Checklist voor hondenbaasjes

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Onderzoek waar hij vandaan komt

Als je op zoek bent naar een nieuwe hond, koop dan je nieuwe puppy alleen bij een verantwoordelijke fokker. VIER VOETERS Nederland heeft een aantal tips om een goede fokker te herkennen. Vraag de fokker altijd om het koopcontract voor de puppy in te vullen en te ondertekenen. Zo kan je er beter op vertrouwen dat hij alles heeft gedaan ten behoeve van de gezondheid van de puppy. Als hij niet wil tekenen, doe dan geen zaken. 

Voor je naar een fokker gaat, kan je altijd overwegen om een hond - van welke leeftijd ook - te adopteren via een betrouwbare adoptieorganisatie zoals Verhuisdieren. Er bevinden zich honderden honden van alle leeftijden in asielen, die wachten op een permanent thuis. Kijk dus goed naar alle mogelijkheden voor je je nieuwe familielid uitkiest.

Een diploma voor je hond!

Goed getrainde en op de juiste manier gesocialiseerde honden zijn gelukkigere en betere huisdieren – zo simpel is het. Er zijn veel organisaties die trainingen en socialisatielessen voor honden aanbieden, dus maak er gebruik van! Zelfs een oude hond kan nieuwe trucjes leren. Met de juiste kennis zal je hond zich in allerlei situaties beter gedragen. Als je er op kunt rekenen dat je hond zich goed zal gedragen, worden alle interacties prettiger voor jullie allebei. 

Ga altijd naar trainingen die gebaseerd zijn op beloningen. Op straf gebaseerde trainingen komen nog steeds veel voor, maar op die manier verpest je de vriendschap met je hond.

Hoe te handelen in een noodgeval

Hopelijk heb je het nooit nodig, maar het is heel belangrijk om eerste hulp voor honden te beheersen, in het geval van een ongeluk of een plotselinge ziekte. Meerdere organisaties, zoals Verhuisdieren, hebben een heleboel nuttige informatie op hun website staan. Probeer een eenvoudige zoekopdracht met de trefwoorden "eerste hulp voor honden" of "eerste hulp voor huisdieren". Er zijn ook tientallen boeken en apps op het gebied van eerste hulp voor honden.

Het is heel belangrijk om je hond bij een noodgeval meteen naar de dierenarts te brengen – er is niks beters dan adequate professionele hulp van een gekwalificeerde en ervaren dierenchirurg. 

Het is ook een goed idee om een plan te hebben voor de verzorging van je hond als je zelf ziek bent of anderszins niet in staat om hem te verzorgen. Vraag een vriend die je vertrouwt om als noodoppasser voor je hond te fungeren.

Castreren/steriliseren of niet?

Praat er met de dierenarts over of castreren of steriliseren de juiste optie is voor je hond. Bekijk de zaak zorgvuldig van alle kanten en kies de juiste optie voor jouw hond. Dierenasielen zitten vaak barstensvol dieren die een permanent thuis nodig hebben, dus als je ervoor kiest om je hond niet te castreren of te steriliseren moet je extra waakzaam zijn dat je niet bijdraagt aan het teveel aan puppy's dat elk jaar geboren wordt.


Blijf in beweging!

Als je je hond actief houdt, blijft hij goed in vorm en verveelt hij zich niet, dus zal hij minder snel opstandig worden. Ook helpt het om een nauwere band tussen jullie twee te creëren. Je hond zal dol zijn op de aandacht die hij krijgt en zelf blijf je fit! 

Honden moeten twee of drie keer per dag uitgelaten worden, tenzij de dierenarts je om medische redenen een ander advies geeft. Onthoud dat honden niet per se van dezelfde sporten houden als wij, zoals rennen naast een fiets. Ze houden ervan – en hebben het ook nodig – om te snuffelen naar geuren en de natuur te verkennen. Als je een bos of een park kan vinden waar ze naar hartenlust kunnen spelen en ontdekken, zullen ze erg gelukkig zijn.

Geef het juiste voer

Vraag de dierenarts welk voer je je puppy of hond het beste kunt geven. Kijk zorgvuldig naar de leeftijd, de levensstijl, het ras en het algemene activiteitsniveau van je hond voor je een voer voor hem kiest. Puppy's van kleine en grote rassen hebben verschillende behoeften bij het opgroeien en wanneer ze ouder worden. Aan puppy's geef je beter geen voer voor volwassen honden. Zorg ervoor dat er zijn hele leven lang aan de individuele behoeften van je hond voldaan wordt en geef hem in elke levensfase precies de juiste voeding.

Pas op de lijn

Ervoor te zorgen dat je hond niet te dik wordt – zelfs niet een beetje – is een van de beste dingen die je kunt doen om zijn fysieke en emotionele gezondheid te bevorderen. Honden met overgewicht of obesitas leven vaak minder lang dan honden met een gezond gewicht. Ook hun kwaliteit van leven is vaak minder goed. Als je je hond op zijn ideale gewicht houdt, blijft hij langer actief en gezond. Zo kan hij beter deelnemen aan leuke activiteiten voor het hele gezin. Als je hond al wat extra kilootjes met zich meedraagt, kan je hem helpen ze weer kwijt te raken door de dierenarts om advies te vragen over het beste voer om op een veilige manier af te vallen.

Er zijn vele manieren om op een verantwoordelijke manier voor je hond te zorgen - dit waren slechts enkele voorbeelden.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Gerelateerde artikels

Gerelateerde producten