Hoe help ik mijn hond met overgewicht?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Net als mensen kunnen honden makkelijk te veel aankomen. Helaas leven honden met overgewicht korter en zijn ze minder gelukkig. Ze lopen ook een hoger risico op medische aandoeningen, zoals diabetes, huidproblemen en artritis. Het is daarom belangrijk voor de gezondheid van je hond om hem slank en fit te houden. Dus speel met hem, laat hem uit en maak samen plezier.

Schaam je er niet voor om de dierenarts vragen te stellen over het gewicht van je hond. Het is tegenwoordig een veel voorkomend probleem. De dierenarts kan je hond met overgewicht helpen om een gezonde levensstijl aan te nemen.

Honden met overgewicht - waar moet je op letten

Omdat honden zoveel verschillen qua grootte en vorm, kan het lastig zijn om te bepalen of je hond overgewicht heeft. Wanneer je hem aait, moet het vrij makkelijk zijn om zijn ribben, schouderbladen en heupen te voelen. Wanneer hij zijn lichaam uitstrekt, bijvoorbeeld wanneer hij springt, moeten de ribben zichtbaar zijn. Wanneer je je hond van boven bekijkt, moet je een duidelijke taille vóór de heupen kunnen zien.

Sommige bredere, gespierdere rassen kunnen extra gewicht vrij makkelijk verbergen. De dierenarts kan het gewicht en de fysieke gesteldheid op de juiste manier beoordelen en bepalen of je hond overgewicht heeft - en waarom. 

De meeste honden hebben overgewicht omdat ze te veel eten krijgen, en het is maar al te makkelijk te begrijpen waarom dit gebeurt. We zien al snel hoe blij honden worden van een speciale traktatie. Ook krijgen ze vaak voedsel als beloning bij het trainen.

Praat met de dierenarts over voeding om zijn gewicht onder controle te houden

Simpelweg minder voer geven kan gevaarlijk zijn voor je hond, aangezien hij zo niet genoeg van enkele voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitaminen en eiwitten. Je hond zal ook meer honger hebben en dus vaker komen bedelen. De dierenarts kan een voer aanbevelen met minder calorieën, maar dat sneller vult. Zulk hondenvoer is perfect gebalanceerd om op een veilige manier af te vallen. Sommige diëten bevatten zelfs specifieke ingrediënten die de spijsvertering van je hond veranderen, van het opslaan van vet naar het verbranden van vet.

Enkele tips om het gewicht van je hond onder controle te houden 

De dierenarts kan je het beste helpen om een gezond voedingsschema op te stellen voor een hond met overgewicht. De volgende tips kunnen ook helpen:

  • Denk eraan dat de voedingsaanwijzingen op de verpakking van het voer van toepassing zijn op honden met een ideaal gewicht. Ze zijn misschien niet juist voor het huidige gewicht van je hond! Praat met de dierenarts als je niet zeker bent of je hond op zijn ideale gewicht zit. 
  • Als je de totale hoeveelheid voer over drie of vier maaltijden per dag verspreidt, heeft je hond gedurende de dag minder honger. Denk eraan dat puppy's in het begin vier maaltijden per dag nodig hebben, of ze nu op hun ideale gewicht zitten of niet.
  • Je hond is vast dol op restjes van de eettafel, maar zo krijgt hij te veel calorieën binnen en komt hij sneller aan. Als hij vaak mensenvoedsel krijgt, zal hij ook meer komen bedelen.
  • Geef niet te veel snacks. De meeste zijn zo samengesteld dat ze extra goed smaken, maar ze bevatten ook extra calorieën. Denk eraan dat de calorieën in snacks ook meetellen in de dagelijkse calorie-inname van je hond. Ze mogen niet meer dan 10% uitmaken van de totale hoeveelheid calorieën per dag. 
  • Honden hebben vaak een zesde zintuig voor gulle gevers! Vraag indien nodig je buren en familie om je hond geen traktaties te geven.
  • Zorg ervoor dat je hond elke dag twee keer goed uitgelaten wordt. Zo houden ze hun spijsvertering actief en hebben ze minder trek.
  • Je hond heeft misschien speciaal voer nodig om zijn gewicht onder controle te houden. Ook als hij liever zijn oude voer heeft, mag je niet toegeven. Hij zal snel wennen aan het nieuwe voer. Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater.

De dierenarts is een expert op het gebied van dierenvoeding. Vraag altijd om advies wanneer je veranderingen aanbrengt in het voedingsplan van je hond. Vraag bij je volgende bezoek om een gratis gewichtscontrole om erachter te komen of je hond overgewicht heeft. Als dit het geval is, kan de dierenarts je advies geven om je hond gelukkig en gezond te houden.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten