Het verzorgen van uw kat

Published by
Leestijd is minuten

Katten zijn zeer schone dieren, maar zelfs de meest schone kat zal profiteren van een beetje hulp bij hun verzorging, vooral als ze lang haar hebben. Daarnaast is het verzorgen van uw kat een uitstekende manier om een band met elkaar op te bouwen.

Het is een goed idee om uw kat al vanaf jongs af aan te laten wennen aan het borstelen en kammen. Dit zal vervelende knopen helpen voorkomen en dode haren verwijderen. Doe dit regelmatig en het zal niet alleen de vacht van uw kat gezond en schoon houden, het zal ook helpen om de vorming van haarballen te voorkomen.

Uw kat verzorgen is een uitstekende manier om een band met uw kat op te bouwen en het zal u ook de mogelijkheid geven om te controleren op onregelmatigheden, zoals vlooien.

Hoe vaak? Wanneer uw kat langharig is, moet u haar één keer per dag kammen, of tenminste een paar keer per week. Kortharige katten hoeven maar eenmaal per week geborsteld te worden.

Wat u nodig zult hebben

Er zijn speciaal ontworpen wasinstrumenten voor langharige katten, maar u heeft op zijn minst een goede kam en borstel nodig. Wanneer uw kat kortharig is, is een rubberen borstel alles wat u nodig heeft.

Borstelen

Als de vacht van uw kat niet te verwilderd is, borstel haar pels dan goed. De meeste katten houden ervan om geborsteld te worden, maar als de uwe het niet lijkt te willen, laat haar dan gaan en probeer het later opnieuw.  

De vacht van langharige katten kan soms dof worden. Als u stukken geknoopt haar in de vacht van uw kat opmerkt, dan zal u tijd moeten vrijmaken om deze zorgvuldig en geduldig te borstelen. Het vasthouden van de vacht onder de knot terwijl u borstelt zal voorkomen dat er haren uit worden getrokken. Als de vacht van uw kat echt onbehandelbaar is, kunt u overwegen om uw kat te laten verzorgen door een professional.  

Baddertijd

Kortharige katten hoeven niet in bad gedaan te worden, tenzij ze erg vuil zijn of een allergie hebben. Maar voor de langharige rassen zal zo nu en dan een bad helpen om haar vacht in goede conditie te houden en de opbouw van vet te voorkomen. Uw dierenarts zal u graag adviseren over hoe u uw kat kunt wassen en zal u daarnaast een speciale kattenshampoo aanbevelen.  

Wees voorbereid

De meeste katten houden er niet van om nat te worden, maar als u de shampoo en handdoek bij de hand houdt, zal de baddertijd sneller en gemakkelijker gaan. Vraag iemand om u te helpen, om zo de dingen nog eenvoudiger te maken - de één houdt de kat vast, terwijl de ander het wassen voor zijn of haar rekening neemt.  

Borstel allereerst grondig de vacht van uw kat om zo van de knopen af te raken. Dit zal het krimpen van de knopen in het water voorkomen. Wanneer u uw kat in bad wilt wassen, laat het water dan alvast lopen voordat u uw kat in de badkuip zet. Hoe minder lawaai en beweging tijdens de baddertijd, hoe beter.    

Vul het bad net hoog genoeg tot het water de buik van uw kat bereikt. En zorg ervoor dat u het water van tevoren controleert zodat het niet te heet is. U hoeft geen gebruik te maken van een badkuip - een aantal kommen zullen het net zo goed doen. U kunt de ene kom gebruiken voor het zeepwater en de ander voor het spoelen.  

Nat, nat, nat

Zodra het bad klaar is, is het de bedoeling dat u uw kat naar de (bad)kamer brengt en de deur sluit - u wilt niet dat een kat vol zeep door het huis rent! U kunt een paar watjes in de oren van uw kat stoppen om zo het water eruit te houden. Leg haar vervolgens zachtjes in het water, houdt constant fysiek contact en stel haar met wat sussende woordjes gerust.

Maak de vacht voorzichtig nat door middel van een kopje of een natte washand, maar giet het water niet direct over het hoofd van uw kat en probeer haar ook niet onder te dompelen.   Zodra u begint met wassen kan uw kat gaan janken. Maakt u zich geen zorgen, dit is volstrekt normaal en uw kat maakt het prima, ze is alleen een beetje nerveus.  

Masseer de shampoo voorzichtig in de vacht, wees voorzichtig rondom het gezicht, oren en ogen. Spoel de vacht grondig uit wanneer u klaar bent met het inzepen, want achtergebleven zeep kan haar huid irriteren. Als u gebruik maakt van een afneembare douchekop om uw kat te spoelen, blijf dan dicht bij haar lichaam om zo lawaai en stuifwolken te voorkomen.   

Warmwrijven

Zodra u uw kat uit het water heeft gehaald, wikkel haar dan in een handdoek en wrijf de vacht zachtjes droog. Wanneer uw kat lang haar heeft, is het uitermate belangrijk om zacht te werk te gaan om zo knopen en het in de war raken van het haar te voorkomen. U zult haar niet volledig droog kunnen krijgen met een handdoek, dus zorg ervoor dat ze binnen blijft totdat ze helemaal droog is. En kom nooit in de verleiding om een haardroger te gebruiken, omdat de hete lucht de huid van uw kat kan verbranden.

Nagels knippen

Katten krabben om zo hun klauwen te onderhouden, maar u zult ook moeten helpen. Zorg ervoor dat u uw kat er al op jonge leeftijd aan laat wennen, zodag het op lange termijn gemakkelijker zal worden.    Vraag uw dierenarts om u de juiste techniek in combinatie met de juiste schaar te laten zien.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • Hill's™ Prescription Diet™ y/d™ Feline

  <P>Helpt de gezondheid van de schildklier van uw kat te behandelen in 3 weken door de concentratie aan schildklierhormonen te normaliseren.**</P> <P><B>**</B><I>Wanneer dit de enige voedingsbron is.</I></P> <P><B>
 • Hill's PRESCRIPTION DIET y/d Kattenvoer met Kip

  <p>Helpt de gezondheid van de schildklier van uw kat te behandelen in 3 weken door de concentratie aan schildklierhormonen te normaliseren.**</p> <p><b>**</b><i>Wanneer dit de enige voedingsbron is.</i></p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Lam

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.