Uw kitten mee naar huis nemen

Published by
Leestijd is minuten

Een nieuwe kitten is geen vrijblijvende zaak

Ieders hart smelt bij de aanblik van een jong katje. Maar besef wel dat zo'n schattig bolletje wol dat u mee naar huis neemt een heel leven lang goed moet worden verzorgd. En er wordt wel beweerd dat katten negen levens hebben, dus dat is een hele lange tijd! Als u uw kitten een goede start in het leven geeft, bent u ervan verzekerd dat u samen jarenlang plezier van elkaar zult hebben. Tijdens de eerste kwetsbare maanden heeft uw kitten heel veel zorg en aandacht nodig om langzaam vertrouwd te raken met het dagelijks leven van uw gezin.

Oost west, thuis best?

Zelf bent u uiteraard vertrouwd met uw huis en omgeving, maar voor uw nieuwe kitten kan het best een beetje eng zijn. Voor veel kittens levert die eerste verhuizing veel stress op. U moet dus uw uiterste best doen om er voor te zorgen dat uw kitten zich thuis voelt.

Laat uw nieuwe huisdier om te beginnen niet meteen aan de andere leden van het gezin zien, ongeacht of het om mensen of dieren gaat (lees meer over socialisatie). Geef uw kitten de tijd om te wennen aan haar nieuwe omgeving. Controleer voor de veiligheid of deuren en ramen zijn gesloten en als u een openhaard heeft, zet er dan een haardscherm voor. Het is ook belangrijk om uw kitten te laten zien waar haar etensbakjes, kattenbak en mandje staan.

Een knus en veilig plekje

Tijdens de eerste dagen vindt uw kitten alles een beetje vreemd en soms zelfs overdonderend. Als alles haar inderdaad een beetje te veel wordt, is er niets dat een veiliger gevoel geeft dan een knus bed. U kunt een bed of mand in de dierenwinkel kopen, maar u kunt ook een stevige kartonnen doos gebruiken. Het moet vooral warm, comfortabel en droog zijn, en niet op de tocht staan. Het dekentje moet zacht zijn zodat ze zich lekker op kan rollen. De eerste keer dat ze bij u de nacht doorbrengt is sowieso de eerste keer dat ze bij haar moeder en broertjes en zusjes vandaan is. Kittens wennen er gauw aan om alleen te slapen, maar in het begin kunt u een kruik met warm water onder het dekentje leggen om haar te herinneren aan de warmte van het nest.

U weet waarschijnlijk wel wat een 'kindbestendig' huis is, maar een 'kittenbestendig' huis bestaat ook

U wilt uw huis natuurlijk zo goed mogelijk beschermen tegen de grillen van uw lieve nieuwe kitten. Hier zijn een paar tips:

 • Houd de ramen gesloten zodat uw kitten er niet uit kan vallen of ontsnappen.

 • Als u een openhaard hebt, zet er dan iets voor zodat uw kitten niet de schoorsteen in kan.

 • Werk alle elektrische bedrading weg. Uw kitten kan er op gaan kauwen.

 • Controleer of u geen kamerplanten hebt die gevaarlijk kunnen zijn voor uw kitten. Lelies, kerstrozen en cyclamens zijn allemaal giftig.

Om over na te denken

De keuze voor een kittenvoer is van groot belang. Per slot van rekening is dat de basis voor de groei en volledige ontwikkeling. Maar om uw kitten een vertrouwd gevoel te geven, kunt u haar voer het beste niet meteen veranderen. Vergeet niet te vragen wat uw kitten at voordat ze bij u kwam en geef haar voorlopig hetzelfde voer. Als u daarna besluit om over te stappen op een ander voer, meng het dan geleidelijk in toenemende verhouding door het gebruikelijke voer, totdat de overgang een feit is. U moet 5 tot 7 dagen uittrekken om uw kitten aan haar nieuwe voer te laten wennen. Welk voer u ook geeft, onthoud dat u uw kitten aanvankelijk meerdere keren per dag kleine porties voert. Kittens van acht tot twaalf weken moeten vier keer per dag worden gevoerd, als ze tussen drie en zes maanden oud zijn drie keer per dag en daarna twee keer per dag.

Veruit de eenvoudigste en beste manier om er voor te zorgen dat uw kitten gezonde en evenwichtig samengestelde voeding krijgt, is om haar een compleet kwaliteitsvoer voor kittens te geven. Complete voeding is verkrijgbaar als droogvoer of in blik. Droogvoer kan uw kitten de hele dag in haar etensbak vinden. Natvoer in blik of zakjes daarentegen verliest zijn versheid snel in de etensbak en moet dus in kleine aparte porties verspreid over de dag worden geserveerd.

Net als bij voedingsmiddelen voor mensen, is er ook bij voer voor kittens verschil in prijs en kwaliteit. Lees goed welke ingrediënten er in zitten, of beter nog, vraag uw dierenarts om raad. Goede voeding bevat alle voedingsstoffen die essentieel zijn voor een kitten om uit te groeien tot een gezonde kat.  

Misschien verbaast het u, maar we raden u af om uw kitten melk te geven. Veel melk kan diarree tot gevolg hebben. In plaats daarvan moet er altijd een bakje met schoon water klaarstaan. Als u uw kitten eens een keer wilt verwennen, kunt u haar op speciale melk voor kittens trakteren.

Dit vind je misschien ook interessant

 • Nuttige tips voor reizen met je kat

  Je kat mee op vakantie? Lees hier onze tips voor een veilige reis met de auto, het vliegtuig of de trein.
 • Bringing Home Your First Kitten

  Teach your kitten good habits by learning how to properly handle them while still at a young age.
 • Reizen met uw kitten

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Uw kitten inenten - vaccinatie

  Uw nieuwe kitten begint haar leven met een gedeeltelijk natuurlijke immuniteit die zij van haar moeder heeft meegekregen, maar naarmate deze minder wordt moet u haar laten inenten om haar gezond te houden.

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Kittenvoer Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Chicken is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en de gezonde spijsvertering te ondersteunen, met wetenschappelijk bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kittenvoer met Tonijn

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Tuna is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en een gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten 1st Nutrition Mousse met Kip & Kalkoen - blik

  DRACHT EN LACTATIE, KITTENS (Tot de leeftijd van 1 jaar), KITTENS (Tot de leeftijd van 1 jaar), KITTENS (Tot de leeftijd van 1 jaar), KITTENS (Tot de leeftijd van 1 jaar), KITTENS (Tot de leeftijd van 1 jaar), KITTENS (Tot de leeftijd van 1 jaar)
 • Hill's SCIENCE PLAN KITTEN FOOD

  Perfect gebalanceerde voeding in twee heerlijke smaken om de immuniteit en een gezonde groei bij kittens te ondersteunen