Voordelen van steriliseren 

Published by
Leestijd is minuten

Steriliseren en castreren zijn chirurgische procedures die ervoor zorgen dat uw kat zich niet meer kan voortplanten. Het begrip steriliseren wordt ook wel gezien als de algemene definitie voor deze procedure.

Wanneer u één of meerdere buitenkatten heeft, zult u serieus moeten overwegen of u uw kat wil laten steriliseren. De wereld heeft te maken met een enorme overbevolking van zwerfkatten. De meeste van hen belanden in opvanghuizen of op straat. Wanneer ze niet geadopteerd worden, worden ze ofwel ingeslapen, of ze sterven aan een trauma, hongersnood, of de blootstelling aan de elementen.

Tenzij u van plan bent om katten te fokken en zeker weet dat u een verblijfplaats voor alle jonge katjes zult vinden (een vrouwtjeskat kan tussen de 15 en 20 jonkies per jaar krijgen), is het verstandig om uw kat te laten steriliseren.

 

Voordelen van steriliseren

Zelfs wanneer uw kat binnen blijft en niet samenleeft met een vruchtbare partner, is het nog steeds een goed idee om uw kat te laten steriliseren. Wanneer u een vrouwelijke kat heeft maakt het steriliseren eierstokkanker onmogelijk en daarnaast wordt het risico op baarmoederhalskanker drastisch verminderd.

Het zal ook een aantal gedragskenmerken elimineren die u misschien onwenselijk vindt. Een poes die niet gesteriliseerd is zal drie tot vier keer per jaar krols zijn. Tijdens deze periode zal ze constant proberen uit huis te ontsnappen.

Wanneer een poes krols is zonder dat dit gepaard gaat met paring, bestaat de kans dat ze aandoeningen zoals een depressie, anorexia, diarree en braken zal ontwikkelen. De sterilisatie zal deze gedragingen voorkomen.

 

Mannetjes

Katers hebben ook baat bij castratie. Het risico op testiculaire kanker verdwijnt en daarnaast voorkomt het een aantal gedragingen die het bezit van een kater moeilijk maken.

Gecastreerde katers zijn minder territoriaal, zullen zelden met urine hun territorium afbakenen en hun urine zal minder sterk ruiken. Wanneer u twee katers heeft, zal castreren het aantal keren dat ze met elkaar vechten drastisch verminderen. Gecastreerde katten zijn over het algemeen veel beter gehoorzaam en gemakkelijker te hanteren.

 

De operatie

De voorbereidingen voor de daadwerkelijke procedure zijn voor beide geslachten hetzelfde. U mag uw kat vanaf 12 uur voor de operatie niet meer te eten geven.

De kat wordt onder algemene verdoving gebracht en aangesloten aan een monitor om ervoor te zorgen dat er geen complicaties zullen optreden. Dan wordt een incisie gemaakt en de eierstokken en soms de baarmoeder of testikels worden verwijderd. De incisie wordt vervolgens afgesloten met een hechting die aan de binnenkant van de huid kan worden verborgen.

Omdat een grotere snede nodig is voor een vrouwtjeskat, kan het nodig zijn dat ze voor een dag of twee in de kliniek moet blijven, terwijl katers over het algemeen nog dezelfde dag naar huis gaan.

 

Naderhand

Uw dierenarts kan een hoofddeksel in de vorm van een kegel op het hoofd van uw kat plaatsen om zo te voorkomen dat er op de hechtingen wordt gekauwd. U moet uw kat in de gaten houden om er zeker van te zijn dat de wond geen tekenen van zwelling, scheuring, bloed of afscheiding vertoont.

Mocht één van deze verschijnselen toch optreden, neem dan direct contact op met uw dierenarts. Meestal is een kat meteen hersteld van de sterilisatie-operatie en binnen één of twee weken zal de dierenarts de hechtingen verwijderen.

Zorg ervoor dat ze tijdens haar herstel meer dan voldoende water en schoon beddengoed heeft. Daarnaast moet ze de kans krijgen om zich te kunnen ontspannen in een rustgevende omgeving.

Er bestaat enige discussie over wat de beste manier is om een kat te steriliseren. De meeste dierenartsen raden steriliseren aan rond zes tot acht maanden, voordat uw kat de geslachtsrijpheid bereikt. Vraag uw eigen dierenarts wat hij of zij aanbeveelt voor uw kat.

 

Bijwerkingen

Na de sterilisatie verandert het hormonale evenwicht van een kat, waardoor de stofwisseling wordt vertraagd. Dit maakt de kat vatbaar voor gewichtstoename. Hill's™ Vet Essentials™ NeuteredCat™ bevat precies de juiste hoeveelheid calorieën voor gesteriliseerde katten. Daarnaast verzamelen gesteriliseerde katten meer vet en minder spiermassa dan niet-gesteriliseerde katten. Daarom is Hill's™ Vet Essentials™ NeuteredCat™ samengesteld door middel van het gebruik van onze unieke Gewichts Controle Formule (GCF) met lysine en L-carnitine die bijdragen aan het verbranden van vet en het bouwen van spieren.

Urineproblemen komen bij alle katten voor en worden na de sterilisatie zelfs versterkt. Hill's™ Vet Essentials™ NeuteredCat™ is samengesteld uit gecontroleerde mineralengehaltes en produceert het juiste PH-niveau van de urine om zo het risico van blaassteenvorming te verlagen en de urinaire gezondheid te behouden.

Hill's™ Vet Essentials™ NeuteredCat™ is verkrijgbaar bij uw dierenkliniek.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • Hill's PRESCRIPTION DIET y/d Kattenvoer

  <P>Helpt de gezondheid van de schildklier van uw kat te behandelen in 3 weken door de concentratie aan schildklierhormonen te normaliseren.**</P> <P><B>**</B><I>Wanneer dit de enige voedingsbron is.</I></P> <P><B>
 • Hill's PRESCRIPTION DIET y/d Kattenvoer met Kip

  <p>Helpt de gezondheid van de schildklier van uw kat te behandelen in 3 weken door de concentratie aan schildklierhormonen te normaliseren.**</p> <p><b>**</b><i>Wanneer dit de enige voedingsbron is.</i></p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Lam

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.