Alles over maag-darmproblemen bij je huisdier

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Veel huisdieren hebben van tijd tot tijd een probleem met de spijsvertering. Hoewel het wellicht niet prettig is om in detail te treden, is het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en hoe je het ongemak bij je huisdier kunt verhelpen.  

Signalen dat je hond of kat een spijsverteringsprobleem heeft

Als je jouw huisdier geluiden hoort maken die aangeven dat hij/zij misselijk gaat worden, reageer dan snel door je viervoeter onmiddellijk toegang te geven tot een plaats die makkelijk schoon te maken is. Een hond die bij de deur staat te zeuren, of een kat die aan de deur zit te krabben om naar buiten gelaten te worden, kan last hebben van zijn darmen en daar mogelijk minder controle over hebben dan normaal. Sommige huisdieren lijken rusteloos en drentelen rond of maken graafbewegingen als ze buikpijn hebben. Of ze gaan miezerig in een hoekje zitten. Andere signalen om op te letten zijn:

 • gewichtsverlies
 • verandering in eetlust
 • winderigheid
 • een rommelende buik
 • moeite met de stoelgang

Oorzaken maag-darmproblemen hond of kat

In de meeste gevallen worden spijsverteringsproblemen veroorzaakt doordat je viervoeter te veel eet, verkeerde voeding eet (zoals bedorven voedsel), iets eet wat een reactie veroorzaakt, of het voedsel te snel en zonder te kauwen opschrokt. Met een beetje hulp komt je huisdier relatief snel over dit soort ongemakken heen. Vraag je dierenarts dan ook in een vroeg stadium om advies!

Sommige huisdieren hebben echter aandoeningen die langer duren en nooit helemaal lijken te verdwijnen. Of die regelmatig weer opkomen. Een dierenarts moet meestal een aantal onderzoeken uitvoeren om de oorzaak van langdurige spijsverteringsproblemen vast te stellen. Houd in je agenda bij wanneer je huisdier problemen heeft, de symptomen die het vertoont en wat het heeft gegeten in de dagen voorafgaand aan de episode, om een diagnose te helpen / kunnen stellen.

Tips voor het verhelpen van braken of diarree bij je hond of kat

 • Als je huisdier last heeft van braken of diarree, geef hem / haar dan even geen voeding (tot 24u) en laat je huisdier alleen kleine hoeveelheden water drinken.
 • Neem contact op met je dierenarts als je huisdier zich niet goed lijkt te voelen, blijft braken of als er bloed in het braaksel of de diarree zit.
 • Vraag de mening van je dierenarts over kleine hoeveelheden makkelijk verteerbare voeding voor wanneer het braken en de diarree na 24 uur gestopt zijn. Hill’s Prescription Diet i/d voeding is verkrijgbaar via dierenartsenpraktijken en wordt vaak voor huisdieren aangeraden in deze gevallen. Belangrijk: overleg eerst met je dierenarts wanneer je overweegt om over te stappen op ander voer of dieetvoeding.
 • Heeft je dierenarts ander voer aanbevolen? Geef de aanbevolen voeding dan gedurende 5 dagen of volgens de aanwijzingen van je dierenarts.
 • Na de aanbevolen periode ga je weer geleidelijk over op de normale voeding. Meng de normale voeding van je huisdier met de dieetvoeding en laat de hoeveelheid geleidelijk toenemen terwijl je het aanbevolen voer (ter behandeling van de maag-darm problemen bij je huisdier) in de loop van 7 dagen vermindert, totdat je huisdier weer volledig zijn normale voeding krijgt.
 • Bij langdurige problemen van braken en/of diarree kan het zijn dat de aangepaste dieetvoeding gedurende lange tijd zal moeten worden gegeven.

Neem altijd contact op met je dierenarts voor advies je je zorgen maakt om de gezondheid van je huisdier.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT