Deze kerst planten zijn gevaarlijk voor je kat

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

De feestdagen zijn een tijd waarin je je hele huis versiert met planten en andere dingen. Wat een leuke sfeer! Maar denk er wel aan dat sommige planten giftig zijn voor katten.

De winkels staan in deze tijd van het jaar vol met prachtige planten. Heel verleidelijk! Maar helaas zijn sommige veel geziene kerstplanten gevaarlijk of zelfs giftig voor je kat. Houd de volgende planten buiten de deur als je wilt dat je kat de feestdagen veilig door komt.

Kerstster

Een feesttafel lijkt niet compleet zonder deze mooie plant met zijn mooie donkergroene en rode bladeren. Deze traditionele najaarsplant heeft een slechte reputatie: er wordt gezegd dat hij heel erg giftig is voor katten. Maar gelukkig is dit niet de giftigste plant ter wereld, aldus PetMD. Poinsettia's zijn niet levensgevaarlijk, maar je kat kan wel buikpijn of diarree krijgen als ze eraan likt of er een hapje van neemt. Geniet dus bij andere mensen thuis van hun kerstster of zet je eigen kerstster ergens buiten bereik van je kat neer (als je dat voor elkaar kunt krijgen!). Er zijn ook niet van echt te onderscheiden kunstversies te koop: daarmee haal je een feestsfeer in huis zonder je kat in gevaar te brengen.

Kerstboom

Beige and white cat peeking through Christmas tree branches

Dennenbomen zijn giftig voor katten, weet Petcha: ze kunnen fatale leverbeschadiging veroorzaken. Wil je een levende boom in huis halen, kies dan een spar. Ruim afgevallen naalden ook regelmatig op – het maakt niet uit van welke boomsoort – want die zijn scherp en kunnen de ingewanden van je kat beschadigen. Dek de voet van de boom goed af, zodat je kat het water niet kan drinken. Voor echte én kunstbomen geldt dat het gevaar bestaat dat je kat de boom omgooit of gevaarlijke versieringen inslikt, zoals engelenhaar, lintjes, draadjes en kraaltjes. Katten kunnen heel ondeugend zijn. Jouw kat zal misschien geïnteresseerd zijn in al die flonkerende lichtjes in de boom – en er is natuurlijk niets leuker dan een klimpartij in de boom die jij in huis hebt gehaald. Zorg er daarom voor dat de boom stevig op de vloer is vastgezet, zodat de kat hem niet om kan gooien en zichzelf of anderen kan bezeren. Wat de versiering betreft, moet je ervoor zorgen dat er geen dingen tussen zitten die klein genoeg zijn om door je kat te worden ingeslikt. Vermijd ook scherpe objecten. Bind de versiersels liever niet aan de boom vast, want dan kan je kat in de verleiding komen om ze los te trekken. Trek ook de lichtjes uit het stopcontact wanneer je er niet bent: zo voorkom je dat je kat zichzelf een stroomstoot geeft.

Maretak en hulst

Was je van plan mistletoe of hulst boven de deur te hangen? Sorry, maar dan moet je voor een nepvariant kiezen. PetMD waarschuwt: ""Wanneer een kat kleine hoeveelheden blad of bessen inslikt, zal ze misschien alleen last van haar maag krijgen. Maar grotere hoeveelheden kunnen tot hartproblemen leiden, wat levensgevaarlijk kan zijn."" Beide planten zijn uiterst giftig voor je kat, dus houd maretak en hulst buiten de deur. En denk niet te snel dat je je feestversiering buiten het bereik van je kat hebt opgehangen. Katten zijn nieuwsgierige en behendige beestjes, dus de kans is groot dat ze een manier vinden om erbij te komen. Bovendien mag je je kat ook zonder mistletoe kussen!

Amaryllis

De amaryllis is een mooie en leuke plant voor de feestdagen: je begint met een saaie bol en ziet die uitgroeien tot een schitterende bloem. Maar deze plant bevat lycorine, een stof die zeer giftig is voor katten (en honden). Volgens de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals kan blootstelling aan deze stof leiden tot braken, diarree en spiertrekkingen. Haal deze plant dus niet in huis. Zoek ook uit welke andere planten gevaarlijk of giftig kunnen zijn voor je kat, waarschuwt VCA Animal Hospitals. Lelies bijvoorbeeld zijn levensgevaarlijk voor katten. Deze bloemen worden vaak in boeketten gebruikt. Heeft je kat een giftige plant binnengekregen, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts. Gelukkig zijn er volop prachtige kunstplanten te koop die net zo mooi zijn als echte (en bovendien hoef je ze geen water te geven!). Ga kijken bij een tuincentrum, decoratie- of woonwinkel in je buurt of ga zelf knutselen. Zorg er daarbij wel voor dat je versieringen geen kleine onderdelen bevatten die door poeslief kunnen worden ingeslikt. Heb je een kat die wel heel ondernemend is? Ga dan op zoek naar manieren om haar bij je kerstversiering vandaan te houden. Probeer het met een nieuwe krabpaal of een kattenspeeltje – of geef haar een eigen boom om in te klimmen, zodat ze de jouwe met rust laat. Leer je kat om bij de versieringen vandaan te blijven, zodat jullie allebei rustig van de feestdagen kunnen genieten. Door gevaarlijke planten bij je kat vandaan te houden, zorg je voor extra fijne feestdagen voor je kat!

Biografie van de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien is schrijfster, moeder, oud-lerares Engels en huisdierenbezitter. Haar twee Blauwe Russen zijn bij haar de baas in huis. Haar werk valt ook te lezen in Fit Pregnancy, What to Expect Word of Mom en Care.com, waar ze over huisdieren en het gezinsleven schrijft. Volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien

 

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten