Mijn hond is sloom: Oorzaken en hoe je kunt helpen

Geschreven door Jean Marie Bauhaus
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als je hond minder energie heeft, moe is of niet wil spelen zoals anders, dan is hij waarschijnlijk niet gewoon lui. Huisdieren die sloom en lusteloos zijn of niet willen bewegen kunnen een ernstige onderliggende aandoening hebben. Deze symptomen kunnen worden veroorzaakt door een ernstig hartprobleem. Als je hond sloom en lusteloos is of minder actief is dan je gewend bent, is het belangrijk om je ogen open te houden. Lees verder om erachter te komen waarom je hond sneller moe wordt en wat je hieraan kunt doen.

Mogelijke oorzaken van sloomheid en lusteloosheid

Brown dachshund with orange flying disc in mouth, running in park.Als een hond razend actief is geweest, is het heel normaal dat hij het daarna even rustig aan doet. Na een lange dag in een hondenspeelweide of een pittige wandeling is het logisch dat je hond één of twee dagen meer slaapt. Maar langdurige vermoeidheid is een teken dat er meer aan de hand is. Als een hond lang moe blijft na beweging kan dit een teken zijn dat er iets ernstigs aan de hand is, zoals een hartaandoening, maar het kan ook wijzen op een scala aan andere problemen, van onschuldige aandoeningen zoals spierpijn tot ernstige ziekten zoals hartfalen. De dierenartsen van Vets Now hebeben een lijstje gemaakt met redenen waarom je hond sloom en lusteloos kan zijn:

  • Infectie of ziekte, zoals het parvovirus of kennelhoest
  • Hartproblemen
  • Leverproblemen
  • Suikerziekte of hypogycemie (een tekort aan suiker)
  • Hypothyreoïdie (langzaam werkende schildklier)
  • Parasieten
  • Bijwerkingen van medicijnen
  • Vergiftiging of letsel

De website van hondenuitlaat- en adviesservice Wag! voegt hier nog aan toe dat bewegingsintolerantie in combinatie met andere symptomen—zoals een verminderde eetlust, hoesten of buiten bewustzijn raken—ook een teken kan zijn van een hoge bloeddruk in de longen of een andere hart- en vaatziekte.

Signalen van bewegingsintolerantie en lethargie bij honden

Het valt meestal vrijwel meteen op als je hond geen zin heeft om te bewegen. Veel slapen, weinig energie en enthousiasme en trage reacties zijn allemaal tekenen van lethargie, zegt Vetinfo. Bewegingsintolerantie wordt minder snel opgemerkt, vooral als je niet regelmatig wandelt of speelt met je hond. In milde gevallen, zegt Wag!, heeft je maatje gewoon minder zin dan anders om te wandelen of te spelen. Hoesten, hijgen of moeizaam ademhalen na lichamelijke inspanning kunnen ook tekenen zijn van bewegingsintolerantie. In extreme gevallen kunnen verwardheid, desoriëntatie, tijdelijke onzindelijkheid, verhoging of koorts, trillen op de poten of zelfs door de poten zakken, optreden.

Wat je moet doen om te helpen

Als je merkt dat je hond erg sloom is of zijn gebruikelijke lichaamsbeweging niet aankan, is het belangrijk dat je hem niet dwingt om te rennen. Let op zijn signalen en stop zo nodig met spelen of breek de wandeling af. Let goed op of hij ander ernstige symptomen ontwikkelt. Als je ander zorgwekkend gedrag opmerkt, neem dan meteen contact op met je dierenarts. Als je hond geen andere symptomen laat zien, wacht dan een of twee dagen. Als het energieniveau van je hond niet stijgt of zijn gezondheid gaat achteruit, neem dan contact op met je dierenarts. Bij zeer ernstige symptomen, als je hond buiten bewustzijn raakt of door zijn poten zakt, breng hem dan meteen naar een spoedkliniek.

Een diagnose stellen bij je hond

Older yellow lab lying in green grass.Zodra je bij de dierenarts bent, zal hij of zij je hond uitgebreid onderzoeken. De dierenarts controleert waarschijnlijk op tekenen van verlamming, letsel, pijn of mogelijke tumoren. Hij of zij zal ook het bloed en de urine onderzoeken op onderliggende kwalen. Je hond wordt waarschijnlijk aan een elektrocardiograaf gelegd om de elektrische activiteit van het hart te controleren. Daarnaast worden röntgenfoto's van de borst gemaakt om het hart en de longen te kunnen bekijken. Daarnaast beveelt je dierenarts misschien aan om een echo, een CT-scan of een MRI-scan te maken om een diagnose te kunnen stellen. Je kunt je dierenarts helpen bij het stellen van de diagnose door hem of haar het medicijnenlijstje van je hond te geven, aan te geven wat hij eet en wat zijn dagelijkse routine is en andere door jou opgemerkte symptomen of veranderingen te bespreken.

Wat te doen na de diagnose

Lethargie en bewegingsintolerantie zijn symptomen van een probleem, niet een probleem op zich. Welke zorg je hond nodig heeft is afhankelijk van de gestelde diagnose. Na het onderzoek hoor je van de dierenarts of jouw maatje weer helemaal de oude wordt. Maar als je hond een hartkwaal of een andere progressieve ziekte heeft, zullen zijn beweging en activiteiten permanent aangepast moeten worden. Bespreek de conditie van je hond met je dierenarts, zodat je weet hoeveel lichaamsbeweging veilig en verantwoord is.

Alternatieven voor lichaamsbeweging

Als je hond geen zware lichaamsbeweging aankan, is het een hele uitdaging om zijn gewicht op peil te houden. Maar overgewicht kan sommige aandoeningen verergeren, dus dit is een uitdaging die je aan moet gaan. Afhankelijk van de diagnose en behandeling van je harige baby, kan je dierenarts hem op een speciaal dieet zetten dat geschikt is voor zijn aandoening. Je kunt je dierenarts ook vragen om hem op dieetvoeding te zetten zodat zijn 'puppyvetjes' er niet weer aankomen nu hij minder beweegt. Zorg dat je hond hondenvoer eet dat bij zijn leeftijd past en bijdraagt aan het op peil houden van een gezond gewicht. Goede voeding is van groot belang. Als je hond niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft om zijn energieniveau op peil te houden, kan dit bijdragen aan zijn lusteloosheid. Vraag je dierenarts om voeding aan te bevelen, zelfs als je hond geen specifieke hondenvoer nodig heeft voor de ondersteuning van zijn aandoening.

Ouder worden

Het is heel normaal dat honden minder energiek worden naarmate ze ouder worden. Gewrichtsproblemen, gewichtstoename en sneller moe worden doordat de jaren gaan tellen, zijn allemaal factoren die eraan bijdragen dat een oudere hond minder actief wordt. Maar oudere honden zijn ook gevoeliger voor ziekten die lethargie en bewegingsintolerantie veroorzaken. Ongeacht de leeftijd van je hond, is het geen goed idee om het feit dat je hond overschakelt naar een lagere versnelling zonder meer toe te schrijven aan het ouder worden. Dit zijn alarmsignalen die je nooit mag negeren.

Het activiteitsniveau van een hond is een belangrijke graadmeter voor zijn gezondheid. Daarom is het voor ons als hondeneigenaar van groot belang om goed op te letten op het normale gedrag van je hond, want dan valt het je meteen op als hij zich anders gaat gedragen. Als je niet regelmatig wandelt of speelt met je hond, ga daar dan nu mee beginnen, want alleen dan leer je zijn normale activiteitsniveau (her)kennen. Door snel te reageren als je hond lusteloos is, kun je een ernstige aandoening vroeg op het spoor komen en je hond een grotere kans op een gezond en gelukkig leven geven.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus Contributor Photo

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus is romanschrijfster. Zij werkt als freelance schrijfster en editor en woont in Tulsa, Oklahoma. Thuis schrijft ze vaak over huisdieren en de gezondheid van huisdieren. Haar harige baby's liggen bij haar op schoot en helpen een handje.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten