Naar het strand met een puppy

$authorText
MIN READ

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Ben je van plan je puppy voor het eerst mee te nemen naar het strand? Nu het weer warmer wordt, heb je waarschijnlijk veel zin om met je puppy op stap te gaan, maar weet je misschien niet precies wat je kunt verwachten. Misschien heb je wel van hondenstranden gehoord, maar weet je welke regels daar gelden? 

En als je overweegt om naar een hondenstrand te gaan, kan dat nog meer vragen oproepen. Bijvoorbeeld: waar vind je een strand waar honden mogen komen? Wat moet je meenemen? Deze handige checklist helpt je om jullie dagje strand goed voor te bereiden.

Goed voorbereid op stap

German Shepherd running through shallow waves at the beachZoek in Google op 'hondenstrand' en je hebt zo een overzicht waar je deze kan vinden. De websites bieden je handige informatie, bijvoorbeeld over de regels die er op het strand gelden. Zo kan het de bedoeling zijn dat je je hond aangelijnd houdt of zijn sommige delen van het strand verboden terrein voor honden. Als je een voorkeur hebt voor een bepaald strand, kun je voordat je op pad gaat online opzoeken welke regels er gelden. 

Als je het fijn vindt om je hond los te laten lopen, kun je het beste op zoek gaan naar een strand waar honden van de lijn mogen. De reis er naartoe kan langer zijn dan verwacht. Houd rekening met een langere reistijd - calculeer in dat je onderweg even moet stoppen omdat je hond zijn behoefte moet doen en even de pootjes wil strekken. Als het strand verder van huis ligt, is het verstandig om de contactgegevens van een dierenkliniek in de buurt van je bestemming op te zoeken (voor het geval je maatje zich in de nesten werkt).


Wat je mee moet nemen

Als je naar het strand gaat, neem je meestal heel wat meer mee dan alleen badkleding. Dat is voor een hond niet anders. De volgende spullen zijn handig om bij je te hebben om ervoor te zorgen dat jouw maatje veilig de dag doorkomt en je ontspannen kunt genieten van jullie uitstapje:

 • Fles water
 • Een waterbak
 • En parasol of zonnescherm
 • Een hondenmand of -deken die geschikt is voor buitengebruik
 • Een ren waar een kleine hond niet uit kan klimmen
 • Voldoende handdoeken
 • Zonnebrandcrème voor honden
 • Een hondenreddingsvest met een handvat
 • Poepzakjes
 • Voer en snoepjes
 • Hondenspeeltjes die drijven en waterbestendig zijn
 • Hondenschoenen om de pootjes te beschermen tegen het hete zand
 • Doggles (hondenduikbril) om de ogen te beschermen tegen zon en zout
 • Een eerstehulppakket voor honden
 • Een waterbestendige GPS-tracker die je aan de halsband kunt bevestigen

Veiligheid op het strand

Dog walking on the beach at sunset with owner in tow.Zelfs als dit je eerste hond is, weet je waarschijnlijk wel dat honden zich nogal eens in de nesten kunnen werken. Volg deze tips om te voorkomen dat je hond ziek wordt of zich bezeert:

 • Controleer voordat je je hond loslaat op het strand of er afval of scherpe voorwerpen rondslingeren, zoals glasscherven, blikjes of schelpen waar je hond zich aan kan bezeren.
 • Laat je hond geen zeewater drinken. Geef je hond voldoende water te drinken als je ziet dat hij het warm heeft of dorstig is. 
 • Bescherm hem tegen oververhitting, want dit kan leiden tot hitte-uitputting of zonnesteek. Leg je hond op een hondenmand of deken in de schaduw en laat hem water drinken als hij hijgt of moe lijkt. Houd je hond goed in de gaten en als je vindt dat hij lusteloos of gedesoriënteerd is - of als hij blijft hijgen — neem dan onmiddellijk contact op met een spoedkliniek voor huisdieren. Let bij honden met een platte neus of een dikke vacht, zoals buldogs en husky's, extra op of ze het niet te warm krijgen. 
 • Schoentjes zorgen ervoor dat de pootjes niet verbranden door het warme zand, en een donkere duikbril beschermt de ogen van je hond tegen zonneschade. 
 • Smeer de neus, oren en lichaamsdelen waar de vacht dunner is in met zonnebrandcrème voor honden. De hondenhuid is even gevoelig voor huidkanker en zonnebrand als die van ons. Laat lichtgekleurde honden niet te lang in de zon. Hun vacht beschermt ze onvoldoende. 
 • Trek ze een zwemvest aan als ze gaan zwemmen of waterspelletjes doen. Zelfs honden die uitstekend kunnen zwemmen, worden moe en kunnen daardoor in de problemen komen. Een zwemvest met een handgreep op de rug maakt het gemakkelijker om ze zo nodig het strand op te trekken. 
 • Zorg ervoor dat je hond altijd een penning met jouw contactgegevens aan zijn halsband heeft voor het geval jullie elkaar kwijtraken. Je zou ook een waterbestendige GPS-tracker aan de halsband kunnen bevestigen. Dit is vooral belangrijk als honden een kijkje willen nemen bij andere dieren zoals zeemeeuwen of andere hondjes op het strand. Als je hond nog een pup is en je hem nog aan het opvoeden bent, houd hem dan aan de lijn om te voorkomen dat hij wegloopt. Het is misschien een goed idee om het uitje naar het strand uit te stellen tot je pup oud en wijs genoeg is zodat jullie allebei volop kunnen genieten van een dagje op het hondenstrand.

Neem vlak voordat je naar huis gaat een moment de tijd om het zoute water uit de vacht van je hond te spoelen. Zo voorkom je dat hij jeuk krijgt of zich gaat likken en daardoor te veel zout binnenkrijgt. Op de meeste stranden vind je buitendouches of openbare douchegelegenheden, maar zog dat je je medestrandgangers geen overlast bezorgt. 

Zo lijkt het of een dagje naar het strand met je trouwe viervoeter nogal wat voeten (pootjes) in de aarde heeft. Maar je wilt als zorgzame hondeneigenaar natuurlijk niets liever dan je puppy een onvergetelijk fijne eerste stranddag bezorgen. Als je eenmaal weet hoe het werkt, ben je ook klaar voor toekomstige tripjes, wat betekent dat je in de zomer spontaan een dagje naar het strand kan gaan met je hond.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus is a pet parent, pet blogger and novelist from Tulsa, Oklahoma, where she usually writes under the supervision of a lapful of furbabies.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten