De Border Collie is een levendige, slimme hond die het meest geschikt is voor een leven op het platteland. Als hij wordt opgesloten zonder activiteiten, zal hij al snel ongelukkig en destructief worden.

 

De Border Collie in een notendop
The Border Collie Dog Breed

Border Collies zijn extreem energiek en moeten de gelegenheid krijgen om heel veel te bewegen. Ze vinden het heerlijk om te rennen.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 13-20 kg
Teef: 13-19 kg

Schofthoogte:

Reu: 55 cm

Teef: 50 cm

Eigenschappen:

opstaande oren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: zeer energiek
Levensduur: 10-14 jaar
Neiging tot kwijlen: laag Neiging tot snurken: laag
Neiging tot blaffen: hoog
Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: gemiddeld

Fokdoel:

Schapendrijver

Vacht:

Lengte: gemiddeld
Eigenschappen: dubbellaagse vacht, steil
Kleuren: zwart met of zonder wit, rood en wit, effen kleur, tweekleurig, driekleurig, merle, zand
Totale behoefte aan verzorging: gemiddeld

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

Border Collies zijn honden van gemiddelde grootte.

Reuen zijn 55 cm hoog en wegen tot ongeveer 30 kg. Teefjes zijn gewoonlijk kleiner en lichter.

Ze zien eruit als een lichtgewicht versie van de Australische Herder, maar in plaats van de bobtaileigenschappen van de Aussie, hebben Border Collies een pluimstaart die reikt tot aan de hakken. De kop lijkt op die van een Collie en het lijf is een beetje langer dan de hond hoog is. De oren staan rechtop, maar de puntjes hangen en dit geeft ze een parmantig uiterlijk.

Sommige Border Collies hebben een ruwe vacht van ongeveer 7,5 cm lang, terwijl andere een gladde vacht hebben van ongeveer 2,5 cm lang. De vacht komt voor in verschillende kleuren, o.a. zwart-wit, rood-wit, zwartgrijs, helemaal zwart en driekleurig. De Border Collie met het langere haar heeft gewoonlijk een weelderige kraag en staart.

Persoonlijkheid:

Border Collies zijn actieve werkhonden die het meest geschikt zijn voor het buitenleven. Als ze worden opgesloten zonder activiteiten en gezelschap, zullen ze ongelukkig en destructief worden. Het ras is erg intelligent, leert snel en reageert goed op beloning met de stem.

Vanwege hun hoedersinstinct, zijn ze beschermend naar hun gezin en territorium toe, en zijn het uitstekende waakhonden. Ze zullen de kinderen van het gezin bewaken. Hoewel ze goed overweg kunnen met kinderen en met andere huisdieren waarmee ze zijn opgegroeid, kunnen ze terughoudend en soms bijterig naar vreemden zijn. Ze happen dan naar de hielen op dezelfde manier als ze dat bij schapen zouden doen.

Verzorging:

Border Collies zijn extreem energiek en moeten de gelegenheid krijgen om heel veel te bewegen. Ze vinden het heerlijk om te rennen. Ze hebben ook voldoende aandacht van hun baasje en een bezigheid nodig. Of dat nu een kudde hoeden is of een bal halen.

Ze dienen van jongs af aan goed gesocialiseerd te worden om te voorkomen dat ze eenkennig worden. Ze dienen ook gehoorzaamheidstraining te krijgen, om hun bijtgedrag en hun neiging om weg te lopen of achter auto's aan te gaan in bedwang te helpen houden.

Border Collies verharen gemiddeld. Borstelen is minimaal wekelijks nodig om de vacht mooi te houden. Dit ras wordt ongeveer 12 tot 15 jaar oud.

Geschiedenis:

Border Colllies zijn veehoeders en zijn gefokt voor het schapendrijven, maar zezijn kunnen ieder type kudde aan en zullen zelfs de kinderen in het gezin hoeden.

Het ras komt oorspronkelijk uit de laagvlaktes en grenslanden van Groot-Brittannië en Schotland en gaat terug tot de 18e eeuw. Vermoed wordt dat de voorouders van de Border Collie andere soorten Collies waren, zoals de Bearded Collie en de Schotse Collie, en sommige rasgeschiedkundigen vermoeden dat er ook ooit eens met een spaniël is gekruist.

In de 19e eeuw werden Border Collies populair onder de Engelse adel. Tegenwoordig worden ze nog steeds als kuddehond gebruikt maar zijn het ook gezinshuisdieren. Omdat ze gemakkelijk te trainen zijn, worden Border Collies ook als politie-, drugs- en explosievenhond gebruikt, en worden ze ingezet bij zoek- en reddingsacties. Ze doen het ook goed als blindengeleidehond. Borders zijn onlangs toegetreden tot de AKC showring, onder veel controversie en protesten van liefhebbers, die zich zorgen maken dat fokken op het uiterlijk het werkvermogen in gevaar brengt.

Gerelateerde artikelen

 • Bullmastiff

  Dogs running De Bullmastiff is een zachtaardige, aanhankelijke hond. Wordt hij onderdeel van een gezin met kinderen? Socialisatie en training zijn dan cruciaal!
 • Rottweiler

  Dogs running Rottweilers behoren tot een van de oudste rassen en zijn erg populair. De Rottweiler is niet aan te raden voor mensen die voor het eerst een hond nemen, want hij heeft intensieve en doorlopende socialisatie nodig om een goede familievriend te zijn.
 • Pyrenese Berghond

  Dogs running De Pyrenese Berghond heeft een onafhankelijk karakter. Voor een rustig gezin is hij dan ook een geweldig huisdier. De hond is kalm, toegewijd en goedgemanierd, maar een eigenaar moet vanwege dit karakter wel geduld hebben tijdens de training.
 • Rhodesian Ridgeback

  Dogs running Hoewel de Rhodesian Ridgeback de indruk wekt van een grote, luie jachthond, heeft hij bewonderaars vanwege zijn aangeboren kwaliteiten. Een Ridgeback heeft een rustig en vriendelijk temperament en blaft zelden.
 • Beagle

  Dogs running Het Beagle hondenras staat er om bekend dat hij goed overweg kan met andere huisdieren en kinderen. Verder worden ze omschreven als vrolijk, actief, aanhankelijk en vriendelijk.
 • Teckel

  Dogs running De Teckel is een loyale metgezel en goed met kinderen. Vanwege hun lange rug hebben Teckels aanleg voor problemen met hun wervels. Een huis met veel trappen wordt dan ook afgeraden.