Pyodermie bij honden: oorzaken, symptomen en behandeling | Hill's

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Heeft je hond zichzelf gekrabd? Ziet zijn huid er rood uit? Heeft hij puistjes of een geurtje op hun huid? Hij kan een aandoening hebben die bekend staat als pyodermie, een veel voorkomend huidprobleem die kan voorkomen bij alle vormen, maten en leeftijden honden. Als je bang bent dat pyodermie de huid van je hond teistert, lees dan verder voor meer informatie over de meest voorkomende oorzaken en behandelingen.

Wat is pyodermie bij honden?

Pyodermie is een bacteriële infectie die de haarfollikels en de omliggende huid aantast. Deze infectie kan oppervlakkig of diep zijn. Als je de naam opsplitst, "pyo" betekent pus, en "derma" betekent huid. Pyodermie bij honden heeft meestal een onderliggende oorzaak, zoals:

 • Een vreemde stof, zoals graszaad, dat onder de huid komt
 • Een trauma of bijtwond
 • Een allergie of overgevoeligheid voor vlooien, voedsel of omgevingsfactoren
 • Mijten
 • Een hormonale stoornis, zoals het syndroom van Cushing of hypothyreoïdie
 • Een auto-immuunziekte
 • Toediening van immuunziekte onderdrukkende medicijnen, zoals steroïden of chemotherapie
 • Slechte voeding

Hond krabt terwijl hij buiten zit.

Wat zijn de tekenen van pyodermie bij honden?

Pyodermie kan zich op verschillende manieren presenteren. Het kan beperkt blijven tot één gebied, maar het kan ook de huid van je hond bedekken. Sommige delen van het lichaam, zoals huidplooien, de kin, lippen, vulva plooien en de huid tussen de tenen hebben meer kans om te worden aangetast. Soms is Pyodermie extreem jeukerig, zoals in gevallen van dermatitis door vlooienallergie. Andere keren lijkt een hond er helemaal geen jeuk van te hebben. Tekenen van pyodermie waar je op moet letten zijn:

 • Rode bulten
 • Puisten
 • Schilferende huid
 • Haaruitval
 • Huidverkleuring
 • Overmatig verharen
 • Roodheid

Puppy's kunnen een speciale vorm van pyodermie krijgen, genaamd puppy pyodermie. Je hond kan puppy pyodermie hebben als je rode bultjes ziet op de oksels, liezen en/of buik. Deze rode bultjes kunnen een korstje krijgen en schilferen. Puppy pyodermie kan je hond lichte jeuk bezorgen, maar pups met puppy pyodermie verkeren doorgaans in goede gezondheid.

Wat zijn de tekenen van pyodermie bij honden?

Pyodermie wordt meestal veroorzaakt door Stafylokokken bacteriën. Tenzij je hond een soort stafylokokken heeft dat resistent is tegen medicijnen, zijn stafylokokkeninfecties meestal gemakkelijk te genezen. De behandeling van pyodermie is meestal gericht op het oplossen van de bacteriële infectie en het aanpakken van de onderliggende oorzaak (indien van toepassing). Pyodermie bij honden wordt direct behandeld met een antimicrobiële therapie - ofwel orale antibiotica of antibacteriële medicatie, shampoo of spray die op het aangetaste gebied wordt aangebracht. Het gebruik van antibiotica moet tot een minimum worden beperkt, dus volg de instructies van je dierenarts voor deze antibiotica nauwgezet op.

Als je dierenarts pyodermie vermoedt, dan zal hij een monster van de huid nemen. Hij / zij zal het onder de microscoop leggen om bacteriën en andere organismen, zoals mijten, op te sporen. Ook kan je dierenarts een monster naar een gespecialiseerd laboratorium sturen om de meest effectieve antibiotica te bepalen die hij/zij, indien nodig, kan voorschrijven. Je dierenarts kan ook een schimmelkweek of een black light test bestellen om ringworm uit te sluiten.

De grootste uitdaging bij pyodermie bij honden is het bepalen van de onderliggende oorzaak van de infectie, iets wat je samen met je dierenarts zult moeten uitzoeken. Er kan wat vallen en opstaan (trail & error) bij komen kijken; je dierenarts kan je vragen wat bloed-, huid- of urinemonsters van je hond te nemen.

Speelt voeding een rol?

Golden Retriever ligt terwijl hij uit een bak eet

Voeding en het voer van je hond spelen een grote rol in de gezondheid van de huid. Zo zijn eiwitten en aminozuren belangrijk voor de haargroei en zijn vetzuren essentieel voor de vachtkwaliteit en het verminderen van vochtverlies via de huid.

Honden met gevoeligheden voor ingrediënten of voedselallergieën lopen het risico pyodermie te ontwikkelen na het eten van iets dat een reactie veroorzaakt. Als je dierenarts een voedselintolerantie vermoedt, moet hij de huidinfectie behandelen en kan hij adviseren je hond dieetvoeding te geven om te zien of het huidprobleem vermindert.

Als je hond geen voedselallergie heeft, maar pyodermie als gevolg van andere gezondheidsproblemen, zoals een hormonale stoornis, dan is het misschien een goed idee om je hond voer te geven dat speciaal is samengesteld voor honden met een gevoelige huid. Het is belangrijk om met je dierenarts te praten over de ideale voeding, om ervoor te zorgen dat je hond de best mogelijke voeding krijgt.

Pyodermie is vervelend, maar met de juiste kennis en zorg kan het verholpen worden. Als je hond pyodermie ontwikkelt, vooral meer dan eens, begrijp dan dat je te maken hebt met een onderliggend probleem dat moet worden opgelost. Als je een van de tekenen van de infectie opmerkt, bel dan je dierenarts zodat je er samen voor kunt zorgen dat je pup zich weer op zijn best gaat voelen.

Over de auteur

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten is in 2002 afgestudeerd aan de UC Davis School of Veterinary Medicine. Dr. Wooten is lid van de American Society of Veterinary Journalists en verdeelt haar werkzaamheden tussen een praktijk voor kleine gezelschapsdieren in Greeley, Colorado (VS), het spreken over bijbehorende problemen, leiderschap en klantcommunicatie, en schrijven. Ze houdt van kamperen met haar gezin, skiën, duiken en neemt graag deel aan triatlons.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten