig bewegen. Deze honden zijn gefokt om te rennen en moeten minimaal een paar keer per week een goed stuk rennen. Siberische Husky's zijn sterke honden die vaak wel 14 jaar worden.

Een positieve opvoeding en vroege socialisering is belangrijk bij de Siberische Husky om hem gericht te laten zijn op de mens. Deze honden genieten van menselijk gezelschap en houden ervan om bezig te zijn, al is het maar samen met jou joggen. Siberische Husky's zijn niet direct waakhonden, maar zullen wel gaan blaffen als er iets is. Als ze te veel tijd alleen door moeten brengen, dan kunnen ze gravers en kauwers worden of ze trakteren de buren op een prachtig jankconcert. Siberische Husky's vinden sleeën en skijøring (skiërs voorttrekken) erg leuk.

Ze hebben een paar keer per week verzorging nodig, en nog wat meer tijdens het rui-seizoen. De korte vacht van de Siberische Husky is minder snel geneigd te vilten dan de vacht van andere poolhonden.

Geschiedenis:

Zowel Rusland als de Verenigde Staten eist graag de Siberische Husky op. Het ras werd meer dan 3.000 jaar geleden gefokt door de Tsjoektsjen in Noord-Oost Azië, om de nomaden te helpen hun sleden te trekken. De voorouders van het ras waren beslist keeshonden.

Gedurende de goudkoorts in Alaska werden er veel hondenslederaces georganiseerd, zowel voor vermaak als om geschikte werkhonden te kiezen. De honden van de Tsjoektsjen bleken, ondanks hun kleine formaat, snelle lopers met een groot uithoudingsvermogen te zijn.

De faam van de Siberische Husky als een racesledehond werd vereeuwigd toen een team van husky's 547 kilometer door de sneeuwstormen aflegde om serum af te leveren in de stad Nome, die was getroffen door difterie. De film 'Balto' en de vele verhalen gebaseerd op hetzelfde thema hebben ertoe geleid dat dit ras wereldwijd wordt erkend.

Hoewel de meeste Siberische Husky's vandaag de dag geliefde huisdieren zijn, zijn er ook nog veel die meedoen als sledehond in lokale races en genieten van skijøring samen met hun baasjes.

Gerelateerde artikelen

 • Sint-Bernard

  Dogs running De Sint Bernard staat bekend om zijn indrukwekkende omvang. Ze zijn grote, sterke en gespierde honden. Het uiterlijk staat in contrast met het karakter, want Sint Bernard honden zijn liefdevol, zachtaardig en tolerant.
 • Fox Terriër (Draadhaar)

  De Fox Terriër heeft tomeloze energie. Deze terriër wil graag plezieren en wordt graag betrokken bij actieve spelletjes. Dit ras reageert goed op training.
 • Basset Hound

  Dogs running De Basset Hound is een vriendelijke en makkelijke hond. Ze kunnen over het algemeen goed met andere honden en huisdieren opschieten.
 • Maltezer

  Dogs running De Maltezer is een kleine hond, die bekend staat als vriendelijk, aanhankelijk, intelligent, volgzaam en vertrouwend. Hij is een goede gezinshond.
 • Engelse Springer Spaniël

  Dogs running De Engelse Springer Spaniël is een sterke, energieke en tamelijk intelligente hond die extravert en vriendelijk is. Veel beweging is goed voor dit ras.
 • Duitse Staande Hond (Draadhaar)

  Dogs running De Duitse Staande Hond (Draadhaar) heeft dagelijks intensieve beweging nodig en is niet geschikt om in een appartement of klein huis te wonen. De hond wordt beschouwd als gelijkmoedig en loyaal naar zijn gezin toe en hij kan goed met kinderen opschieten.