Dikkedarmontsteking bij katten Oorzaken, tekenen en behandeling

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Een grijze kat met een witte borstkas rust met gesloten ogen in de armen van haar baasje

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Heb je gemerkt dat je kat zich inspant om haar behoefte te doen? Misschien zie je wat diarree, of bloed of slijm in hun ontlasting? Als dat zo is, kan je kat last hebben van colitis ofwel dikkedarmontsteking. Dit kan voor haar zeer onprettig zijn en omdat er meer oorzaken mogelijk zijn, variërend van mild tot ernstig, is het belangrijk om te proberen het vroeg te herkennen en uit te zoeken wat er aan de hand is.

Oorzaken van dikkedarmontsteking bij katten

Dikkedarmontsteking komt het meest voor bij katten jonger dan vijf jaar, maar kan op elke leeftijd voorkomen. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Dieet-responsieve darminfectie (FRE). FRE is een van de aandoeningen die voorheen Inflammatory Bowel Disease (IBD) werden genoemd. Tegenwoordig wordt, samen met andere aandoeningen zoals steroïde-responsieve enteropathie, de meer algemene term chronische enteropathie (CE) gebruikt. De term CE dient om elke chronische aandoening van het maag-darmkanaal aan te duiden, meestal elke aandoening die langer dan drie weken duurt.
  • Negatieve reacties op voer. Allergieën en intolerantie voor bepaald voer kan dikkedarmontsteking veroorzaken. Dit zal waarschijnlijk doorgaan totdat het ingrediënt dat het veroorzaakt, uit het dieet is verwijderd.
  • Parasieten.
  • Stress. Stressvolle gebeurtenissen, zoals een nieuwe baby of een uitstapje naar het kattenpension, of gewoon samenwonen met andere katten, kunnen dikkedarmontsteking veroorzaken.
  • Tumoren en poliepen in de darm.
  • Infecties.
  • Ingeslikte vreemde voorwerpen.

Tekenen van dikkedarmontsteking

Zoals we al zeiden zijn bloed of slijm in de ontlasting de meest voorkomende tekenen van dikkedarmontsteking. Soms zal er ook diarree optreden, en je merkt misschien dat je kat zich inspant om haar behoefte te doen of langer dan gewoonlijk in de kattenbak zit. Dit komt omdat ze het gevoel heeft dat ze haar behoefte moet doen, zelfs als dat niet zo is. Het is erg belangrijk dat je snel je dierenarts raadpleegt als je ziet dat je kat zich inspant. Dit komt deels omdat dikkedarmontsteking behandeld moet worden, maar ook omdat het inspannen een teken kan zijn van blaasontsteking of een geblokkeerde blaas en dit is een medisch noodgeval.

Eventuele problemen met spijsvertering of ontlasting kunnen lastig te ontdekken zijn als je kat haar behoefte buiten doet. Als dikkedarmontsteking een tijdje doorgaat, (chronische colitis), dan merk je misschien dat je kat gewicht verliest, lusteloos wordt, of haar voer laat staan. Zoals met alles wat onze huisdieren betreft, is het goed om oplettend te blijven. Als je weet wat normaal is, zul je het al gauw merken als er iets mis is.

Dikkedarmontsteking behandelen

Natuurlijk zal, wegens de vele verschillende mogelijke oorzaken, de behandeling van dikkedarmontsteking variëren, afhankelijk van wat het probleem is. Veel gevallen worden binnen een paar dagen beter, vooral als ze zijn veroorzaakt door een brutaal gestolen lekkernij, maar als het langer dan 48 uur aanhoudt of je kat pijn lijkt te hebben, dan is een bezoek aan de dierenarts nodig. Het helpt als je een monster van de ontlasting mee kunt nemen, omdat je dierenarts dit mogelijk wil onderzoeken op tekenen van wormen of infecties.

Behandelingen zijn onder meer:

  • Het voer veranderen. Omdat veel gevallen van dikkedarmontsteking dieet-responsief zijn, wil je dierenarts je kat misschien op een zeer verteerbaar voedsel zetten om de darm snel weer gezond te krijgen. Deze voedingsmiddelen hebben vaak goede bronnen van prebiotica om de bacteriën te voeden die de darmen gezond houden. Je kat hoeft dit voer mogelijk maar voor een beperkte periode te eten, maar je kunt haar dit blijven geven als jij en je dierenarts het op de langere termijn een goede keuze vinden.

     

  • Bij sommige gevallen van dikkedarmontsteking zijn ontstekingsremmers nodig. Steroïden zijn zeer goede ontstekingsremmers en je kunt ze een paar dagen toedienen, of langer als de aandoening chronisch is.

  • Als je dierenarts vermoedt dat je kat een allergie of intolerantie heeft, kan hij een dieetproef aanraden. Dit bestaat meestal uit het geven van voer met gehydrolyseerde eiwitten die geen allergische reactie bij je kat kunnen veroorzaken. Of soms stelt hij een eiwitbron voor die je kat nog niet eerder heeft gehad, zoals eend. Mogelijk moet je kat dit nieuwe voedsel levenslang blijven eten.

  • Er worden misschien antibiotica gegeven als je dierenarts zich zorgen maakt over antibiotica-responsieve enteropathie.

  • Als je kat wormen heeft, zal je dierenarts dit behandelen en je adviseren over voortdurende preventie.

  • Stress komt vrij vaak voor bij katten, vooral als ze bij andere katten wonen of als er veel naburige katten in het gebied zijn. Je dierenarts kan medicijnen toedienen om stress te bestrijden, maar vaak maakt verandering van de thuisomgeving en het gebruik van dingen als feromoonverspreiders in het stopcontact ook een enorm verschil.

  • Chirurgische ingrepen kunnen nodig zijn in geval van tumoren, poliepen en vreemde voorwerpen in de darm.

Dikkedarmontsteking bij katten is meestal geen reden tot bezorgdheid, maar het moet worden onderzocht voor het geval het wordt veroorzaakt door een ernstiger probleem. Je dierenarts ziet je altijd liever in een vroeg stadium dan dat je het risico loopt dat je kat erg ziek wordt, dus vraag gerust om hulp als je je zorgen maakt!

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA