Wanneer is mijn puppy een volwassen hond?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als baasje is het handig om de puppy-periode goed te begrijpen. Dan weet je precies wat je pup nodig heeft in de verschillende fases naar volwassenheid. Hoe ouder je puppy wordt, hoe subtieler de ontwikkeling en groei. De eerste maanden in de opgroeifase zijn de meest belangrijke; vooral in deze periode wordt het skelet opgebouwd en kunnen er problemen ontstaan wanneer er slecht gevoed wordt. Wij vertellen je waar je op moet letten.

Wanneer is mijn puppy volwassen?

Net zoals wij, maken honden verschillende fases door tot ze volwassen zijn. Het grote verschil? Bij honden gaat het veel sneller! Er zijn 3 belangrijke mijlpalen:Volwassen hond die een puppy neuzen die naar buiten rent.

  • Geslachtsrijpheid: de meeste honden worden geslachtsrijp wanneer ze nog in de puppyfase zitten: met 6 maanden zijn de voortplantingsorganen al volledig ontwikkeld.
  • Lichamelijke volwassenheid: fysiek zijn de meeste honden volgroeid als ze 1 jaar oud zijn. Grote rassen kunnen nog doorgroeien tot 2-jarige leeftijd. Soms gedragen ze zich dan nog steeds als pup, maar dan hebben ze dus al wel de fysieke behoeften van een volwassen hond.
  • Emotionele volwassenheid: je weet dat je hond deze fase heeft bereikt als hij of zij niet meer rondrent als een puppy (of puber!) en zich echt gedraagt als volwassen hond. Emotioneel volwassen honden zijn minder snel afgeleid, luisteren en gehoorzamen beter en dragen zich rustiger en stabieler. Het precieze moment verschilt, maar de meeste honden worden rond hun tweede verjaardag emotioneel volwassen.  

Hoe moet ik omgaan met een puberende pup?

De periode tussen geslachtsrijpheid en emotionele volwassenheid kan behoorlijk uitdagend zijn. Soms zal het gedrag van je puppy je erg doen denken aan dat van een rebelse tiener... En hoewel niet alle puppy's in de puberteit gedragsproblemen vertonen, komt het erg vaak voor. Het is in deze periode vooral belangrijk om geduldig, resoluut en consistent te zijn. Bewaak je grenzen en vertrouw erop dat het goedkomt!

Het is belangrijk om te beseffen dat een hond een andere opvoeding vereist dan de opvoeding van een kind. Is het je eerste hond, informeer je dan bij een professional en ga met je hond bijvoorbeeld naar een puppytraining/een hondenschool.

De fysieke behoeften van de opgroeiende hond

Ook wanneer je puppy emotioneel nog niet volwassen is, veranderen de behoeften wanneer je hond fysiek volgroeid is. Hier moet je aan denken:

  • Stap over op voer voor volwassen honden: volwassen honden hebben andere behoeften dan pups. Puppyvoer bevat meer energie dan een voer voor volwassen honden. Als je dit voer blijft geven aan een volwassen hond, zal hij de neiging hebben om te zwaar te worden. Bovendien hebben pups en volwassen honden andere behoeften aan voedingsstoffen.

“Het beste hondenvoer voor je volwassen hond is voer dat speciaal is samengesteld voor de behoeften van volwassen honden. Hill's Science Plan Adult producten zijn bijvoorbeeld speciaal samengesteld om aan de behoeften van een actieve volwassen hond te voldoen.” 

vrouw wandelt in de herfst met een beagle door het bos

  • Plan periodieke controles bij de dierenarts: behalve bij ziekte of letsel, moeten gezonde volwassen honden minstens één keer per jaar naar de dierenarts voor de jaarlijkse controle en vaccinaties. Niet vergeten!
  • Lichaamsbeweging: de behoefte aan dagelijkse beweging van een volwassen hond verschilt. Sommige kleine rassen krijgen al voldoende beweging door je door het huis te volgen en af en toe een spelletje te spelen. Terwijl grotere honden minimaal 30 minuten intensieve activiteit nodig hebben om kalm en fit te blijven. En zonder de puppydrang om te stoeien en verkennen, heeft je volwassen hond mogelijk meer gestructureerde vormen van lichaamsbeweging nodig. Zoals wandelen, samen hardlopen of apporteerspelletjes in de tuin.
  • Hondenspulletjes: afhankelijk van de grootte van je volwassen hond, is de kans groot dat je nieuwe spullen moet inslaan. Naast een grotere halsband, harnas en lijn, zal je hond misschien ook een grotere voerbak, waterbak en ruimere mand of bed nodig hebben. Vergeet ook niet een grotere reisbench aan te schaffen en investeer in nieuw, groter speelgoed dat bestand is tegen ruwer spel.

Er is eigenlijk niets leuker dan je hond te zien opgroeien. En door te voldoen aan de veranderende behoeften van je maatje, weet je zeker dat je een liefdevolle relatie opbouwt waar jullie allebei nog jaren van genieten.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus is huisdiereigenaar, huisdierblogger en schrijfster en woont in Tulsa, Oklahoma, waar ze gewoonlijk schrijft onder het toezicht van een schoot vol pluizenbolletjes.

 

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

  • Hill's Science Plan Medium Puppyvoer met Kip

    Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development Medium Chicken is samengesteld om de immuniteit en de mobiliteit te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
  • Hill's Science Plan Small & Mini Puppyvoer met Kip

    <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small& Miniature is samengesteld om de immuniteit te ondersteunen en voor een gezonde ontwikkeling van hersenen, spieren en botten.</p><p></p><p><strong></strong> </p><p></p>
  • Hill's Science Plan Adult Natvoer Hond met Kip

    <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Chicken is speciaal samengesteld om de spieren en gezonde vitale organen te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en omega-3 vetzuren.
  • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hondenvoer met Lam & Rijst

    <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om de gezondheid van de mond en een gezonde huid en spijsvertering te ondersteunen. Met hoge gehalten aan klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>