Help, mijn huisdier heeft een spijsverteringsprobleem!

Published by
Leestijd is minuten

Veel huisdieren hebben van tijd tot tijd een probleem met de spijsvertering. Hoewel het wellicht niet prettig is om in details te treden, is het belangrijk dat u weet wat u kunt verwachten. 

Let op de signalen 
Als u uw huisdier geluiden hoort maken die aangeven dat het misselijk gaat worden, reageer dan snel door het onmiddellijk toegang te verschaffen tot een plaats die makkelijk is schoon te maken. Een hond kan bij de deur staan zeuren, of een kat kan aan de deur zitten krabben om naar buiten te gaan als ze last hebben van hun darmen en daar mogelijk minder controle over hebben dan normaal. Sommige huisdieren lijken rusteloos en drentelen rond of maken graafbewegingen als ze buikpijn hebben, of gaan miezerig in een hoekje zitten. Andere signalen om op te letten zijn gewichtsverlies, verandering in eetlust, winderigheid, een rommelende buik of moeite met de stoelgang.

Wat is de aanleiding? 
In de meeste gevallen worden spijsverteringsproblemen veroorzaakt doordat het huisdier te veel eet, verkeerde voeding eet (zoals bedorven eetwaren), iets eet wat een reactie veroorzaakt, of het voedsel te snel en zonder te kauwen opschrokt. U kunt uw huisdier veelal relatief snel van dit soort problemen verlossen.
Sommige huisdieren hebben echter aandoeningen die langer duren en nooit helemaal lijken te verdwijnen, of die regelmatig weer opkomen. Een dierenarts moet meestal een aantal onderzoeken uitvoeren om de oorzaak van langerdurende spijsverteringsproblemen vast te stellen. Houd voor de diagnose in uw agenda bij wanneer uw huisdier problemen heeft, de symptomen die het vertoont, en wat het heeft gegeten in de dagen voorafgaand aan de episode.

Top tips

 • Als uw huisdier last heeft van braken of diarree, geef het dan tijdelijk geen voedsel en laat het enkel kleine hoeveelheden water drinken.
 • Neem contact op met uw dierenarts als het huisdier zich niet goed lijkt te voelen, blijft braken of als er bloed in het braaksel of de diarree zit.
 • Vraag de mening van uw dierenarts over kleine hoeveelheden makkelijk verteerbare voeding wanneer het braken en de diarree na 24 uur gestopt zijn. Hill’s™ Prescription Diet™ i/d™ voeding is verkrijgbaar via de dierenartsenpraktijken en wordt vaak voor huisdieren aangeraden.
 • Geef de aanbevolen voeding gedurende 5 dagen, of volgens de aanwijzigingen van uw dierenarts.
 • Hierna gaat u weer geleidelijk over op de normale voeding. Meng de normale voeding van uw huisdier met de dieetvoeding, en laat de hoeveelheid geleidelijk toenemen terwijl u de hoeveelheid Prescription Diet™ in de loop van 7 dagen vermindert, totdat uw huisdier weer volledig zijn normale voeding krijgt.
 • Vraag uw dierenarts altijd om advies als u zich zorgen maakt om de gezondheid van uw huisdier.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • Hill's™ Prescription Diet™ s/d™ Canine

  Voor de voedingsbehandeling van honden met urinewegproblemen. Urinewegaandoeningen worden bij honden vaak veroorzaakt door kristallen en stenen in de urinewegen, die opgebouwd zijn uit mineralen. Deze kristalvorming en stenen in de urinewegen kunnen voor pijn, bloed in de urine en zelfs een levensbedreigende verstopping veroorzaken. Bij honden zijn het vaak struvietkristallen die urinewegproblemen veroorzaken. <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> s/d™ is speciaal ontwikkeld door dierenartsen om de struvietkristallen en -stenen bij uw hond te helpen oplossen. Struviet wordt gevormd doordat de urine verzadigd is met eiwitten, calcium, fosfor en magnesium in combinatie met een onjuiste zuurgraad (pH) van de urine.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is samengesteld voor de ondersteuning van gewrichten en spieren, voor honden van grote rassen. Met klinisch bewezen antioxidanten, glucosamine en chondroïtine uit natuurlijke bronnen.
 • Hill's™ Science Plan™ Canine Adult Light Mini (met Kip)

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Light Mini with Chicken is een volledige voeding voor honden van een klein ras met aanleg voor overgewicht. Met ingredienten van hoge kwaliteit en een unieke gewichtscontroleformule om uw kleine hond fit en gezond te helpen houden .
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Puppyvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development Large Breed Chicken is speciaal samengesteld voor een gezonde ontwikkeling van de botten bij pups van grote rassen. Met klinisch bewezen antioxidanten en optimale gehalten aan mineralen.