Een nieuw kitten adopteren Tips voor de zoektocht

Published by
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Overweeg je om een kitten te nemen? De RSPCA heeft in 2019 alleen al 29.432 katten opgevangen, en meldt dat in de steek gelaten katten en kittens tijdens de pandemie bijzonder in het nauw zitten. Met dat in het achterhoofd is het belangrijk om je bewust te zijn van alle verantwoordelijkheden die komen kijken bij het in huis halen van een kitten.

<br>

Is het een goed idee voor mij om een kitten te nemen?

Het is een grote verplichting als je een kitten in huis neemt, dus denk goed na over de volgende belangrijke vragen voordat je een beslissing neemt.

  • Is mijn huis klaar voor een kitten? Een kitten wil elke vierkante centimeter van hun nieuwe huis verkennen. Ze klimmen op je boekenkast, verkennen piepkleine ruimtes en spelen met alles wat ze te pakken kunnen krijgen. Je moet bereid en in staat zijn om wijzigingen aan te brengen om de veiligheid van je kitten te garanderen en je huis in goede staat te houden. Met deze tips maak je je huis kittenbestendig.
  • Is mijn gezin klaar voor een kitten? Misschien introduceer je een kitten wel aan een huishouden met kleine kinderen of andere huisdieren. Kleine kinderen die nog niet eerder huisdieren hebben gehad, weten misschien nog niet hoe ze daarmee om moeten gaan. Als je kinderen hebt en ze blijven vragen om een kitten, is het belangrijk dat je niet gewoon toegeeft, maar dat je zeker weet dat jij en je kinderen klaar zijn voor zo'n nieuwe verantwoordelijkheid. Hoewel je kinderen misschien beloven dat ze de kat zullen voeren, verzorgen en de kattenbak schoon gaan maken, draag jij de verantwoordelijkheid om je kinderen te leren hoe ze dat goed kunnen doen.
  • Moet je misschien eerst rekening houden met andere huisdieren? Als je al huisdieren hebt, kan het misschien even duren voordat ze gewend zijn aan een nieuw dier in huis. Laat ze voorzichtig met elkaar kennis maken en laat ze niet alleen voordat je zeker weet dat ze daar klaar voor zijn. Denk eraan dat huisdieren die je al hebt, gewend zijn om al je aandacht te krijgen en zich territoriaal kunnen gedragen wat betreft jou en je huis, dus het is belangrijk om hen dezelfde hoeveelheid liefde en aandacht te blijven schenken om zo de overgang gemakkelijker te maken.
  • Heb ik genoeg tijd voor een kitten? Kittens zijn kleine pluizige stuiterballen die graag met je willen spelen en je willen leren kennen. Als ze te vaak alleen zijn, is de kans op gedragsproblemen later groter. Ze moeten veel bewegen, opgevoed worden en tijd hebben om een band met jou op te bouwen.
  • Heb ik het geduld om een kitten op te voeden? Het is belangrijk om te bedenken of je genoeg geduld hebt om een kitten op te voeden. Net als kinderen hebben kittens veel aandacht nodig en moet je ze leren wat acceptabel gedrag is. Wees er zeker van dat je het geduld hebt om je kitten te leren over dingen als de kattenbak, krabben of het springen op meubels.
  • Kan ik me een kitten veroorloven? Als je een kitten adopteert, zit je vast aan een langdurige financiële verplichting die begint met castratie/sterilisatie, vaccinaties en identificatie en die vervolgens jarenlang aanhoudt met kosten voor voer, kattenbakvulling en regelmatige dierenartsbezoeken. Je moet ook rekening houden met gezondheidsproblemen die je kitten later in haar leven kan oplopen. Bekijk dit overzicht van typische kattenuitgaven van de Battersea Dogs & Cats Home, die ook aanraden om een dierenverzekering af te sluiten voor onverwachte kosten.
  • Wat voor soort kitten zal ik nemen? Lees je in over verschillende rassen voordat je voor een bepaalde kitten kiest. Denk na over hoeveel tijd je met haar kunt spenderen, hoeveel ruimte je hebt, of je last hebt van allergieën en wat voor levensstijl je aanhoudt.

De juiste kat voor jouw gezin

Dierenorganisaties hebben jaarlijks te maken met een aanzienlijk aantal geadopteerde huisdieren die worden teruggebracht, omdat hun nieuwe eigenaars niet van tevoren wisten wat ze allemaal nodig hadden of hier niet meer aan konden voldoen. Dit kan zowel voor de eigenaar als de kitten een traumatische ervaring zijn, dus het is belangrijk dat je een kitten kiest die goed bij jou en je gezin past. Als je niet zeker weet wat voor jou de juiste kat is, vraag dan om advies.

Voor eigenaars die om advies en hulp vragen van familie, vrienden of een dierenarts voordat ze een kitten adopteren, is het waarschijnlijker dat ze hun kitten houden en kunnen genieten van hun speciale band.

Waar kan ik een kitten adopteren?

Dierenopvangtehuizen, asielen en stichtingen zitten vol met lieve gezonde katten en kittens die heel graag een nieuw huis willen vinden. Ga na welke organisaties bij jou in de buurt zitten om zo een kitten te vinden die bij jou past.

Je dierenarts kan je ook doorwijzen naar plaatselijke asielen. Wees je ervan bewust dat sommige asielen eerst een inspectie bij jou thuis willen houden om te controleren of hun kittens naar een goed huis gaan. Als je een raszuivere kitten wilt, vraag dan je dierenarts om een plaatselijke fokker aan te bevelen.

Vergeet ook niet om ons artikel met een lijst voor kittenbenodigdheden te lezen om je voor te bereiden op je nieuwe pluizige huisgenoot. Welk kitten(s) je ook kiest, vergeet niet om van haar te houden en voor haar te zorgen alsof het een familielid is.

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten