Een springende kat? Hoe je haar poten op de grond houdt

Gepubliceerd door Kara Murphy
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

 

In de wereld van je kat is niets te gek: ze kruipt in dozen, onder bedden en bovenop je toetsenbord. Het hoort er allemaal bij voor een kat die wil spelen, rusten, verstoppen of gewoon nieuwsgierig is. Dat kattenprivilege strekt zich in hun ogen uit tot je werkbladen, de bovenste planken van je boekenkast en zelfs de bovenkant van de koelkast. De springvaardigheden van katten zijn immers uitstekend.

Katten kunnen gemakkelijk een hoogte van zes keer hun eigen hoogte springen. Een studie in het Journal of Experimental Biology meldt dat katten superieure springers zijn, door de lengte van hun ledematen en de spiermassa van hun achterpoten. Katten beginnen een sprong in een zeer diepe hurk en tillen dan hun voorpoten op voor "een explosieve strekking" van hun achterpoten.

Hoewel het springvermogen van een kat indrukwekkend is, kan het ook vervelend zijn om katten te hebben die regelmatig naar plekken in je huis springen waar je liever nooit katten zou zien (en gevaarlijk, aangezien Blue Cross opmerkt dat, in tegenstelling tot de populaire mythe, katten niet altijd op hun pootjes landen).

Hoe kunnen eigenaren hun katten weghouden van meubels, planken, werkbladen en andere plaatsen in huis die verboden terrein zijn?

Ruim planken opKatten zijn van nature nieuwsgierig. Een pen, een set sleutels of een breekbaar prulletje kan hun aandacht trekken en hen verleiden om op te springen en het "speeltje" te onderzoeken dat voor hen is achtergelaten. Door planken vrij te houden van rommel, kun je de interesse van je kat verminderen om plaatsen te verkennen waar je niet wilt dat ze komt. Dit kan ook voor jou voordelig zijn, want katten staan erom bekend dat ze dingen van planken stoten en helaas zijn ze niet goed in het hanteren van een stoffer en blik om de rommel daarna zelf op te ruimen.Een jonge oranjerode cyperse kat bovenop een keukenkastje.

Houd voedsel van keukenwerkbladen

De reukzin van een kat is veel beter dan die van jou, dus als katten iets lekkers ruiken, zullen ze waarschijnlijk opspringen en proberen stiekem een hapje te nemen. Dat kan gevaarlijk voor ze zijn, afhankelijk van wat het voedsel is. Door oppervlakken vrij te houden van voedsel en kruimels, voorkom je dat je kat een beloning krijgt door op het aanrecht te springen. Als je merkt dat je kat heel nieuwsgierig is naar wat je aan het klaarmaken bent - en niet van het werkblad af wil blijven terwijl je het klaarmaakt - sluit je kat dan gewoon op in een andere kamer tot de keuken schoon is.

Sluit de jaloezieën

Katten springen graag op vensterbanken om van het uitzicht te genieten. Als er een vensterbank is die je niet wilt dat je kat gebruikt, sluit dan gewoon de jaloezieën om het uitzicht weg te halen. Maar zorg ervoor dat je je kat ten minste één plekje geeft om naar buiten te kijken, want katten kijken graag naar de wereld die voorbijgaat.

Geef ze een alternatief

Een kattentoren geeft je lieve huisdier een plek om te springen, te bewegen en te verkennen. Houd het interessant door de speeltjes steeds om te wisselen en geef ze dozen om zich in te verstoppen en verfrommelde stukjes papier om mee te spelen. Gebruik je fantasie! Krabpalen zijn ook een uitstekende manier om je kat naar hartenlust te laten springen en klimmen. Zorg ervoor dat het exemplaar dat je kiest stevig is en niet wiebelt of omvalt als je kat zich bezighoudt met energieke acrobatiek. Het is belangrijk om op te merken dat je het vermogen van je kat om te springen, niet volledig moet elimineren. Het is aangeboren gedrag, dat ze heeft geërfd van haar leven als wilde kat, waar ze in bomen klom om aan roofdieren te ontsnappen en haar prooi van bovenaf besloop alvorens toe te slaan. Door een plek te bieden om te bewegen en te springen, houd je je kat ook weg van andere hoge plaatsen waar zij misschien niet welkom is.

Gebruik dubbelzijdige tape

Katten hebben een hekel aan dubbelzijdig plakband aan hun poten, dus het kan een goed afschrikmiddel zijn voor een kat die blijft springen naar een plaats waar je niet wilt dat ze komt.

Begrijp hun springgedrag

Het is waar dat springen is geprogrammeerd in het DNA van je kat. Ze hebben de neiging om hoog te zitten, waar ze veilig zijn, maar het is ook goed om als eigenaar te begrijpen dat ze zich voor iedereen verborgen willen houden. Als je merkt dat je kat vaker hoog springt of terugdeinst op moeilijk bereikbare plaatsen zoals kasten, kan dat komen doordat zij gestrest is of zich niet op haar best voelt. Hoewel katten roofdieren zijn, maken hun kleine afmetingen hen ook tot prooien. Katten die ziek of gewond zijn, zullen tekenen van ziekte maskeren of zich zelfs verstoppen, om buiten het bereik van roofdieren te blijven. Ze kunnen ook proberen te ontsnappen aan een ander soort gevaar als ze bang zijn. Het is nuttig te begrijpen waar je kat bang voor is, zodat je de omgeving kunt beheren en het voor haar veiliger kan maken om weer haar normale gedrag te vertonen.

Katten zijn van nature springers, dus je moet het gedrag niet helemaal ontmoedigen. Maar met een beetje training, kun je je kat leren waar ze niet moet springen.

Over de auteur

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy werkt als freelance tekstschrijver vanuit haar thuisbasis in Erie, Pennsylvania (VS). Ze heeft een kat genaamd Olive.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten