Graanvrij voer & honden - alles wat je moet weten

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

In de afgelopen jaren zien we steeds vaker dat huisdiereigenaren hun hond op een graanvrije voedig zetten. Het internet staat vol met tegenstrijdige informatie die niet altijd betrouwbaar is. Dit kan het voor jou als huisdiereigenaar lastig maken om een juiste keuze te maken.

Waarom schakelen huisdiereigenaren over naar graanvrije voeding?

Een van de onderliggende redenen waarom mensen graanvrij hondenvoer interessant vinden, is dat ze hun hond beschouwen als een moderne wolf die ander voedsel nodig heeft. Deze gedachtegang klopt niet om meerdere redenen. Je leest soms dat honden carnivoren zijn en daarom alleen vlees nodig hebben. Dit is onjuist. Honden vallen anatomisch gezien onder carnivoren, maar net als beren zijn het omnivoren die net zo goed planten als vlees kunnen eten. Denk ook maar eens aan de iconische reuzenpanda die als carnivoor is geclassificeerd, maar alleen maar plantaardig voedsel eet.

Honden zijn in de laatste 20.000-40.000 jaar tegelijkertijd met ons geëvolueerd. Gedurende deze periode zijn ze onze etensresten gaan eten. Genetisch onderzoek wijst uit dat honden ruim 99% aan koolhydraten (zoals granen) kunnen verwerken. Er leven miljoenen honden ter wereld die overleven op restjes en maar heel weinig vlees. Wolven hebben een andere genetische samenstelling.

Een ander belangrijk verschil is de benodigde hoeveelheid voedsel en calorieën. Wolven eten ongeveer 3 tot 4 keer het aantal calorieën dat een hond van een gemiddeld formaat eet. Dat is dus enorm veel! Op die manier komen ze aan voldoende vitaminen en mineralen. Als we onze honden op deze manier zouden voeren, dan zouden ze ofwel ernstig overgewicht krijgen, ofwel een enorm tekort aan bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgen.

Veel baasjes hebben ook zorgwekkende dingen gehoord over granen, zoals dat ze alleen maar worden toegevoegd als goedkope opvulling. Kijken we ook op die manier naar ontbijtgranen en volkoren muesli die we zelf graag eten en aan onze kinderen geven? Het feit is dat granen voor zowel mensen als honden een goede bron zijn aan vitaminen en vezels. Ze voorzien ons ook in iets dat we prebiotica noemen. Dit is een soort vezel die je 'gezonde' darmbacteriën voedt, waardoor je darmcellen gezond en actief blijven.

Hoe zit dat met een granenallergie?

Een van de redenen waarom sommige mensen kiezen voor graanvrij hondenvoer is dat ze zich zorgen maken over granenallergieën. Honden hebben maar zelden last van een voedselallergie, en allergieën voor eiwitten in planten zijn zeldzaam. Een klein aantal honden is echter wel allergisch voor bepaald voedsel. Meestal gaat dat dan over rundvlees, kip, zuivel en tarwe.

Gevoeligheid voor gluten

Sommige mensen maken zich zorgen over gluten in dierenvoer. Gevoeligheid voor gluten is enorm zeldzaam bij honden en is alleen bij een klein aantal Ierse setters aangetroffen die het als erfelijke ziekte hebben opgelopen.

Is graanvrij hondenvoer per se slecht?

Net als bij alle besluiten over voeding en voedingsstoffen ligt het eraan welk dieet je gebruikt. Honden kunnen prima goed leven op een graanvrij dieet, maar het is erg belangrijk dat het dieet gebalanceerd en volledig is. Dit wil zeggen dat er nog steeds aan al hun voedingsbehoeften in de juiste hoeveelheden moet worden voldaan. Sommige mensen hebben wel eens gehoord over een bepaalde hartziekte (gedilateerde cardiomyopathie of DCM genoemd) die wordt veroorzaakt door graanvrij voer. Op het moment van schrijven, is dit niet bewezen. Je kunt bij de PFMA (Pet Food Manufacturers’ Association) meer lezen over het lopende onderzoek.

Kort gezegd ...

Het belangrijkste wanneer het gaat over het voeren van je hond is dat hij een gebalanceerd en volledig dierenvoer krijgt dat geschikt is voor hun levensstijl. Het is gevaarlijk om gewoon één ingrediënt weg te halen of maaltijden zelf thuis te balanceren omdat dit kan leiden tot ernstige excessen of tekorten aan voedingsstoffen. Honden zijn perfect aangepast aan een dieet met vlees en planten en kunnen zonder problemen koolhydraten verwerken.

Veel dierenartsen en huisdiereigenaren hebben gezonde en gelukkige honden die voer met granen eten. Granen zijn rijk aan voedingsstoffen en maken deel uit van een gebalanceerd dieet. Als je je echt sterk voelt over een graanvrij dieet, bespreek dan met je dierenarts wat de beste merken zijn en schakel langzaam over in meerdere dagen, om te voorkomen dat je hond last van zijn buik krijgt.

Over de auteur

Dr. Emma Milne

Dr Emma Milne is sinds 1996 een gekwalificeerde dierenarts. Ze heeft 12 jaar lang in een dierenartspraktijk voor kleine huisdieren gewerkt en is zeven jaar werkzaam geweest als adviseur voor klinische voeding. Ze staat bekend om haar inspanningen voor dierenwelzijn en heeft tien boeken over huisdieren geschreven.

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten