Als je kitten tandjes krijgt: tekenen, leeftijdsverloop en hoe je kunt helpen

Gepubliceerd door Christine O'Brien
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Terwijl jonge mensen er jaren over doen om al hun melktanden te verliezen en te wachten tot hun volwassen gebit er is, gaat het proces van tandjes krijgen bij kittens veel sneller. In feite hebben katten op de leeftijd van 6 maanden al twee sets tanden gehad.

Als je kitten tandjes krijgt: een leeftijdsverloop

De melktanden van een kitten breken voor het eerst door als een kat ongeveer 3 weken oud is. De snijtanden en hoektanden komen eerst en de andere volgen elkaar snel op. Tegen de tijd dat je kitten 6 weken oud is, zou ze een volledig stel van 26 melktanden moeten hebben. Deze melktanden vallen allemaal uit op de leeftijd van 3-4 maanden, zodat er plaats is voor de volwassen tanden om ze te vervangen. Op de leeftijd van 6 maanden heeft je kitten alle 30 volwassen tanden en kiezen.

Wat zijn de tekenen dat kittens tandjes krijgen?

Tijdens het doorkomen van de tandjes weet je misschien niet eens dat je kitten tanden verliest, totdat je er een op de grond of in haar mand ziet liggen. Dit is normaal dus maak je geen zorgen! De meeste kittens slikken hun kleine tandjes in, maar dit kan geen kwaad.

Je kunt ook deze gebruikelijke tekenen opmerken dat je kitten tandjes krijgt:

 • Verminderde eetlust of voorzichtigheid rond eten
 • Overmatig kauwen
 • Pijnlijk, rood of licht bloedend tandvlees
 • Slechte adem
 • Prikkelbaarheid
 • Haar pootje naar hun mond brengen
 • Zichzelf minder verzorgen

Soms hebben kittens hardnekkige melktanden, wat betekent dat sommige melktanden niet zijn uitgevallen. Dit is zeldzaam, maar de moeite waard om in de gaten te houden omdat je kitten misschien een paar tanden moet laten trekken. Een ander mogelijk probleem is dat de tanden te dicht op elkaar groeien, wat het risico op tandvleesproblemen bij je kat kan vergroten. Raadpleeg meteen je dierenarts als je krappe ruimte opmerkt, zodat je kitten snel de behandeling kan krijgen die zij nodig heeft.

Hoe moet je je kitten helpen die tandjes krijgt

Hebben kittens veel pijn als ze tandjes krijgen? Er is zeker lichamelijk ongemak wanneer puntige tanden door gevoelig tandvlees prikken, maar de meeste kittens lijken hier geen last van te hebben.

Je kitten zal echter naar manieren zoeken om de pijn en irritatie te verlichten die met het doorkomen van de tandjes gepaard gaan. Ze kunnen proberen je als kauwspeeltje te gebruiken, wat voor geen van jullie beiden goed is. Hier geldt, net als bij andere agressieve spelletjes met katten, dat in een andere richting leiden de beste manier is.

Lapjeskat kitten op een blauw vloerkleed, spelend met oranje en bruin touw.

Bij de winkels verkrijgbare kauwspeeltjes voor kittens zijn een optie, waaronder speeltjes van rubber of zacht plastic waarop gemakkelijk gekauwd kan worden en speeltjes die je in de koelkast kunt leggen. Om je kitten veilig te houden, moet je bij haar blijven terwijl ze ermee speelt, altijd de gebruiksaanwijzingen van het speelgoed volgen, opletten voor schade en beschadigd speelgoed onmiddellijk weggooien.

Je kitten kan proberen te kauwen op meubelpoten of snoeren van elektrische apparaten. Dit gedrag kan schade toebrengen aan je bezittingen, maar nog belangrijker, je kat in gevaar brengen. Om letsel door destructief kauwen te voorkomen, is het verstandig om gevaarlijke voorwerpen afgedekt of buiten bereik te houden.

Bij pijnlijk tandvlees kan je kitten de voorkeur geven aan blikvoer of droogvoer gedrenkt in water. Zodra ze volwassen is, kan je overwegen haar kattenvoer te geven dat is samengesteld om een goede mondhygiëne te bevorderen, afhankelijk van de aanbevelingen van je dierenarts.

Het belang van een goede mondhygiëne voor kittens

Net als wij mensen zijn katten kwetsbaar voor gebits- en tandvleesproblemen. Tenzij je elke dag in de mond van je kat kijkt, zijn de tekenen die waarschijnlijk wijzen op een gebits- en tandvleesprobleem volgens deskundigen de volgende:

 • Slechte adem
 • Pijn (je kitten kan aan haar mond krabben, geluid maken of moeite hebben met eten)
 • Compenserende eetgewoonten, zoals kauwen op één kant of voorkeur voor zacht voedsel
 • Verminderde eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Kwijlen
 • Zichtbaar tandsteen
 • Rood, pijnlijk, gezwollen of bloedend tandvlees
 • Losse tanden
 • Zwelling rond het gezicht, kaak of wangen
 • Gebrek aan interesse het zichzelf verzorgen
 • Door op jonge leeftijd te investeren in de mondgezondheid van je kitten, kunt je sommige van deze problemen later voorkomen.

Je kunt tandproblemen ook helpen voorkomen door een tandverzorgingsroutine in te stellen met regelmatige controles en tandenpoetsen. Dit kan de kosten van de gezondheidszorg drukken en problemen als gingivitis, parodontitis en tandresorptie voorkomen.

Het is mogelijk dat je kitten niet goed omgaat met het krijgen van tanden, dus zorg ervoor dat je ze veel liefde, steun en geduld geeft terwijl de nieuwe tanden op hun plaats groeien.

Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., is een professioneel lid van de Cat Writers' Association (CWA), een STEAM-opvoeder en een toegewijde katteneigenares. Ze schrijft over huisdieren, onderwijs, de gezondheid van vrouwen en STEM-achtige dingen. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten