De Abessijn behoort tot de populairste kattenrassen, en is gemakkelijk te verzorgen en heerlijk om in huis te hebben. Abbessijnen zijn aanhankelijke katten en zijn dol op zowel mensen als andere dieren.

     De Abessijn in een notendop

The Abyssinian Cat Breed

De vacht van de Abessijn heeft kleurstroken die de vacht een rijkdom en diepte geven die andere rassen niet hebben.

Gewichtsklasse:

Katers :, gemiddeld: 3-5 kg
Poezen: gemiddeld: 3-5 kg

Oogkleur:

groen, goud

Verwachtingen:

Levensduur: 9-13 jaar
Sociale/aandachtsbehoeften: hoog
Neiging tot verharen: laag

Vacht:

Lengte: kort, gemiddeld
Eigenschappen: zijdezacht, glad 
Kleuren: rossig, rood, blauw, reebruin, kaneel 
Patroon: gespikkeld
Minder allergeen: nee
Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Erkend kattenras:
NKFV, FNK, NRKV
Gangbaarheid: algemeen

TDe Abessijn is een kat van gemiddelde grootte met een lang lijf en goed ontwikkelde spieren. Ze is een actieve kat die houdt van springen en spelen.

De Abessijn ziet er in elk aspect gemiddeld uit, met gladde vlakken op haar kop. Ze heeft een klein deukje in de wigvormige kop. Haar nogal grote oren die naar voren zijn gevouwen, geven haar een alert uiterlijk, alsof ze altijd alles in de gaten houdt. De ogen, die groot tonen in haar snoet, tonen de alertheid en intelligentie die bij dit ras horen.

De vacht van de Abessijn is kort en ze heeft plukjes haar in haar oren. De kleuring van de Abessijn is erg speciaal. Het grootste deel van de vacht heeft kleurstroken op elke individuele haar, terwijl de vacht er donkerder uitziet langs de ruggengraat. De kleuren op haar lijf worden zachter en lichter onder de nek, de onderkant van de romp en aan de binnenkant van haar poten.

Persoonlijkheid:

Hoewel het een actieve kat is, is de Abessijn een makkelijke kat om thuis te houden. Abessijnen houden van mensen en andere dieren. Ze zullen uren met hun eigen speeltjes spelen, maar ook genieten van interactieve speeltijd met hun baasje. Ze zullen tegen u praten met een zachte, rustige stem. De Abessijn is liefdevol en aanhankelijk en vindt het heerlijk om tijd met het baasje door te brengen. Hoewel de vacht van de Abessijn makkelijk te verzorgen is, vindt de Abessijn het heerlijk om gekamd of met een zachte doek gewreven te worden. Ze zal je belonen met liefdevolle spingeluiden.

Verzorging:

Abessijnen zijn actieve katten en over het algemeen houden ze hun gewicht onder controle door te compenseren met beweging. Ze zouden wat hoge zitplankjes en krabpalen moeten hebben, zodat ze kunnen springen en klimmen.

Abessijnen zijn sociaal ingesteld en houden van gezelschap. Als mensen overdag niet thuis zijn, kan dit gezelschap ook bestaan uit een andere kat of ander huisdier.

Geschiedenis:

Hoewel van de Abessijn wordt gedacht dat haar herkomst direct is terug te voeren naar de vallei van de Nijl, werd het ras in werkelijkheid gefokt in Groot-Brittannië. In de jaren 1860 nam Lord Robert Napier, na een militaire expeditie naar Abessinië, een kat mee naar Groot-Brittannië. Deze kat heette Zulu en zij is de oermoeder van het prachtige ras dat nu bekend staat als de Abessijn. Het unieke gespikkelde patroon op de vacht van de Abessijn herinnerde mensen aan het camouflagepatroon op de vacht van een wild konijn. Deze eigenschap vonden ze zo mooi dat Zulu werd gekruist met niet-raskatten die hetzelfde soort vacht hadden. Zo werd de Abessijn gecreëerd.

Het ras zelf was enorm populair en de Abessijn werd al snel in heel Europa, de Verenigde Staten en Canada gefokt. Deze populariteit bleek de redding van het ras te zijn, omdat de twee wereldoorlogen het ras bijna decimeerden in Europa. Er werden nieuwe Abessijnen geïmporteerd en het ras kon voortbestaan. Aan het eind van de jaren 1960, toen het feline leukemievirus het ras in Groot-Brittannië opnieuw bijna uitroeide, werden er nog meer Abessijnen naar Groot-Brittannië gebracht om het ras te herstellen.

Gerelateerde artikelen

 • Ragdoll

  154502253 De Ragdoll is rustig, heeft een zachte vacht en kan goed met alle gezinsleden opschieten. Haar indrukwekkende vacht moet dagelijks goed verzorgd worden.
 • Turkse Angora

  Deze elegante kat is lief, altijd op haar hoede, actief en trots op zichzelf. Een stabiele omgeving is voor een Turkse Angora belangrijk.
 • Tiffany / Chantilly

  154502253 De Tiffany kat, ook wel Chantilly genoemd, is van gemiddelde grootte. Je kunt dit ras herkennen aan haar ver uit elkaar staande oren. Ze is aanhankelijk, in wat zich uit in dat ze liever bij jou is dan alleen.
 • Burmees

  De Burmees is een actieve en nieuwsgierige kat. Ze is van gemiddelde grootte en vindt aandacht fijn. Qua persoonlijkheid kan ze niet altijd goed overweg met andere raskatten.
 • Brits Korthaar

  154502253 De Brits korthaar is een veel gewilde kat. Ze is speels, aanhankelijk en enorm loyaal. Ze heeft wel specifieke eisen wat betreft haar verzorging.
 • Manx kattenras feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Manx is een van de oudste kattenrassen. Ze is liefdevol gezelschap en gek op mensen. Ze lijkt nergens gestresst van te worden.