Een poezelige vacht voor uw kitten

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Van een gezonde kitten tot een tevreden kat

Elke nieuwe kitteneigenaar wil dat zijn schattige nieuwe huisdier uitgroeit tot een gezonde, tevreden kat. Daarom is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat uw kitten goed gezond blijft. Het juiste voer en het voltooien van de eerste inentingsronde zijn bijvoorbeeld essentieel voor de gezondheid van uw kitten. Maar laat uw kitten in het eerste jaar ook regelmatig controleren door uw dierenarts. U weet dan zeker dat uw kitten opgroeit en zich ontwikkelt tot een gezonde volwassen kat.

Een poezelige vacht en een gezonde huid

Het juiste voer, regelmatige verzorging en een schone, comfortabele omgeving zouden de vacht en huid van uw kitten in goede conditie moeten houden. Maar helaas kunnen kittens (net als volwassen katten) huidproblemen hebben. Hun vacht kan dof worden, ze kunnen last krijgen van haaruitval en hun huid kan rood worden, geïrriteerd raken en pijn doen. De oorzaak hiervan kan variëren: gevoeligheid voor bepaald voer, insectenbeten, allergieën, mijt, parasieten of zelfs te veel kammen en borstelen.

Vlooien

Sommige kittens ontwikkelen een allergie voor vlooienspeeksel. Dit wordt wel "overgevoeligheid voor vlooienbeten" of "vlooienallergie" genoemd. Als uw kitten hieraan lijdt, krijgt ze geïrriteerde, korstige plekken op haar huid. Een enkele vlooienbeet kan een aandoening veroorzaken die bekend staat onder de naam "miliaire dermatitis". Deze aandoening heeft dezelfde onaangename symptomen. Als u één van deze symptomen opmerkt bij uw kitten, moet u onmiddellijk contact op nemen met uw dierenarts. Uw kitten krijgt dan iets voorgeschreven om de irritatie te verminderen en, nog belangrijker, iets om de vlooien te bestrijden.

Ringworm

Ringworm is geen parasiet. Het is de naam die is gegeven aan een schimmelinfectie die ronde kale plekken bij katten veroorzaakt. Ringworm kan van kat op kat worden overgedragen, maar ook van katten op mensen. Het is niet gemakkelijk te herkennen, dus als u een vermoeden hebt dat uw kitten een vacht- of huidprobleem heeft, kunt u het beste uw dierenarts raadplegen.

De oren van uw kitten

Als u uw kitten regelmatig en voorzichtig bekijkt, en dan vooral haar oren, kunt u deze probleemloos controleren zonder dat ze in paniek raakt. En als uw kitten ergens last van heeft, kunt u dit snel constateren. In eerste instantie zal ze haar oor laag houden en waarschijnlijk ook veel met haar kop schudden. Als u een grijze of donkerbruine droge of wasachtige substantie ziet, is dit zonder enige twijfel een teken van mijt. Gelukkig kan dit heel gemakkelijk worden behandeld door uw dierenarts.

De ogen van uw kitten

Zoals u zou verwachten moeten de ogen van uw kitten helder zijn en glanzen, en geen afscheiding vertonen. Afscheiding in de ogen van uw kitten kan het gevolg zijn van een infectie. Verwijder de afscheiding in de ogen van uw kitten regelmatig met behulp van een oplossing van warm water en zout (ongeveer één afgestreken theelepel zout op een halve liter). Omdat de infectie vele oorzaken kan hebben, kunt u uw kitten het beste even door uw dierenarts laten bekijken.

Katsjoe!!

Niezen kan ook een teken zijn van een aandoening van de bovenste luchtwegen, vaak 'niesziekte' genoemd. Als uw kat dus erg vaak niest, kunt u het beste uw dierenarts raadplegen.

Vergeet niet dat niezen ook kan worden veroorzaakt door het inademen van stuifmeel, een grasspriet of graszaad, stof, schoonmaakmiddelen of sigarettenrook.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten