Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Hoewel je misschien geen vloeiend 'hondentaal' spreekt, is het wel aan te raden om te leren hoe je hondengedrag moet interpreteren. Plotselinge veranderingen in gedrag kunnen bijvoorbeeld een aanwijzing zijn dat er iets mis is. Praat met je dierenarts wanneer je twijfelt over het gedrag van jouw hond. Zij kunnen je doorverwijzen naar een gekwalificeerde gedragsdeskundige of trainer, als dat nodig is.
1. Knabbelen of bijten
Puppy's verkennen de wereld met hun mond (net als mensenbaby's die het niet kunnen laten om elk nieuw ding in hun mond te stoppen) en bij deze ontdekkingstocht laten ze ook mensen niet met rust. Voordat ze hun nest verlaten bijten ze spelenderwijs, wat cruciaal is om te leren bijten, maar ook om te leren dat het gebruik van hun mond een geschikte manier is om met anderen om te gaan.
Omdat hun tandjes net kleine naalden zijn, reageren we hier vaak onmiddellijk op, en jouw kleine pup vindt dit een leuk spelletje! Ze leren ook dat het een zeer effectieve manier is om je aandacht te krijgen.
Puppy's bijten en kauwen ook op dingen als ze tandjes krijgen, omdat dit hun jeukende en ontstoken tandvlees verlicht.
Als jouw pup regelmatig bijt, is het belangrijk dit aan te pakken voordat het zich ontwikkelt tot problematischer hondengedrag in de toekomst.
2. In het rond draaien of hun staart najagen
Als puppy's opgroeien, kunnen ze hun staart ontdekken en er achteraan gaan of er naar bijten. Aangezien dit er grappig uitziet ga je lachen, wat het gedrag onbedoeld versterkt. Hierdoor zal je pup dit gedrag eerder laten zien, vooral wanneer ze je aandacht proberen te krijgen.
Sommige honden kunnen echter dwangmatig gaan ronddraaien of achter hun staart aanzitten, vooral in situaties waarin ze zich angstig of gefrustreerd voelen. Dit is een ernstig gedragsprobleem dat de aandacht van een dierenarts vereist en dat helaas vaker voorkomt bij sommige hondenrassen, zoals Bull terriërs.
3. Graven
Honden graven in de grond om vele redenen: om dieren zoals mollen en insecten te vinden, om een koele plek te maken om te liggen, om iets belangrijks voor hen te verbergen, of om aan een omheining te ontsnappen (op zoek naar plezier of omdat ze zich in hun eentje angstig voelen). Maar sommige honden "graven" ook binnen. Heb je ooit gemerkt dat je hond aan de dekens of bank krabt om de perfecte plek te vinden om te gaan liggen? Dit gedrag komt het meest voor 's nachts en tijdens dutjes, en het is volkomen normaal, net zoals je je kussen opschudt of je dekbed uitschudt voordat je in bed stapt.
Als het graven van je hond een probleem is, neem dan contact op met een gekwalificeerde trainer om dit probleem aan te pakken.
4. Poep eten
Honden eten uitwerpselen om vele redenen:
- Nieuwsgierigheid - nieuwe dingen onderzoeken
- De omgeving verkennen - denk eraan, honden verkennen de wereld met hun mond
- Verveling - vooral jonge puppy's zijn continue met de wereld om hen heen bezig
- Honger - Honden zijn van nature aaseters en hoewel uitwerpselen van vogels en katten voor ons misschien heel smerig lijken, bevatten ze voor honden een aantal voedingsstoffen
- Angst - wanneer zij de aanwezigheid van uitwerpselen associëren met gestraft worden en proberen het ´bewijs te verbergen´.
Poep eten kan ook veroorzaakt worden door een tekort aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat je je hond uitgebalanceerd voedsel geeft, en neem contact op met je dierenarts, vooral als je hond ook gewicht verliest.
5. Hijgen
Honden hebben heel weinig zweetklieren (vooral in hun poten), ze verliezen hun warmte voornamelijk door hijgen. Hijgen verdrijft lichaamswarmte uit hun mond door verdampingskoeling.
Het is echter belangrijk om op het hijgen te letten, want dit kan ook een teken zijn van pijn, stress, angst of andere gezondheidsproblemen. Als je merkt dat je hond hijgt terwijl het niet bijzonder warm is, dan is het goed om hier op te letten en advies te vragen aan een dierenarts.
6. Op voeten of tussen benen zitten
Dit wordt vaak aangezien voor bezitterig gedrag, maar is eerder een teken van angst of stress. Je hond probeert zich veilig te voelen door dichtbij te blijven. Sommige trainers moedigen ouders van gezelschapsdieren aan om het commando "midden" te leren, waarbij je hond tussen je benen gaat zitten of liggen, juist om deze reden.
7. Hun achterwerk over de grond slepen
Dit gedrag heet scharrelen en hoewel het misschien grappig lijkt, is het altijd een teken dat de anus van je hond ergens door geïrriteerd is. Het is mogelijk dat de anaalzakjes van je hond vol zitten en uitgeduwd moeten worden, of dat de huid rond de anus jeukt. Als de anaalzakjes van je hond te snel vollopen of niet normaal leeg worden gedrukt wanneer hij poept, bespreek dan dieetveranderingen met je dierenarts. Je hond heeft misschien meer vezels in zijn voeding nodig, of een speciaal dieet om allergieën te verminderen.
Andere dingen die het gebied kunnen irriteren zijn ingeslikte materialen zoals gras of haren die vast zijn komen te zitten in de anus.
8. In huis plassen
Als je hond zindelijk is, kan het als een verrassing komen als je hem in je huis ziet plassen. Veranderingen in het gedrag van een hond hebben altijd een onderliggende reden, ook al is die voor ons niet duidelijk. Wanneer een hond plotseling begint te plassen in huis moeten ze naar de dierenarts, omdat hun gedrag te wijten kan zijn aan een gezondheidsprobleem zoals een urineweginfectie of een endocriene stoornis. Angst en cognitieve stoornis kunnen ook redenen zijn waarom zindelijk gemaakte honden binnen plassen.
Als je hond nooit volledig zindelijk is geweest, is dit natuurlijk iets dat moet worden aangepakt met een gekwalificeerde gedragsdeskundige.
9. Gapen
Hoewel je misschien denkt dat jouw hond slaap nodig heeft, is een hond die gaapt niet altijd een teken dat je hond moe is. Gapen kan een teken zijn van angst, vrees of stress. Als je hond meer gaapt bij een nieuwe persoon of situatie, overweeg dan manieren om hem te helpen zich meer ontspannen te voelen met traktaties, speelgoed of een veilige ruimte zoals een bench.
Het herkennen en correct interpreteren van de vele soorten gedrag die honden vertonen, kan ons helpen onze hond beter te begrijpen. Dit verbetert niet alleen de band tussen ons, maar zo kunnen we ze ook eenvoudiger hulp bieden die ze nodig hebben.