Droge huid bij puppy's: tekenen, oorzaken en behandelingen
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Een puppy in de familie is leuk en spannend voor iedereen, maar er komen ook nieuwe ervaringen en zorgen bij kijken. Heb je bijvoorbeeld opgemerkt dat je puppy droge huid lijkt te hebben of schilferige plekken die eruitzien als roos? Dit kan vooral opvallen als je puppy een donkere kleur heeft. Misschien zie je ook schilfers wanneer hij op een donker bed heeft gelegen.
Tekenen van droge huid bij puppy's
Bij elke nieuwe toevoeging aan de familie zijn we vaak erg gevoelig en opmerkzaam op de kleinste dingen. Dit is goed, want hoe waakzamer je bent, hoe eerder je ziet dat er iets niet in orde is. Zo kan je sneller aan de behandeling beginnen.
Je kan je wel voorstellen dat het duidelijkste teken van droge huid bij puppy's eruitziet als roos in de vacht. Het is een goed idee om je puppy er van jongs af aan aan te laten wennen om aangeraakt te worden. Zo kan je een paar keer per week je handen over zijn lichaam laten gaan en op een aantal plekken de huid onder de vacht bekijken. Door zijn poten af te drogen of zijn oren en tanden te controleren kan je hem er ook aan laten wennen aangeraakt te worden. Als je hier op jonge leeftijd mee begint - op een positieve manier met beloningen - heb je daar later veel plezier van, ook bij de dierenarts.
Bij sommige puppy's met een korte of donkere vacht kan de opeenhoping van roos erg duidelijk zijn. Bij honden met middellange of lange haren of met een lichte vacht is het echter nodig om de huid zelf te bekijken.
Op sommige plekken vind je waarschijnlijk meer schilfers dan op andere plekken, zoals op de nek of bij de basis van de staart. Deze plekken zijn moeilijker bereikbaar voor een puppy die zichzelf verzorgt.
Je merkt misschien ook dat je puppy zich meer krabt dan verwacht. Een opeenhoping van droge huid kan namelijk irriteren en jeuk veroorzaken.
Oorzaken van droge huid en wat je eraan kan doen
Er zijn twee belangrijke redenen waarom je puppy een droge huid kan hebben:
Het is normaal voor puppy's. Puppy's hebben vaak een wat drogere huid dan volwassen honden, aangezien de talgklieren in de huid nog in ontwikkeling zijn. Dit zijn de klieren die natuurlijke oliën op de huid en vacht afscheiden, om ze gehydrateerd en gezond te houden. Als je puppy zich de hele tijd krabt, maar verder gezond lijkt, kan je proberen om hem een paar keer per week voorzichtig te verzorgen. Dit helpt om de dode huid te verwijderen en de klieren die de oliën produceren te stimuleren.
Parasieten. Puppy's kunnen parasieten, zoals mijten, luizen en vlooien, oppikken van hun moeder of uit de omgeving. Sommige parasieten veroorzaken intense jeuk. De puppy zal zich krabben en de huid zal beginnen te schilferen. Sommige parasieten - schilfermijten - zien eruit als roos. Als je goed kijkt, zal je zien dat ze zich bewegen - daarom heten ze ook wel 'wandelende roos'! Belangrijk om te weten: als een familielid tegelijkertijd met je puppy last heeft van een jeukende huid, is het goed mogelijk dat de schilfermijten van puppy op mens of andersom zijn overgesprongen. Bezoek in dat geval de dierenarts én de huisarts.
Hulp zoeken
Je puppy brengt hopelijk regelmatig een bezoekje aan de dierenarts, om gewogen te worden en om zijn inentingen te krijgen. Als je je niet al te veel zorgen maakt, kan je opbellen en vragen of hij bij het volgende bezoekje de huid wil controleren. Als je puppy geïrriteerd lijkt, zich veel krabt, haar verliest of kale plekken of korstjes heeft, is het absoluut nodig om naar de dierenarts te gaan.
Vraag ook aan de dierenarts welk voer je je puppy moet geven wanneer hij bij je in huis komt. Optimale voeding is erg belangrijk tijdens de groei. Puppy's in verschillende maten hebben verschillende behoeften. Groeien is hard werk - als de voeding niet goed genoeg is, merk je dat vaak het eerst aan de huid en de vacht. Met een hoogwaardig, compleet en gebalanceerd puppyvoer vanaf het prille begin maken jij en je puppy een uitstekende start.
Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA