Wat moet ik doen aan het overgewicht van mijn hond?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Net als voor u en mij is het ook voor een hond gemakkelijk om wat ongewenste pondjes erbij te krijgen. Honden met overgewicht hebben helaas een kortere levensverwachting en leiden een minder gelukkig leven. Ze zijn ook vatbaarder voor een aantal medische aandoeningen zoals diabetes, long- en hartproblemen, huidaandoeningen en artritis.

Uw hond slank en in conditie houden is daarom een belangrijk onderdeel voor het behoud van zijn algehele gezondheid.

Waar u op moet letten

Omdat honden zo verschillend zijn in omvang en vorm, kan het moeilijk zijn om te bepalen of de uwe aan overgewicht lijdt. Wanneer u hem op zijn kant legt zou u in staat moeten zijn om zijn ribben te voelen, maar ze moeten niet zichtbaar zijn. Wanneer hij zijn lichaam uitrekt (bijvoorbeeld wanneer hij springt) moeten zijn ribben zichtbaar zijn. En wanneer u van bovenaf naar uw hond kijkt moet hij een duidelijke taille vóór zijn heupen hebben.

Sommige bredere, meer gespierde rassen kunnen hun overtollige gewicht vrij makkelijk verbergen. Uw dierenarts zal in staat zijn om een nauwkeurige evaluatie van zijn gewicht en lichamelijke fitheid te maken, en bepalen of hij overgewicht heeft en om welke reden.

Waarom lijdt hij aan overgewicht?

De meeste honden lijden aan overgewicht omdat ze overvoed zijn en het is maar al te gemakkelijk om te begrijpen waarom dit zo is. Ze zijn vaak getraind met voedsel als beloning en we leren al snel hoe blij een speciale traktatie hem maakt.

Als uw hond in vorm wil blijven zal hij helaas moeten leven met minder.

Vraag uw dierenarts naar Hill's gewichtscontrole producten Uw dierenarts kan u één van de vele Hill's Prescription Diet voedingen voor gewichtscontole aanbevelen, bijvoorbeeld de Mini-variant.

Prescription Diet r/d Mini is bijvoorbeeld specifiek samengesteld voor kleinere honden om veilig en efficient gewicht te verliezen zonder hongergevoel. Het heeft een kleinere brok en het is wetenschappelijk bewezen dat het het lichaamsvet met 22% vermindert in 8 weken tijd.

Enkele tips

Uw dierenarts is de beste persoon die u kan helpen om een gezond voedingspatroon te ontwikkelen voor een hond met overgewicht, maar deze tips moeten ook een goed resultaat geven:

  • Puppies moeten drie maaltijden per dag krijgen en volwassen honden slechts twee. Uw hond kan gemakkelijk twee dagen of zelfs langer zonder voedsel zonder dat dit hem kwaad doet.
  • Als u het voerbakje van uw hond elke keer vult wanneer deze leeg is of hem meer dan twee keer per dag voert, dan moet u dit verminderen. Gebruik de voedingsinstructies die op de verpakking van het voer staan voor de juiste porties.
  • Uw hond houdt zonder twijfel van het eten dat bij u op tafel staat, maar dit is niet de beste manier om hem zijn dagelijkse calorieën te geven. Hem uw eten geven kan ook tot buitensporig bedelen leiden.
  • Doe rustig aan met traktaties. Ze zijn gemaakt om extra lekker te zijn en dat betekent extra calorieën. Te veel van deze traktaties, en u zult moeite hebben om zijn porties onder controle te houden.
  • Honden lijken te weten waar de volgende traktatie vandaan komt. Vraag, indien nodig, uw buren en familie om geen traktaties te geven.
  • org ervoor dat uw hond elke dag een aantal goede wandelingen maakt, dit zal zijn stofwisseling verhogen en zijn eetlust verminderen.
  • Uw hond kan speciaal voedsel nodig hebben dat het gewicht controleert. Zelfs wanneer hij de voorkeur geeft aan zijn oude voer, blijf dan volharden. Vergeet niet dat hij wel een paar dagen zonder voedsel kan. Wanneer hij honger krijgt, zal hij uiteindelijk wel gewend raken aan het nieuwe voer.


Dierenartsen zijn deskundigen op het gebied van voeding en moeten daarom geraadpleegd worden voordat u wijzigingen in het voedingspatroon van uw hond aanbrengt. Ze zullen ook bevestigen of uw hond aan overgewicht lijdt en maatregelen aanraden om ervoor te zorgen dat hij gelukkig en gezond blijft.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten