Tips voor het verzorgen van je kat haar vacht

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Katten hechten veel belang aan een goede hygiëne, maar zelfs de meest ‘schone’ kat zal baat hebben bij een beetje hulp bij de verzorging, vooral als ze lang haar heeft.

Het is een goed idee om je kat al van jongs af aan te laten wennen aan het borstelen en kammen. Dit zal vervelende knopen helpen voorkomen en dode haren verwijderen. Als je je kat regelmatig kamt of borstelt, help je niet alleen haar vacht gezond en schoon te houden, maar help je ook de vorming van haarballen voorkomen.

Naast het feit dat het verzorgen van je kat vervelende ongemakken voorkomt, is het ook een uitstekende manier om een band met je kat op te bouwen. Ook geeft het je de mogelijkheid om je harige vriend te controleren op onregelmatigheden, zoals vlooien.

Wat heb je nodig voor de verzorging van je kat?

Er zijn speciaal ontworpen shampoos die kunnen helpen bij het wassen van langharige katten, maar je komt al heel ver met een goede kam en borstel. Wanneer je kat kortharig is, is een rubberen borstel eigenlijk alles wat je nodig hebt.

Hoe verzorg je je kat?

Een van de belangrijkste onderdelen van de verzorging van een kat, is het kammen van haar vacht. Wanneer je kat langharig is, moet je haar één keer per dag kammen, of tenminste een paar keer per week. Kortharige katten hoeven maar een keer per week geborsteld te worden.

Daarnaast zullen met name langharige katten regelmatig gewassen moeten worden. Ook het knippen van nagels is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je kat!   

VerzorgingJouwKat

Je kat borstelen

Als de vacht van je kat niet te verwilderd is, borstel haar vacht dan goed. De meeste katten houden ervan om geborsteld te worden, maar als jouw kat het niet lijkt te willen, laat haar dan gaan en probeer het later opnieuw.

De vacht van langharige katten kan soms dof worden. Als je stukken geknoopt haar in de vacht van je kat opmerkt, dan is het belangrijk om deze te verwijderen, door ze zorgvuldig en geduldig te borstelen. Het vasthouden van de vacht onder de knot terwijl je borstelt, zal voorkomen dat je haren eruit trekt. Als de vacht van je kat echt onbehandelbaar is, dan kun je overwegen om je  kat te laten verzorgen door een professional.

Je kat in bad doen 

Kortharige katten hoeven niet in bad gedaan te worden. Tenzij ze erg vuil zijn of een allergie hebben. Maar voor langharige rassen zal zo nu en dan een bad helpen om haar vacht in goede conditie te houden en de opbouw van vet te voorkomen. Je dierenarts kan je goed adviseren over hoe je jouw kat kunt wassen en kan je vertellen welke kattenshampoo het beste is voor jouw kat.  

Hoe bereid je je kat voor op de baddertijd?

De meeste katten houden er niet van om nat te worden. Om de badtijd sneller en gemakkelijker te maken, is het handig om de shampoo en een handdoek bij de hand te houden.  Vraag iemand om je te helpen, om zo de dingen eenvoudiger te maken - de één houdt de kat vast, terwijl de ander het wassen voor zijn of haar rekening neemt.  

  • Borstel allereerst grondig de vacht van je kat om zo de knopen eruit te halen. Dit zal het krimpen van de knopen in het water voorkomen.
  • Wanneer je je kat in bad wilt doen, laat het water dan alvast lopen voordat je je kat in de badkuip zet. Hoe minder lawaai en beweging tijdens de badtijd, hoe beter!   
  • Vul het bad net hoog genoeg tot het water de buik van uw kat bereikt. En zorg ervoor dat je  het water van tevoren controleert zodat het niet te heet is. Masseer de shampoo voorzichtig in de vacht, wees voorzichtig rondom het gezicht, oren en ogen. Spoel de vacht grondig uit wanneer u klaar bent met het inzepen, want achtergebleven zeep kan haar huid irriteren. Als u gebruik maakt van een afneembare douchekop om uw kat te spoelen, blijf dan dicht bij haar lichaam om zo lawaai en stuifwolken te voorkomen.   

Een bad is geen vereiste voor het wassen van je kat. Je kunt ook een aantal kommen gebruiken, waarbij je de ene kom gebruikt voor het zeepwater en de andere voor het spoelen.  

Tijd om je kat in bad te doen

Heb je alle voorbereidingen getroffen en is het bad klaar? Dan is het tijd om je kat naar de (bad)kamer te brengen en de deur te sluiten; je wilt immers niet dat je kat vol zeep door het huis rent! Leg haar vervolgens zachtjes in het water, houdt constant fysiek contact en stel haar met wat sussende woordjes gerust.

Tip: Je kunt een paar watjes in de oren van jouw  kat stoppen om zo het water eruit te houden.

Nat, nat, nat; je kat wassen

  1. Maak de vacht voorzichtig nat door middel van een kopje of een natte washand. Giet het water niet direct over het kopje van je kat en probeer haar ook niet onder te dompelen. Zodra je begint met wassen kan je kat gaan janken. Maak je geen zorgen, dit is volstrekt normaal en je kat maakt het prima, ze is alleen een beetje nerveus.
  2. Masseer de shampoo voorzichtig in de vacht. Wees hierbij voorzichtig rondom haar gezicht, oren en ogen.
  3. Klaar met inzepen? Spoel de vacht dan grondig uit. Voorkom hierbij achtergebleven zeep, dit kan haar huid namelijk irriteren. Als je gebruik maakt van een afneembare douchekop om uw kat te spoelen, blijf dan dicht bij haar lichaam om zo lawaai en te veel waterdamp in haar gezicht te voorkomen.

Je kat warm wrijven

Zodra je jouw kat uit het water hebt gehaald, wikkel haar dan in een handdoek en wrijf haar vacht zachtjes droog. Wanneer je kat lang haar heeft, is het uitermate belangrijk om zacht te werk te gaan om zo knopen en het in de war raken van het haar te voorkomen. Je zult haar niet volledig droog kunnen krijgen met een handdoek, dus zorg ervoor dat ze binnen blijft totdat ze helemaal droog is.

“Kom nooit in de verleiding om een haardroger te gebruiken, omdat de hete lucht de huid van je kat kan verbranden!”

Nagels knippen

De nagels knippen van je kat is ook onderdeel in de verzorging van je kat. Katten krabben om hun klauwen te onderhouden, maar je zult ze hier af en toe ook bij moeten helpen. Zorg ervoor dat je je kat op jonge leeftijd laat wennen aan het nagelknippen. Zo zal het op lange termijn makkelijker worden. Vraag je dierenarts om je de juiste techniek in combinatie met de juiste schaar te laten zien. 

Voer dat de huid en vacht van je kat kan helpen verzorgen

Een goede voeding kan ervoor helpen zorgen dat de huid en de vacht van de kat gezond wordt en blijft. Deze voedt de huid en zorgt dat de huidbarrière wordt gevoed en beschermd. Neem contact op met je dierenarts als je benieuwd bent of het veranderen van je kat haar voeding de gezondheid van haar huid en vacht kan verbeteren. Ook als je andere vragen hebt over de verzorging van je kat kun je je dierenarts om hulp vragen.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten