Waarom zou je een kat adopteren uit een dierenasiel?

Geschreven door Jeanne Grunert
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Wie een kat adopteert, haalt niet alleen een viervoetige vriend in huis: je redt misschien ook een leven. Er zijn zoveel asielkatten op de wereld, dat een asielkat mee naar huis nemen een goede keuze kan zijn. Sommige mensen denken bij een asielkat aan een dier met problemen, waarom hebben ze anders geen thuis? In deze blog vertellen we je wat je echt kunt verwachten wanneer je een kat uit het asiel adopteert. 

Zijn asielkatten ‘probleem’ katten?

Helemaal niet! Veel katten kunnen er niets aan doen dat ze in een dierenasiel terecht zijn gekomen. Dit heeft vaak meer met hun vorige baasjes te maken. Die zijn misschien verhuisd naar een woning waar huisdieren niet zijn toegestaan, hebben een baby gekregen of daten een nieuwe partner die allergisch is voor katten. Ook door ziekte of overlijden van het baasje komen helaas veel katten in het asiel terecht.

Meestal is een asielkat dus gewoon een kat die pech heeft gehad. De meeste asielen vertellen je graag waarom een bepaalde kat voor adoptie is opgegeven. 

Waarom een kat uit het asiel? 

Een kat uit het asiel is vaak de ideale keuze voor beginnende dierenliefhebbers. De meeste  asielkatten hebben immers al bij iemand gewoond, en weten dus hoe het gezinsleven eruitziet. Dierenasielen hebben vaak veel verschillende soorten katten beschikbaar: kortharig, cypers, kater of poes - je hebt het voor het kiezen.

Veel asielen houden ook bij wat voor karakter de kat heeft en stellen een beknopt dossier op over het dier. Met die informatie kunnen ze jou helpen de kat te vinden die bij je past. 

Een ander voordeel van een volwassen kat uit het asiel halen, is dat je weet wat je kunt verwachten en wat de kat in het verleden heeft meegemaakt.

Asielkat kiezen: gezond maar nieuwsgierig 

Ben je op zoek naar een leuke kat om te adopteren, zorg dan dat je een gezond beestje kiest. Een gezonde kat heeft heldere ogen en een frisse neus. Een kat die veel niest, hoest of snottert in een schone omgeving, is niet gezond. De vacht van een gezonde kat is goed verzorgd, zonder klitten. Wat ook belangrijk is, is dat de kat een beetje nieuwsgierig is! Een kat met een avontuurlijk karakter zal zich gemakkelijker aanpassen aan een nieuw leven bij jou thuis. Denk bijvoorbeeld aan een kat die genoeg lef heeft om naar de rand van zijn verblijf te komen om gedag tegen je te zeggen. 

Maar je hoeft niet altijd te kiezen voor een gezonde en nieuwsgierige kat. Ook een kat met een aandoening (bijv. met een nierprobleem) kan met de juiste zorg een goede keuze zijn voor jou en een vriend voor het leven worden!

Hoe kan je een kat adopteren?

Een kat adopteren werkt in elk asiel anders. Neem dus een kijkje op de website van de organisatie of bel ze op voordat je langs gaat, zodat je kunt navragen hoe het adoptieproces eruit ziet.

Kat adopteren: check vooraf de kosten

Een kat in huis halen is een verbintenis voor het leven. Als baasje en verzorger ben je de rest van haar leven verantwoordelijk voor het welzijn van je maatje. 

Het is daarom belangrijk dat je weet wat je aan geld en tijd kwijt bent aan de adoptie en zorg, voordat je tot adoptie overgaat. 

De adoptiekosten zijn je primaire investering. Die kunnen per asiel verschillen, dus het is goed om hier vooraf navraag over te doen. 

Wat heeft je nieuwe viervoeter dagelijks nodig?

Voor de dagelijkse verzorging van je kat thuis, kun je denken aan een kattenbak, voerbakken, een krabpaal en speeltjes. Ook een borstel is een handig hulpmiddel om de vacht schoon te helpen houden. Andere kosten waar je aan moet denken zijn voer, een jaarlijks bezoek aan de dierenarts en periodieke vaccinaties. 

Dagelijks goed voer geven is belangrijk, je kan het asiel vragen welke voeding de kat op dit moment krijgt en of er speciale dingen zijn om rekening mee te houden. Daarnaast kan een dierenarts je het beste adviseren over de juiste voeding voor jouw kat. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, ras, aandoeningen en meer. 

Hoeveel tijd kost een kat je? 

Je hoeft niet met je kat te gaan wandelen, maar je moet wel elke dag wat tijd doorbrengen met je nieuwe knuffeldier. Borstelen, voeren en knuffelen: het is allemaal essentieel om een goede band op te bouwen met je kat. En zeg nu zelf, de gezelligheid in huis doe je het toch ook voor?

Adopteer een kat uit een asiel: een vriend voor het leven

Katten bieden gezelschap, liefde en plezier — en ze vragen er maar zo weinig voor terug. Denk dus zeker erover na om een kat te adopteren. Dat kan het begin zijn van een prachtige vriendschap.

Contributor Bio

Jeanne Grunert Bio Photo

Jeanne Grunert

Jeanne Grunert is freelanceschrijver, blogger en auteur. Ze heeft zes geadopteerde katten en een geadopteerde hond en schrijft regelmatig over huisdierenverzorging, tuinieren en andere lifestyleonderwerpen. Lees meer over Jeanne en haar werk op haar auteurswebsite.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

  • Adult Kattenvoer met Lam

    <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
  • Adult Natvoer Kat Kip & met Kalkoen

    Perfect gebalanceerde voeding in twee heerlijke smaken om tegemoet te komen aan de energiebehoeften van katten in de bloei van hun leven
  • c/d Multicare Stress + Metabolic Kattenvoer met Kip

    <p> <br></p><p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> Metabolic+Urinary Stress Feline</strong> is een voeding waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het de terugkeer van de meest voorkomende symptomen van een urinewegaandoening vermindert én het lichaamsgewicht met 11% vermindert in 60 dagen.</p>