Gids en advies over vaccinaties voor kittens

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als je een nieuwe kitten adopteert, betekent dit dat jullie samen veel mijlpalen zullen beleven, zoals de eerste keer dat ze in huis komt, de kattenbaktraining en de kennismaking met andere dieren. Andere belangrijke eerste stappen zullen plaatsvinden in de dierenkliniek. Van vaccinaties tot steriliseren of castreren: bij een nieuw huisdier komen een heleboel verantwoordelijkheden kijken.

Een vaccinatieplan is essentieel om je kitten gezond te houden. Om je te helpen bij de voorbereiding volgt hier een lijst met de meest gebruikelijke vaccinaties die door dierenartsen voor kittens worden aangeraden, plus waarom ze belangrijk zijn. Verdiep jezelf eerst in de materie en zet vervolgens samen met de dierenarts een passend vaccinatieplan op.

Wanneer hebben kittens vaccinaties nodig?

Wist je dat de weerstand tegen ziektes van een kitten begint bij een gezonde moederkat? Volgens het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren
verdwijnt de bescherming die kittens van hun gevaccineerde moeder krijgen na een tijdje. Daarom worden ze vanaf de negende week zelf gevaccineerd, wanneer de antistoffen van de moeder de werking van het vaccin niet meer in de weg zitten. De tweede ronde vaccinaties vindt meestal drie tot vier weken later plaats. Sommige dierenartsen raden een derde booster aan op de leeftijd van 16 tot 20 weken voor bepaalde vaccins.

Als je een kat adopteert die ouder is, kan de dierenarts je helpen om te beslissen welke vaccinaties nodig zijn in het land waar je woont, op welke leeftijd je met de injecties moet beginnen en wanneer ze herhaald moeten worden.

Dierenarts vaccineert kitten

Vaccinaties die je kat of kitten mogelijk zal krijgen

Vaccinaties worden onderverdeeld in twee categorieën: kern- en niet-kernvaccinaties. Kernvaccinaties worden over de hele wereld of op plaatsen waar ziektes endemisch zijn (vaak voorkomen) als essentieel gezien. Niet-kernvaccinaties variëren afhankelijk van waar je woont. Ziektes en vaccinaties zijn voortdurend in verandering, maar het LICG geeft een goed en nuttig overzicht. Zo kun je te weten komen wat je kat of kitten nodig heeft.

Kernvaccinaties voor katten

  • Kattenziekte. Deze ziekte, die ook bekendstaat als feline panleukopenie of kattenparvo, is zeer besmettelijk en is vaak fataal. Ze wordt vaak door een onbehandelde moeder aan haar kittens overgedragen en komt zo veel voor dat bijna elke kat er tijdens haar leven wel een keer mee in contact komt. 

     

  • Feline calicivirus. Dit is een van de meest voorkomende luchtwegaandoeningen en jonge kittens zijn er bijzonder vatbaar voor. Tekenen van deze ziekte zijn onder andere een gezwollen gezicht en gewrichten, haarverlies en schilfers of zweren op de huid. Het feline calicivirus kan ook interne organen aanvallen, zoals de longen, de alvleesklier en de lever.

     

  • Feline herpesvirus type 1. Het feline herpesvirus veroorzaakt bindvliesontsteking en problemen in de bovenste luchtwegen. Daarom is het een kernvaccinatie voor je kitten. Deze ziekte wordt ook wel virale rhinotracheïtis genoemd en kan katten van alle leeftijden infecteren. Net als elk ander herpesvirus is het echter soortspecifiek. Dit virus kan daarom alleen je kat of kitten treffen; jij en je andere huisdieren - hond, vogel of vis - zijn veilig.

  • Feline leukemievirus.

    Dit is een kernvaccinatie voor katten die jongen zijn dan één jaar, oudere katten in een risicogroep en katten die leven in gebied waar de ziekte veel voorkomt. Vraag de dierenarts in welke categorie je kat valt. Vervolgens kunnen jullie samen beslissen of ze gevaccineerd moet worden of niet.

  • Hondsdolheid.

    Het hondsdolheidsvirus wordt verspreid via het speeksel van een ziek dier en kan allerlei zoogdieren besmetten, van honden en katten tot vleermuizen en vossen. Niet-gedetecteerde hondsdolheid is extreem gevaarlijk voor mensen. Nederland is vrij van hondsdolheid, maar vaccinatie tegen hondsdolheid is wettelijk verplicht voor katten die naar het buitenland reizen of terugkeren naar Nederland. Hondsdolheid is een kernvaccinatie waar de ziekte endemisch is.

Niet-kernvaccinaties voor katten

  • Bordetella. Bordetella - bij honden vaak kennelhoest genoemd - is een zeer besmettelijke luchtweginfectie. Veel dierenartsen zullen aanraden om katten ertegen te vaccineren. Het wordt overgedragen via niesen en hoesten en is vooral een probleem in families met meerdere katten. Denk er echter aan dat je kitten het al oplopen kan hebben vóór de adoptie, vooral als ze is opgegroeid op een plek met andere kittens of volwassen katten. Dit is geen gebruikelijke vaccinatie in Europa. In geen geval mag je kat de vaccinatie voor honden krijgen.

  • Chlamydia felis. Een chlamydia-infectie is meestal het gevolg van nauw contact met andere katten. In tegenstelling tot andere luchtwegaandoeningen is chlamydia meestal niet fataal. Volgens het LICG zijn de symptomen meestal rode en gezwollen ogen met een waterige of geelkleurige uitvloeiing. Antibiotica kunnen noodzakelijk zijn. Chlamydia is geen kernvaccinatie, maar kan worden aanbevolen door de dierenarts.

Witte kitten ligt op haar rug bij iemand op schoot.

Praat met de dierenarts

Het kan moeilijk zijn om te beslissen welke vaccinaties nodig zijn voor je kitten, dus vraag altijd de dierenarts om advies. De dierenarts zal vragen stellen over de levensstijl van je kitten en haar leefomgeving en op basis daarvan een aanbeveling geven. Enkele gebruikelijke vragen zijn:

  • Waar komt je kitten vandaan? Was het bijvoorbeeld een straatkat of komt ze uit het asiel of van een fokker?

  • Heeft je kitten eerder samengeleefd met andere dieren? Zo ja, van welke soort?

  • Welke andere dieren heb je thuis?

  • Ben je van plan om met je kitten op reis te gaan of om haar ergens te laten logeren wanneer je op reis gaat?

Denk eraan om de vragen eerlijk te beantwoorden, ook als je het niet zeker weet. Hoe meer informatie je de dierenarts kan verschaffen, hoe beter hij je kan helpen beslissen welke vaccinaties je nieuwe familielid moet krijgen.

Over de auteur

Erin Ollila

Erin Ollila is een dierenliefhebber die gelooft in de kracht van woorden en hoe een boodschap het beoogde publiek kan informeren en zelfs transformeren. Haar werk is te vinden op het internet en in gedrukte media. Het omvat interviews, ghostwriting, blog posts en creatieve non-fictie. Erin is een fan van SEO en alles wat met social media te maken heeft. Ze studeerde af aan Fairfield University met een M.F.A. in creatief schrijven. Neem contact met haar op via Twitter @ReinventingErin of lees meer over haar op http://erinollila.com.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS