Natvoer of brokjes: wat is beter voor je kat?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als je net een kat of kitten in huis hebt, is het soms lastig te kiezen tussen natvoer of droogvoer. Het zijn allebei uitstekende bronnen van voedingsstoffen en sommige huisdiereigenaren kiezen ervoor het allebei te geven. Er zijn voordelen aan beide soorten voer. Hieronder volgt een overzichtje om je te helpen kiezen wat het beste is voor jouw kat.

De voordelen van natvoer

Natvoer is beschikbaar in kant-en-klare maaltijdzakjes of in blik waar katten dol op zijn. Er zijn verschillende soorten heerlijke smaken en texturen om katten variatie te bieden. Voor katten met gebitsproblemen of die moeite hebben met kauwen, kan natvoer een uitkomst zijn.

Natvoer voorziet katten ook van extra vocht, zodat ze beter gehydrateerd blijven. Toch moeten katten altijd de beschikking hebben over schoon, vers water, ook als je natvoer geeft. Het verhogen van de waterinname wordt bovendien aanbevolen voor katten met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals nier- of urinewegaandoeningen. Voor deze katten is klinische blikvoeding een uitkomst vanwege de aanvullende voordelen, zoals gecontroleerde mineraalgehalten, waar katten met dit soort problemen baat bij hebben.

De voordelen van droogvoer

Kattenbrokken zijn verkrijgbaar in zakken van verschillende maten, waarvan de inhoud gemakkelijk goed blijft tot de THT-datum, mits ze op een koele en droge plek worden bewaard. Brokjes zijn meestal goedkoper dan natvoer en dus vriendelijker voor de portemonnee. 

Ad libitum voeren, of onbeperkt voeren vinden sommige katten erg fijn. Het betekent dat ze beschikken over een voerbak met brokjes waar ze de hele dag door naar behoefte uit kunnen eten. Andere katten schrokken alles direct naar binnen en moeten daarom afgepaste porties krijgen. Gelukkig kun je bij zwaarlijvige of gulzige katten een maatbeker gebruiken om elke portie af te meten. Je kunt de brokjes ook in een voerspeeltje doen om je kattenvriendje actief en tevreden te houden.

Een combinatie geven

Door nat en droog voer te combineren, bied je je kat het beste van twee werelden. Als je de soorten combineert, kun je je kat bijvoorbeeld 's ochtends brokjes geven en 's avonds natvoer. Op deze manier kunnen ze de hele dag van het droogvoer knabbelen en kun je 's avonds voor het slapengaan eventueel opgedroogd natvoer weggooien.

Ook zou je ervoor kunnen kiezen om brokjes met natvoer te mengen, om extra vocht aan elke maaltijd toe te voegen. Als je voor deze optie kiest, moet de niet opgegeten mix wel binnen een paar uur worden weggegooid. Portiebeheer blijft ook dan belangrijk, om ervoor te zorgen dat je kat de juiste hoeveelheid voedingsstoffen krijgt om een gezond gewicht te behouden.

De vraag wat beter is, natvoer of brokjes, is dus niet zo eenvoudig te beantwoorden. Elke kat is uniek met haar eigen smaken en voorkeuren. Raadpleeg je dierenarts als je vragen hebt over de keuze tussen natvoer en droogvoer, en laat de smaak van je kleine pluizenbol je naar de juiste keuze leiden.

Contributor Bio

Jeanne Grunert

Jeanne Grunert

 

Jeanne Grunert is freelanceschrijver, blogger en auteur. Ze heeft zes geadopteerde katten en een geadopteerde hond en schrijft regelmatig over huisdierenverzorging, tuinieren en andere lifestyleonderwerpen. Lees meer over Jeanne en haar werk op haar auteurswebsite.

 

Dit vind je misschien ook interessant

 • Het darmmicrobioom van je kat en waarom het belangrijk is?

  Cat eating stew Leer hoe je de gezondheid en het darmmicrobioom van je kat kunt ondersteunen. Het microbioom is een belangrijk hulpmiddel voor de algehele gezondheid, maar het is een gevoelig ecosysteem.
 • Het voeren van vis aan katten

  154502253 Uw moeder heeft u dit waarschijnlijk al ontelbare keren verteld: vis is goed voor u. Maar is het Voeren van vis aan katten een goed idee? Recent onderzoek suggereert dat dit waarschijnlijk het geval is.
 • De waarheid over katten en melk

  Good nutrition is about the right balance of nutrients. Learn more about health issues when feeding a cat food that has an improper nutritional balance from your friends at Hills Pet Nutrition.
 • Het juiste kattenvoer voor iedere leeftijd

  Kun je katten hun hele leven lang hetzelfde voer geven? Nee. In dit artikel lees je hoe de voedingsbehoeften van katten veranderen over de jaren, van kitten tot adult to senior.

Gerelateerde Producten