Hoe je je kat kunt laten aankomen

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Het kan moeilijk zijn om te weten of je kat te mager is of niet. Volgens International Cat Care heeft 39 tot 52 procent van de katten in Groot-Brittannië last van overgewicht. Omdat zoveel van de katten die we zien overgewicht hebben, kan een normaal gewicht abnormaal dun lijken voor hun baasjes. Het kan ook moeilijk zijn om te zien of je kat mager is als hij lang haar heeft of een uitgezakte buik.

Hoewel een magere kat niet noodzakelijkerwijs een reden is voor een spoedbezoek aan de dierenarts, is het, als je zoekt op "Hoe krijg ik een kat weer op gewicht", waarschijnlijk tijd voor nader onderzoek.

Is mijn kat te mager?

Weten of je kat te mager is, kan een uitdaging zijn.Grijze, gestreepte cyperse kat liggend op bedGelukkig zijn er twee eenvoudige hulpmiddelen die je kunt gebruiken om te bepalen of je kat te dun of te zwaar is, of precies het juiste gewicht heeft.

 • De lichaamsconditiescore: Dierenartsen gebruiken de lichaamsconditiescore (vergelijkbaar met de body mass index voor mensen) om het gewicht van een huisdier te evalueren. Een tabel met de lichaamsconditiescore kan je helpen bepalen of je kat te mager is. Je kunt online een gids vinden, bij organisaties zoals de PDSA, of bij je dierenarts.
 • De handtest: Je kunt ook je hand als referentie gebruiken om de lichaamsconditie van je kat te bepalen. Voel aan de ribben van je kat (die zich achter de voorpoten bevinden); als ze aanvoelen als de achterkant van je hand, dan is het gewicht precies goed. Als hun ribben eruit zien of aanvoelen als je knokkels, dan heb je een magere kat. Als de ribben aanvoelen als je handpalm, dan hebben ze waarschijnlijk overgewicht. Nog steeds niet zeker? Bekijk deze video van dvm360 waarin de handtest wordt gedemonstreerd.

Oorzaken van gewichtsverlies bij een magere kat

Er zijn twee hoofdoorzaken voor een magere kat: ofwel ze eet niet genoeg, ofwel ze verbruikt meer calorieën dan ze binnenkrijgt. Het kan zijn dat ze niet genoeg eten door stress, gebitsaandoeningen, misselijkheid of een heleboel andere redenen. Katten met bepaalde ziekten kunnen last hebben van gewichtsverlies en dit kan het eerste, en soms het enige uiterlijke teken zijn, dat zich een onderliggende aandoening heeft ontwikkeld. Gewichtsverlies kan ook te wijten zijn aan leeftijdsgebonden veranderingen in lichaamsfunctie en metabolisme, die bij sommige oudere katten, ouder dan 10 jaar, kunnen optreden.

De andere reden waarom een kat te mager kan zijn, is een gebrek aan toegang tot voedsel. Als je een zwerfkat vindt die ondervoed is, kunt je contact opnemen met je plaatselijke asiel of dierenarts om hun mening te vragen over wat je moet doen om de kat weer gezond te krijgen. Zij kunnen je vragen om haar, indien mogelijk, langs te brengen. Geadopteerde zwerfkatten moeten altijd naar de dierenarts worden gebracht om ze te onderzoeken op gezondheidsproblemen.

Gewichtsverlies kan subtiel zijn en langzaam op gang komen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat gewichtsverlies een zeer vroeg teken van nierziekte is en zich drie jaar voordat de diagnose wordt gesteld, kan manifesteren. Vroegtijdig ingrijpen biedt de mogelijkheid om eerder met therapieën te beginnen. Daarom kan een regelmatige controle bij je dierenarts, waarbij ook het lichaamsgewicht wordt gecontroleerd, zeer nuttig zijn bij de vroege opsporing van de ziekte.

Het wordt als een medisch noodgeval beschouwd als je kat (mager of niet) helemaal stopt met eten. Als dat het geval is, moet je je kat meteen naar de dierenarts brengen. Katten die dagenlang niet eten, kunnen een levensbedreigende aandoening ontwikkelen die leverlipidose wordt genoemd, ook wel bekend als leververvetting.

Hoe je een kat in gewicht in laat toenemen

Langharige grijs-witte kat eet uit een kattenvoerbakAls je denkt dat je kat moet aankomen, moet je haar eerst naar de dierenarts brengen, zodat onderliggende medische aandoeningen kunnen worden uitgesloten. Als er geen gezondheidsproblemen worden gevonden, kunnen de onderstaande tips helpen om je kat weer in goede gezondheid te krijgen en aan te laten komen.

 • Gezonde (maar magere) katten hebben misschien gewoon meer maaltijden per dag en/of vrije toegang tot droogvoer nodig om aan te komen. Katten geven er de voorkeur aan om gedurende de dag te "grazen" of kleine maaltijden te eten, dus het kan een verschil maken als er de hele dag voer beschikbaar is. Raadpleeg je dierenarts om te zien of dit een goede optie is voor je kat. Voer met vrije keuze kan leiden tot zwaarlijvigheid en wordt alleen in bepaalde omstandigheden aanbevolen.
 • Als je meer dan één kat hebt, kan het zijn dat de ene het voedsel bewaakt, waardoor de andere zijn portie niet kan eten. Zorg ervoor dat alle katten de hele dag door toegang hebben tot voedsel in een veilige, niet-bedreigende omgeving.
 • Als je kat nerveus is, zorg er dan voor dat de etensbak niet in de buurt staat van een voorwerp dat hem angst aanjaagt, zoals een radiator, een luidruchtige buis of een blaffende hond.
 • Als je je kat droogvoer geeft, bied hem dan ook blikvoer aan (of omgekeerd).
 • Als je de neiging hebt het voer aan te kleden met toppings en je kat tijdens het eten te vertroetelen, probeer dan op een rustige plaats eenvoudige maaltijden rechtstreeks uit de zak of het blik te geven, zonder al te veel poespas.
 • Voor katten die echt kieskeurig zijn, kun je verschillende smaken en consistenties van zowel droog- als natvoer proberen - sommige katten geven de voorkeur aan kippenpaté, andere aan een zalmstoofpotje - maar zorg ervoor dat je hun voer goed afwisselt om verstoring van de spijsvertering te voorkomen.
 • Verwarm hun eten een paar seconden in de magnetron om de aroma te versterken. Gebruik hiervoor een magnetronbestendig bakje en controleer de temperatuur vóór het voeden.
 • Versnipper een heel klein beetje gebraden kip in hun voer; de meeste katten zijn dol op de geur en smaak van gebraden kip. Zorg ervoor dat je alleen wit vlees zonder vel voert. Onthoud dat de dagelijkse maaltijd van je kat voornamelijk uit een goed uitgebalanceerd kattenvoer moet bestaan.
 • Probeer een heel klein beetje van het vocht van tonijn uit blik of ongezouten kippenbouillon aan het voer van je kat toe te voegen.

Sommige katten hebben gewoon voer met meer calorieën nodig en kunnen baat hebben bij een calorierijk dieetvoer. Oudere katten die moeite hebben om op gewicht te blijven, kunnen baat hebben bij een licht verteerbare voeding die rijk is aan antioxidanten, omega-3- en -6-vetzuren en prebiotica. Als bij je kat een gezondheidsprobleem is vastgesteld, kan je dierenarts je een dieetvoeding aanbevelen die speciaal voor je huisdier is ontwikkeld.

Raadpleeg altijd je dierenarts voordat je het voer van je kat verandert of voedingssupplementen geeft.

Als je denkt dat je kat te mager is, is een consult bij de dierenarts altijd de beste oplossing. Hij / zij kan je helpen strategieën te bedenken om je kat meer te laten eten en kan vaststellen of er ernstige problemen zijn die aan het gewichtsverlies ten grondslag liggen. Hopelijk, met een beetje geduld en de inbreng van de dierenarts, heb je je pluizenbol in een mum van tijd weer op een gezond gewicht.

Over de auteur

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten is in 2002 afgestudeerd aan de UC Davis School of Veterinary Medicine. Dr. Wooten is lid van de American Society of Veterinary Journalists en verdeelt haar werkzaamheden tussen een praktijk voor kleine gezelschapsdieren in Greeley, Colorado (VS), het spreken over bijbehorende problemen, leiderschap en klantcommunicatie, en schrijven. Ze houdt van kamperen met haar gezin, skiën, duiken en neemt graag deel aan triatlons.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Gerelateerde artikelen

 • Waarom je kat gewicht verliest

  Als je kat plotseling gewicht verliest, kan dat een teken zijn van een onderliggend probleem. Bezoek Hill's om erachter te komen wat je kan doen.
 • Hoeveel hoort je kat te wegen? Een gezond gewicht voor katten

  A grey cat lays on its back in a play pose, with both arms stretched outward reaching for something or someone just out of reach Het gewicht van je kat is een belangrijke indicator van haar algehele gezondheid. Als je haar gewicht onder controle houdt, helpt dat haar om gezond te blijven. Ontdek meer met Hill's.
 • Hoe weeg je je kat thuis?

  A grey cat with a dark face lays across the back of a sofa with front paws dangled over the back. The cat looks with eyes and ears directly at the camera Ontdek de eenvoudige stappen die je moet nemen om je kat thuis te wegen, zodat je haar gewicht in de gaten kan houden. Bezoek Hill's voor meer deskundig advies en tips.
 • Is chocolade slecht voor katten?

  Chocola is bekend als giftig voor honden, maar het kan ook giftig zijn voor katten. Leer waarom chocolade slecht is voor katten & wat je moet doen als je kat het gegeten heeft.

Gerelateerde producten