Pyodermie bij honden: wat goed is om te weten

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Blijft je hond zich de hele tijd krabben? Ziet zijn huid er korstig en rood uit? Heeft hij uitslag of puistjes of zit er een geurtje aan zijn huid? Dan kan hij last hebben van pyodermie, een veel voorkomend huidprobleem dat kan voorkomen bij honden van alle rassen, groottes en leeftijden. Als je bang bent dat pyodermie de huid van je hond teistert, lees dan verder voor meer informatie over de meest voorkomende oorzaken en behandelingen.

Wat is pyodermie bij honden?

Pyodermie is een bacteriële infectie die de haarfollikels en de omliggende huid aantast. Deze infectie kan oppervlakkig of diep zijn. Opgesplitst betekent "pyo" pus en "derma" huid. Mogelijke onderliggende oorzaken van pyodermie bij honden zijn:

  • Een vreemde stof, zoals graszaad, die onder de huid komt.
  • Een trauma of bijtwond.
  • Gevoeligheden voor vlooien, voedsel of omgevingsfactoren zoals pollen of huisstofmijten (atopische dermatitis). Bepaalde rassen, zoals Buldogs, Boxers en labradors, lopen meer risico op atopische dermatitis dan andere.
  • Mijten.
  • Een hormonale stoornis, zoals het syndroom van Cushing of hypothyreoïdie.
  • Een auto-immuunziekte.
  • Medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken, zoals steroïden of chemotherapie.

Sommige rassen hebben problemen met huidplooien, zoals de Shar-pei en kortsnuitige rassen met huidplooien op hun gezicht. Wanneer harige huid geplooid raakt, kan er geen lucht binnenkomen. De plooi wordt vochtig en kan ontstoken raken. Dit creëert de ideale omstandigheden voor bacteriën, waardoor er problemen zoals pyodermie kunnen ontstaan. Deze gevallen van pyodermie kunnen moeilijk op te sporen zijn, omdat ze verborgen zitten in de plooien.

Hond krabt terwijl hij buiten zit.

Wat zijn de symptomen van pyodermie bij honden?

Pyodermie kan zich op meerdere manier voordoen, afhankelijk van de oorzaak. Het kan beperkt blijven tot één gebied, maar het kan ook de hele huid van je hond bedekken. Sommige delen van het lichaam, zoals huidplooien, de kin, de lippen, vulvaire plooien en de huid tussen de tenen worden sneller aangetast. Soms kan pyodermie extreem jeuken. Andere keren lijkt een hond er helemaal geen jeuk van te hebben. Tekenen van pyodermie waar je op moet letten zijn:

  • Rode bulten.
  • Puisten.
  • Schilferende huid.
  • Haaruitval.
  • Huidverkleuring.
  • Overmatig verharen.
  • Roodheid.

Puppy's kunnen een speciale vorm van pyodermie krijgen, genaamd puppypyodermie. Deze aandoening treft met name de minder harige zones, zoals de oksels, de liezen en de buik. Deze rode bultjes kunnen een korstje krijgen en schilferen. Hoewel het licht kan jeuken, verkeren puppy's met puppypyodermie doorgaans in goede gezondheid.

Hoe wordt pyodermie bij honden behandeld?

Pyodermie wordt meestal veroorzaakt door stafylokokken, een soort bacteriën. Tenzij je hond een soort stafylokokken heeft dat resistent is tegen medicijnen, zijn stafylokokkeninfecties meestal gemakkelijk te genezen. 

Als de dierenarts vermoedt dat je hond pyodermie heeft, kan hij dit bevestigen met een aantal tests. Hij zal een aantal huidmonsters nemen, bijvoorbeeld met een wattenstaafje, en misschien zelfs een biopsie uitvoeren. Hij zal onder de microscoop op zoek gaan naar bacteriën en andere organismen, zoals mijten. Ook kan hij een monster naar een gespecialiseerd laboratorium sturen om indien nodig de meest effectieve antibiotica te bepalen. De dierenarts kan ook een schimmelkweek of een black light test bestellen om ringworm uit te sluiten.

Na de diagnosis kan pyodermie behandeld worden door de bacteriële infectie aan te pakken. Pyodermie bij honden wordt direct behandeld met een antimicrobiële therapie: orale antibiotica of een antibacteriële medicatie, shampoo of spray die op het aangetaste gebied wordt aangebracht. Het gebruik van antibiotica moet tot een minimum worden beperkt, dus volg de instructies van de dierenarts nauwgezet op.

Samen met de dierenarts ga je ook op zoek naar de onderliggende oorzaak van de infectie. Er kan wat vallen en opstaan bij komen kijken. De dierenarts kan je vragen wat bloed-, huid- of urinemonsters van je hond te nemen. Hij zal misschien ook willen testen op gevoeligheden voor bepaalde soorten voedsel.

Speelt voeding een rol?

Golden Retriever ligt terwijl hij uit een bak eet

Voeding en voer spelen een grote rol bij de gezondheid van de huid van je hond. Aminozuren uit eiwitten zijn bijvoorbeeld de bouwstenen van huidcellen en haar, terwijl vetzuren de vacht in stand houden en waterverlies door de huid beperken.

Sommige honden kunnen gevoeligheden voor bepaalde ingrediënten ontwikkelen. Vaak is dit een eiwit, zoals rund of kip. Het kan leiden tot secundaire pyodermie. Als de dierenarts een voedselgevoeligheid vermoedt, zal hij eerst de huidinfectie willen behandelen. Hij kan je aanbevelen je hond een dieetvoer te geven om te kijken of dat het huidprobleem oplost. Een dergelijke test is bedoeld om dingen uit te sluiten, dus het is heel belangrijk dat je je hond niks anders te eten geeft dan dit speciale voer. Bij huidaandoeningen kan de test 8 tot 10 weken duren, dus bereid je erop voor en zorg ervoor dat de hele familie meedoet.

Als je hond geen voedselallergie heeft, maar pyodermie als gevolg van andere gezondheidsproblemen — zoals een hormonale stoornis — dan is het misschien een goed idee om hem voer te geven dat speciaal is samengesteld voor honden met een gevoelige huid. Het is belangrijk om samen met de dierenarts het ideale voer te kiezen, zodat je hond de best mogelijke voeding krijgt. Goede voeding en voer dat de huidfunctie ondersteunt helpen bij het herstel en houden de kosten van de behandeling zo laag mogelijk.

Pyodermie is vervelend, maar met de juiste kennis en zorg kan het verholpen worden. Als je hond pyodermie ontwikkelt, vooral meer dan eens, dan heb je te maken met een onderliggend probleem dat moet worden opgelost. Als je tekenen van deze infectie opmerkt, neem je contact op met de dierenarts. Samen helpen jullie je hond snel weer op de been.

Over de auteur

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten is in 2002 afgestudeerd aan de UC Davis School of Veterinary Medicine. Dr. Wooten is lid van de American Society of Veterinary Journalists en verdeelt haar werkzaamheden tussen een praktijk voor kleine gezelschapsdieren in Greeley, Colorado (VS), het spreken over bijbehorende problemen, leiderschap en klantcommunicatie, en schrijven. Ze houdt van kamperen met haar gezin, skiën en duiken en neemt graag deel aan triatlons.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Gerelateerde artikels

  • De redenen dat je hond jeukende oren heeft

    A Golden Retriever is captured at the moment before catching a ball that has been thrown. The dog's attention is wholly focussed on the ball Ontdek waarom je hond jeuk heeft aan zijn oren en wat je eraan kan doen. Bezoek Hill's voor meer deskundig advies over de oren van je hond.
  • Jeuk bij honden: mogelijke oorzaken

    A happy Golden Retriever is caught mid-stride as it trots across the garden with a ball in its mouth. Its owner runs behind to catch up De mogelijke oorzaken van jeuk bij honden en wat je eraan kan doen. Geef je hond verlichting met het deskundige advies van Hill's.
  • Hoe IBD bij honden behandelen?

    Ontdek of je hond symptomen van IBD (chronische darmontsteking) vertoont, waarom het anders is dan IBS bij mensen, en hoe je dierenarts kan helpen bij het beheersen en behandelen van deze aandoening.
  • Sleetje rijden: anaalklier problemen bij honden

    Als je hond regelmatig met z'n achterste over het kleed schuurt, kan er iets mis zijn met de anaalklieren. Leer problemen herkennen en hoe je de jeuk kunt verhelpen.

Gerelateerde producten