Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Het is een levendige, leuke hond die een ferme hand nodig heeft tijdens de training.

 

De West Highland White Terriër in een notendop
The West Highland White Terrier Dog Breed

De Scottish Terriër, Cairnterriër en West Highland White Terriër komen voort uit hetzelfde geslacht, waaruit verschillende liefhebbers diverse kleuren hebben geselecteerd.

Eigenschappen:

opstaande oren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: zeer energiek
Levensduur: 12-14
Neiging tot kwijlen: laag Neiging tot snurken: laag
Neiging tot blaffen: hoog
Neiging tot graven: hoog Sociale/aandachtsbehoeften: hoog

Fokdoel:

jachthond (vos, das, ongedierte)

Vacht:

Lengte: kort
Eigenschappen: dubbellaagse, harde vacht, steil 
Kleuren: wit
Totale behoefte aan verzorging: hoog

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

De 'Westie' is een van de terriërs met korte pootjes, is 25 tot 28 cm hoog en weegt 6-9 kg.

Het zijn kleine, gedrongen honden, maar ze zijn best snel en wendbaar.

West Highland White Terriërs zijn onmiddellijk te herkennen aan hun dichtbehaarde, spierwitte vacht. Het is een nogal korte vacht, maar hij is stevig genoeg om door bramenstruiken heen te gaan en ruw genoeg om vuil snel af te stoten. De vacht moet getrimd worden of met de hand geplukt om de dode ondervacht te verwijderen. De witte kleur hielp hun baasjes om ze in het landschap te onderscheiden van de prooi waarop ze jagen. Ondanks de witte kleur van de vacht, zijn deze honden geen albino's. Ze horen donker pigment rond de ogen, mond en neus te hebben.

De oren staan rechtop en de staart is gemiddeld van lengte en stevig. De stevige staart wordt gebruikt om de honden weer uit tunnels en holen omhoog te tillen als ze hun prooi daarin hebben gevolgd.

Persoonlijkheid:

Westies zijn typische terriërs. Ze zijn slim, onafhankelijk en een beetje koppig. Het zijn duidelijk taaie, vastbesloten hondjes, want ze vinden het geen enkel probleem om onder de grond te kruipen om achter een vos of das aan te gaan. Hierdoor kan het nog een hele kluif worden om ze te trainen. Er is veel geduld en vastberadenheid voor nodig. Het zijn levendige en leuke honden, maar ze zien niet altijd het nut van menselijk ingrijpen.

Zoals eerder vermeld kunnen Westies, door hun terriërtemperament, niet altijd goed opschieten met andere honden waarmee ze niet zijn opgegroeid. Ook kunnen ze gevaarlijk zijn in de buurt van kleine huisdieren, zoals konijnen. Door hun jachtbloed hebben ze de neiging om veel te blaffen en echte kuilengravers te worden.

Verzorging:

Terriërs zijn over het algemeen makkelijke te houden honden, gefokt om te overleven op restjes en dankzij hun eigen jachtvaardigheden. Te veel verwennerij met calorierijke tussendoortjes kan leiden tot een veel te zware hond. Dit zijn sterke hondjes, die tot ver in hun tienerjaren kunnen leven.

Alle Westies dienen al op jonge leeftijd constant gesocialiseerd te worden, vooral naar andere honden en huisdieren toe. Deze honden voelen zich nog nauw verbonden met hun jachtinstinct en kunnen het beste veel beweging krijgen. Als ze alleen worden gelaten, graven ze waarschijnlijk onder luid geblaf uw erf uit. Westies zijn alert en zullen gaan blaffen wanneer ze het idee hebben dat ze hun huis en gezin moeten verdedigen.

Bij terriërs moet over het algemeen zo snel mogelijk met de training worden begonnen, met creatieve en positieve methodes, ondersteund door een ferme hand. West Highland White Terriërs doen het goed bij vele hondensporten, o.a. gehoorzaamheid, wendbaarheid en hondenhindernisbanen. Ze beleven veel plezier aan menselijk gezelschap. JeU dient ze ook te laten omgaan met kinderen en er op te staan dat ze optillen en vachtverzorging ook accepteren. De verzorging kan zo eenvoudig zijn als de hond een paar keer per jaar te laten trimmen of zo tijdrovend als het handmatig plukken van de vacht van een showhond.

Geschiedenis:

De West Highland White Terriër heeft een verscheidenheid aan namen, afhankelijk van de plaats van herkomst op de Britse eilanden. De taaie, kleine, witte hondjes waren al bekend en geliefd in de tijd van Koning James I, aan het begin van de 17e eeuw, en werden toen de honden van Argyleshire genoemd. Het rastype was in 1800 door Kolonel Malcom van Poltalloch bepaald. De West Highland White Terriër werd zelfs een tijdje de Poltalloch genoemd, en vervolgens de Roseneath Terrier, vernoemd naar de boerderij van Kolonel Pollatoch.

Het lijkt erop dat de Scottish Terriër, Cairnterriër en West Highland White Terriër allemaal voortkomen uit hetzelfde geslacht, waaruit verschillende liefhebbers diverse kleuren hebben geselecteerd. De witte honden vielen goed op in het landschap en dit werkte in hun voordeel.

Net als alle andere terriërrassen, werd de West Highland gefokt als ongediertejager. Alles van ratten tot vossen was voor de Westie en dat geldt tot op de dag van vandaag. Hoewel de meeste Westies genieten van hun favoriete status als huisdier, wedijveren ze nog steeds in hondenhindernisbanen en vele vangen nog steeds mollen en muizen in hun achtertuin. 

Gerelateerde artikelen

 • Sint-Bernard

  Dogs running De Sint Bernard staat bekend om zijn indrukwekkende omvang. Ze zijn grote, sterke en gespierde honden. Het uiterlijk staat in contrast met het karakter, want Sint Bernard honden zijn liefdevol, zachtaardig en tolerant.
 • Fox Terriër (Draadhaar)

  De Fox Terriër heeft tomeloze energie. Deze terriër wil graag plezieren en wordt graag betrokken bij actieve spelletjes. Dit ras reageert goed op training.
 • Basset Hound

  Dogs running De Basset Hound is een vriendelijke en makkelijke hond. Ze kunnen over het algemeen goed met andere honden en huisdieren opschieten.
 • Maltezer

  Dogs running De Maltezer is een kleine hond, die bekend staat als vriendelijk, aanhankelijk, intelligent, volgzaam en vertrouwend. Hij is een goede gezinshond.
 • Engelse Springer Spaniël

  Dogs running De Engelse Springer Spaniël is een sterke, energieke en tamelijk intelligente hond die extravert en vriendelijk is. Veel beweging is goed voor dit ras.
 • Duitse Staande Hond (Draadhaar)

  Dogs running De Duitse Staande Hond (Draadhaar) heeft dagelijks intensieve beweging nodig en is niet geschikt om in een appartement of klein huis te wonen. De hond wordt beschouwd als gelijkmoedig en loyaal naar zijn gezin toe en hij kan goed met kinderen opschieten.