De Border Collie is een levendige, slimme hond die het meest geschikt is voor een leven op het platteland. Als hij wordt opgesloten zonder activiteiten, zal hij al snel ongelukkig en destructief worden.

Voer voor Border Collie

Een specifiek ras zoals een Border Collie vraagt ook om een specifieke soort hondenvoer, om aan hun dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen. Wanneer een Border Collie gezond is raden we Hill's Science Plan Adult Medium, Hill's Science Plan Adult Light Medium, of Hill's Vet Essentials Multi Benefit + Dental Adult 1+ Medium & Large Breed. Gaat het om een puppy, of juist om een oudere Border Collie? Dit vraagt dan ook om een andere soort voeding. Bij specifieke gezondheidsproblemen kunt u bij uw dierenarts vragen naar Hill's Prescription Diet.


De Border Collie in een notendop
The Border Collie Dog Breed

Border Collies zijn extreem energiek en moeten de gelegenheid krijgen om heel veel te bewegen. Ze vinden het heerlijk om te rennen.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 13-20 kg
Teef: 13-19 kg

Schofthoogte:

Reu: 55 cm

Teef: 50 cm

Eigenschappen:

opstaande oren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: zeer energiek
Levensduur: 10-14 jaar
Neiging tot kwijlen: laag Neiging tot snurken: laag
Neiging tot blaffen: hoog
Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: gemiddeld

Fokdoel:

Schapendrijver

Vacht:

Lengte: gemiddeld
Eigenschappen: dubbellaagse vacht, steil
Kleuren: zwart met of zonder wit, rood en wit, effen kleur, tweekleurig, driekleurig, merle, zand
Totale behoefte aan verzorging: gemiddeld

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

Border Collies zijn honden van gemiddelde grootte.

Reuen zijn 55 cm hoog en wegen tot ongeveer 30 kg. Teefjes zijn gewoonlijk kleiner en lichter.

Ze zien eruit als een lichtgewicht versie van de Australische Herder, maar in plaats van de bobtaileigenschappen van de Aussie, hebben Border Collies een pluimstaart die reikt tot aan de hakken. De kop lijkt op die van een Collie en het lijf is een beetje langer dan de hond hoog is. De oren staan rechtop, maar de puntjes hangen en dit geeft ze een parmantig uiterlijk.

Sommige Border Collies hebben een ruwe vacht van ongeveer 7,5 cm lang, terwijl andere een gladde vacht hebben van ongeveer 2,5 cm lang. De vacht komt voor in verschillende kleuren, o.a. zwart-wit, rood-wit, zwartgrijs, helemaal zwart en driekleurig. De Border Collie met het langere haar heeft gewoonlijk een weelderige kraag en staart.

Persoonlijkheid:

Border Collies zijn actieve werkhonden die het meest geschikt zijn voor het buitenleven. Als ze worden opgesloten zonder activiteiten en gezelschap, zullen ze ongelukkig en destructief worden. Het ras is erg intelligent, leert snel en reageert goed op beloning met de stem.

Vanwege hun hoedersinstinct, zijn ze beschermend naar hun gezin en territorium toe, en zijn het uitstekende waakhonden. Ze zullen de kinderen van het gezin bewaken. Hoewel ze goed overweg kunnen met kinderen en met andere huisdieren waarmee ze zijn opgegroeid, kunnen ze terughoudend en soms bijterig naar vreemden zijn. Ze happen dan naar de hielen op dezelfde manier als ze dat bij schapen zouden doen.

Verzorging:

Border Collies zijn extreem energiek en moeten de gelegenheid krijgen om heel veel te bewegen. Ze vinden het heerlijk om te rennen. Ze hebben ook voldoende aandacht van hun baasje en een bezigheid nodig. Of dat nu een kudde hoeden is of een bal halen.

Ze dienen van jongs af aan goed gesocialiseerd te worden om te voorkomen dat ze eenkennig worden. Ze dienen ook gehoorzaamheidstraining te krijgen, om hun bijtgedrag en hun neiging om weg te lopen of achter auto's aan te gaan in bedwang te helpen houden.

Border Collies verharen gemiddeld. Borstelen is minimaal wekelijks nodig om de vacht mooi te houden. Dit ras wordt ongeveer 12 tot 15 jaar oud.

Geschiedenis:

Border Colllies zijn veehoeders en zijn gefokt voor het schapendrijven, maar zezijn kunnen ieder type kudde aan en zullen zelfs de kinderen in het gezin hoeden.

Het ras komt oorspronkelijk uit de laagvlaktes en grenslanden van Groot-Brittannië en Schotland en gaat terug tot de 18e eeuw. Vermoed wordt dat de voorouders van de Border Collie andere soorten Collies waren, zoals de Bearded Collie en de Schotse Collie, en sommige rasgeschiedkundigen vermoeden dat er ook ooit eens met een spaniël is gekruist.

In de 19e eeuw werden Border Collies populair onder de Engelse adel. Tegenwoordig worden ze nog steeds als kuddehond gebruikt maar zijn het ook gezinshuisdieren. Omdat ze gemakkelijk te trainen zijn, worden Border Collies ook als politie-, drugs- en explosievenhond gebruikt, en worden ze ingezet bij zoek- en reddingsacties. Ze doen het ook goed als blindengeleidehond. Borders zijn onlangs toegetreden tot de AKC showring, onder veel controversie en protesten van liefhebbers, die zich zorgen maken dat fokken op het uiterlijk het werkvermogen in gevaar brengt.

Gerelateerde artikelen

 • Sint-Bernard

  Dogs running De Sint Bernard staat bekend om zijn indrukwekkende omvang. Ze zijn grote, sterke en gespierde honden. Het uiterlijk staat in contrast met het karakter, want Sint Bernard honden zijn liefdevol, zachtaardig en tolerant.
 • Fox Terriër (Draadhaar)

  De Fox Terriër heeft tomeloze energie. Deze terriër wil graag plezieren en wordt graag betrokken bij actieve spelletjes. Dit ras reageert goed op training.
 • Basset Hound

  Dogs running De Basset Hound is een vriendelijke en makkelijke hond. Ze kunnen over het algemeen goed met andere honden en huisdieren opschieten.
 • Maltezer

  Dogs running De Maltezer is een kleine hond, die bekend staat als vriendelijk, aanhankelijk, intelligent, volgzaam en vertrouwend. Hij is een goede gezinshond.
 • Engelse Springer Spaniël

  Dogs running De Engelse Springer Spaniël is een sterke, energieke en tamelijk intelligente hond die extravert en vriendelijk is. Veel beweging is goed voor dit ras.
 • Duitse Staande Hond (Draadhaar)

  Dogs running De Duitse Staande Hond (Draadhaar) heeft dagelijks intensieve beweging nodig en is niet geschikt om in een appartement of klein huis te wonen. De hond wordt beschouwd als gelijkmoedig en loyaal naar zijn gezin toe en hij kan goed met kinderen opschieten.