Bloed in ontlasting katten: reden tot zorgen?

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Een grijze kat met een witte borst zit op iemands schoot en kijkt aandachtig naar iets buiten zicht

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Het is altijd schrikken om bloed in de ontlasting van je kat tegen te komen. Bloed hoort natuurlijk in het lichaam te blijven. Er kan echter om veel verschillende redenen bloed in de ontlasting van je kat zitten. Sommige hiervan zijn geen reden tot zorg, maar andere kunnen zeer ernstig zijn. Dus hoe weet je of je jouw kat wel of niet naar de dierenarts moet brengen? We bespreken enkele veelvoorkomende oorzaken van bloed in de ontlasting, evenals enkele tekenen voor meer ernstige problemen.

Oorzaken van bloed in ontlasting van katten

Bloed in de ontlasting is soms niet zo duidelijk te zien als je misschien zou denken. Vers bloed is makkelijk waar te nemen, maar bloed dat verderop uit de darmen komt ziet er veel zwarter uit. Dat komt doordat het bloed gedeeltelijk is verteerd, waardoor de kleur verandert. Daarnaast doen veel katten hun behoefte buiten (handig voor baasjes) en niet in de kattenbak. Voor deze katten is het dus erg lastig om te achterhalen of ze ergens last van hebben, tenzij ze overduidelijk ziek worden.

Simpel gezegd kan alles dat leidt tot een ontsteking van of schade aan het gevoelige slijmvlies van de darmen een bloeding veroorzaken. De meest voorkomende oorzaken van bloed in de ontlasting bij katten zijn:

  • Parasieten. Het is een goed idee om je katten wormbehandelingen te blijven geven. Katten die veel jagen en hun prooien opeten, hebben mogelijk vaker een behandeling nodig. Zelfs katten die niet jagen, kunnen last krijgen van wormen.

  • Diarree. Vaak heeft een kat maar een dag of twee last van diarree. Maar als het langer duurt, kan het leiden tot bloedingen.

  • Dikkedarmontsteking. Een ontsteking van de dikke darm produceert vaak felrood, vers bloed en slijm.

  • Chronische enteropathie. Dit omvat een aantal aandoeningen zoals food-responsive enteropathy (FRE), antibiotic-responsive enteropathy (AFR) en steroid-responsive enteropathy (SRE).

  • Ongewenste reacties op voedsel. Hier vallen voedselallergieën en -intoleranties onder.

  • Kanker of polypen in de darmen.

  • Gif. Bepaald gif zoals knaagdierenvergif kan tot bloedingen leiden in het hele lichaam, waaronder de darmen.

  • Bacteriale of virale infecties.

  • Stress. Andere katten in huis, of zelfs de katten van de buren, kunnen leiden tot stress. Katten zijn subtiele dieren die dit goed kunnen verbergen.

Wanneer je je zorgen moet maken

Jij kent je kat natuurlijk het beste, dus hoe sneller je leert wat normaal is voor je kat, hoe sneller je veranderingen opmerkt. De beste baasjes zijn degenen die het beste dingen opmerken. 

Als je kat een kattenbak gebruikt, dan zou het natuurlijk makkelijk moeten zijn om veranderingen in de ontlasting te zien, of op te merken dat ze hard persen of jammeren. Als ze hun behoefte buiten doen, probeer er dan achter te komen wat hun dagelijkse routine is: hoe vaak gaan ze naar buiten? Altijd nadat ze hebben gegeten? Eten en drinken ze normaal?

Veel maagproblemen worden vanzelf opgelost of worden zelfs niet eens opgemerkt, maar soms is het wel echt een goed idee om naar de dierenarts te gaan.

  • Ziet je kat er slecht uit? Als je kat stopt met eten of minder eet, gewicht verliest, lusteloos is of minder drinkt dan gebruikelijk, dien je altijd de dierenarts in te schakelen. Dit zijn vaak vroege tekenen van veel verschillende problemen, waaronder ernstige maagaandoeningen.

  • Als je ernstige, waterige diarree ziet (met of zonder bloed), met name als je kat ook overgeeft, dien je hulp te zoeken. Vochtverlies door braken en diarree kan snel uitdroging veroorzaken en een tekort aan belangrijke mineralen.

  • Je kat perst hard als ze naar het toilet gaat. Dit kan een teken zijn van constipatie, dikkedarmontsteking of een vreemd lichaam in de darmen, maar het kan ook wijzen op een verstopte blaas, wat een medisch noodgeval is. Als je ooit ziet dat je kat hard perst op de kattenbak, bezoek dan zo snel mogelijk je dierenarts.

  • Lange duur. Zelfs als je kat scherp uit haar ogen kijkt en normaal eet, is het een goed idee om even naar de dierenarts te gaan als ze langer dan 48 uur last heeft van maagproblemen.

Probeer een monster van de ontlasting mee te nemen als je naar de dierenarts gaat. Je dierenarts kan onderzoeken of er parasieten, infecties en bloed aanwezig zijn. Mogelijk wil je dierenarts verder onderzoek doen via bloedtests, röntgenfoto's of echo's. 

Meestal is een aantal dagen goed verteerbaar voer (en soms medicatie) genoeg om alles in een paar dagen op te lossen. Maar hoe sneller je problemen onderzoekt, hoe beter. En onthoud: dierenartsen staan altijd klaar voor jou en je dieren. Denk nooit dat je je aanstelt, omdat voorkomen altijd beter is dan genezen.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA